2023. december 23., szombat

A mérgezett alma esete a Halloweennel

Az idei adventi elhavazódásom, a váratlan helyzetek és események kimerültségét talán a legjobban az jelzi, hogy mikor nekiláttam a karácsonyi előtti utolsó könyvértékelésem megírásának: egyszerűen elaludtam a laptoppal a kezemben. Ennyit a személyes szálról, ami mit sem von le annak a könyvnek az olvasói élményéből, melyről (most már tényleg) írni fogok. De valahogy így van ez: Szaszkó Gabi könyvei kapcsán nem tudok a történeten kívül maradni. Így volt ez A cukorkagyűjtés kapcsán is.

Szaszkó Gabriella: A cukorkagyűjtés
Maxim Könyvkiadó, 2023, 288 oldal
Csillagérték: 7

El fogom még párszor sütni azt a mondatot, hogy mennyire izgatottan lapoztam fel a szerző legújabb történetét. A Pennington-testvérek sorozat csaknem minden részéről írt gondolataim már átkerültek ide, az utolsó részé is érkezik hamarosan, csakúgy, mint a régóta halogatott Glens Falls duológia értékelése. Viszont mivel ez utóbbi is a Penningtonok történetét járja körül újabb két perspektívából, így most először olvastam olyan regényt Gabitól, ami az előbbi körön kívül szólítja meg az olvasókat. Persze, valahol A cukorkagyűjtés is hasonló tőről fakad, mint a másik nagy történetfolyam, s én kíváncsian vártam a megismerkedést az új történettel és az új karakterekkel.


De kanyarodjunk is rá a regényre, melynek központi helyszíne Cape Cod egyik nagyon cuki nevet viselő utcája, az Áfonya utca! Ne tévesszen meg azonban senkit a tengerparti, kisváros idillinek ható képe. A Halál ugyanis október végén beköltözik a városba, de pontosan nem tudható kit vagy kiket visz magával. Csak annyiban lehetünk bizonyosak, hogy már nem kell sokat várnunk, hogy fény derüljön rá – épp akkor, mikor a világosság győzedelmeskedik a sötétség felett. Halloween ünnepén. A prológus után a Halál csendben figyel, miközben mi megismerkedünk Cape Cod tinédzsereivel, a történet tulajdonképpeni főszereplőivel. A tizenhat éves Emma a történet kezdetén tér vissza Bostonból alkoholista apjához, akitől egy éve szakították el. Ambivalens érzések kavarognak benne, mikor benyit elhanyagolt szülőházába, ahol mintha megállt volna az idő: apja épp egy buli utáni macskajajt hever ki a nappali kanapéján. A régi barátokkal való találkozás azonban mégis felvillanyozza a lányt – bár ekkor még nem is sejti, hogy az otthoni kimerevített képen kívül szinte minden megváltozott a helyen, melyet egy éve elhagyott. S ahol azóta rémséges pletykák keltek szárnyra Emmáról és apjáról. A lány gyerekkori barátja, Sam sem épp a legjobb időszakát éli. Szülei válófélben vannak, mely azon felül is megviseli a fiút, hogy a szülők konfliktusa miatt egy szobába kényszerült öccsével, Alexszel. Ha nem lenne hát elég a kamaszkor világfájdalma, a családi háttér tovább is bonyolítja a fiatalok mindennapjait. Halloweenkor azonban minden átértékelődik. Haláleset történik, melynek okozója egy mérgezett cukorka. Mindenki gyanússá válik.

A nyomozás és az újabb bonyodalmak egyre szövevényesebbé váló hálója lendületesen építkezik egymásra, ami nehezen engedi az olvasói figyelem lankadását. A karakterek abból a szempontból sematikusak, hogy a mindennapokban is simán beléjük botolhatunk az utcán, a baráti vagy családi körünkben – de élethelyeztükkel- és történetükkel ismerősként érzékelhetjük őket akkor is, ha a szerző már említett könyveinek valamelyikét olvastuk. És ez nem negatív kritika, a magam részéről pont emiatt kedvelem a szerző történeteit: a Maradj velem óta felismerem az elbeszélések olykor nyomott és letargikus hangulatát, az első oldalaktól kezdve bele tudok helyezkedni a történetekbe, melyek nagyon érzékenyen és több szempontból járják körbe az adott problémát – olyan problémákét, melyek velünk élnek. A cukorkagyűjtéssel a szerző egy korosztályt visszalépett a célközönséget illetően. Nem mondhatom, hogy az ifjúsági krimi műfaja újdonság volna az olvasmánylistámon, bár elsősorban történelmi ifjúsági krimiket forgatok. Mindemellett – és amellett, hogy hozzám továbbra is a felnőtteknek szóló elbeszélései állnak közelebb – is jó választásnak tartom A cukorkagyűjtést, mert a szerző egy új arcát mutatta meg benne.

Blogturné Klub


Szaszkó Gabriella az év végére egy igazi borongós hangulatú ifjúsági thrillert tartogat az olvasói számára. A történet során egy Halloween-i cukorkagyűjtés tragédiába torkollik, de vajon ki lehet a gyilkosság elkövetője? Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!



A turné állomásai


12.13. Veronika’s Reader Feeder
12.14. Pandalány olvas
12.17. Könyv és más
12.18. Kelly és Lupi olvas
12.20. Fanni’s Library
12.22. Szembetűnő


Nyereményjáték


Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy klasszikus amerikai csokoládészelet képét találjátok. Ezek között az édességek között több is legalább 100 éve a piacon van és meghatározó eleme a tipikus Halloween-i édességgyűjtésnek. A feladat az, hogy Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott csokiszelet melyik évben került a piacra.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése