2023. december 22., péntek

Mesék a világ minden tájáról

A mesék igazi varázsszőnyegek – elrepítenek az erdő sűrűjébe vagy a kandalló melege mellé; megtanítanak az állatok beszédére és érted a madarak dalait; átölelnek, ha arra van szükséged; megismertetnek az egész világgal – sőt, olykor még annál is többel. A mesék tárháza végtelen és kifogyhatatlan még akkor is, ha egyetlen kultúrkört veszünk vizsgálat alá. De mi van a golyóbis többi országával, kultúrájával és népével? Laura Sampson mesekönyve ezt a kérdést járja körbe – s nem csupán körbejárja, de sok-sok mesével is elkápráztatja olvasóit.

Laura Sampson: Elvarázsolt mesék
Móra Könyvkiadó, 2023, 96 oldal
Fordította: Váradi Júlia
Csillagérték: 8

Mindig szívesen kalandozom a mesék birodalmában. A mesék sok mindent elmondanak rólunk. A mindennapjainkról, az örömeinkről és félelmeinkről; a világról, mely körbevesz minket. E tekintetben szerintem nagyon árulkodó, hogy ki milyen meséket részesít előnyben. Én sokszor evezek új vizekre és szívesen ismerkedem meg olyan témákkal és műfajokkal, melyekben nem feltétlenül vagyok járatos (ez tulajdonképp nem csupán a mesék világára igaz, hanem az alapvető olvasói hozzáállásomra is). 



A kirándulásaimat követően aztán vagy bővítem némiképp a komfortzónám határait, vagy sem – de az bizonyos, hogy visszatérek. Az Elvarázsolt mesék egy olyan lehetőséget villant fel, melynek folyományaként az olvasó nem csupán a szűkebb értelemben vett közvetlen világát fedezheti fel és ismerheti meg, hanem azt is, hogy a világ egyes tájain miként gondolkodnak és milyen történetek vezetik a legkisebbek útját a gyermeklét ösvényein. Ez a megvilágítás pedig különösképp a kedvemre való volt.

A kötet keményfedeles borítója is elég sok mindent elárul arról, mi vár ránk a könyv fellapozásakor. Sárkányok, manók, tündérek, lovagok és színes élőlények cikáznak a sötétkék alapon. A fényes lapokon aztán számos nép meséi állnak sorban arra hívva az olvasót, merüljön el a történetekben (hozzáteszem, hogy a belső, sötétlila virágos borító teljesen levett a lábamról). A mesekönyvben vietnámi, nyugat-afrikai, cseh, francia, skandináv, kínai, japán ihletésű, angol, ukrán, lengyel, indiai, észak-amerikai, német, arab, walesi, orosz, maori és ecuadori mese is található. A történetek hossza változó, az egy-két oldalas mesétől a több oldalas történetig találhatunk olvasnivalót. Nem tudnék konkrét kedvencet kiemelni, mindegyik mese más és más – és persze akadnak olyanok is, melyekkel valamilyen formában a legtöbb (elsősorban felnőtt) olvasó már találkozhatott korábban (a Hófehérke például biztosan ilyen, de A tizenkét táncoló hercegnő című francia mese is előkerülhetett már valamilyen formában. Az egyes mesék nagy előnye, hogy mindegyik előtt olvashatunk egy „szerzői előszót”, melyben Sampson rövid áttekintést nyújt az adott kultúrkör – és konkrétan a közölt mese – hagyományairól, beágyazódásáról, esetleges kapcsolódási pontjairól.

A magam részéről nagyon szerettem az Elvarázsolt mesékkel utazni egy nagyot a világban. Bár a mesék összeválogatása kicsit talán Európa-központú lett, mindazonáltal ezeknél is sikerült a populáris és a kissé talán egzotikumnak számító történeteket beemelni a válogatásba. A könyvet viszont Phung Nguyen Quang és Huynh Thi Kim Lien illusztrálta, ami talán kevés információként szolgál, kis utánajárással azonban kiderül, hogy két fiatal és tehetséges vietnámi illusztrátorról van szó (kép), akik munkájukkal külön fűszert szórtak Sampson kiadványára. Számomra sok esetben hatott idegenül a képi megjelenítés, viszont pont emiatt vált még érdekesebbé a kötet utazós jellege. Ami számomra még formálásra szorult volna, az a szöveggondozás. Mesekönyvről lévén szó, szerintem érdemes lett volna a többszörösen összetett vagy közbeékelt mondatokat feloldani a könnyebb és gördülékenyebb haladás és megértés érdekében. Lehet, hogy harminchárom évesen felfogom, megértem – sőt, még élvezem is a betoldásokat, a fiatalabb olvasókat viszont adott esetben inkább gátolja az olvasás örömének megszerzésében. Úgyhogy, kedves szülők, van egy jó hírem: ezt a könyvet (is) érdemes együtt olvasni a kisiskolásokkal. Jó utat és kellemes kikapcsolódást!


Blogturné Klub


A Móra Könyvkiadó ismét csodaszép kötettel örvendeztetett meg minket, ami tökéletes ajándék lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt, akár karácsonyra is. Laura Sampson Elvarázsolt mesék című, gazdagon illusztrált kötetében összesen 18 történetet olvashatunk, melyekben központi szerepet tölt be a csoda és a varázslat. Tartsatok velünk a három állomáson keresztül, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!



A turné állomásai


12.19. Könyv és más
12.20. Csak olvass!
12.21. Szembetűnő

Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban a Kiadó további friss megjelenései után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a kötet címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése