2023. december 19., kedd

Mesék a holdtölte körül

Mese mese hátán – kezdem magam úgy érezni, mintha legalábbis óvodás, vagy kisiskolás gyerkőc lennék (ah, szerencsére a téli szünet előtti témazárók és dolgozatok nélkül), aki állandóan egy újabb és újabb mesekönyvet búj, elmerülve a csodás színvilágú illusztrációk és meghitt történetek birodalmában. No, nem mintha ez baj lenne, vagy ne élvezném: ez semmiképp sem panaszkodás! S bizony, nem tévedtek: ez alkalommal is egy mesekönyvről írom meg a gondolataimat röviden.

Brigitte Weninger: A medve, az angyal és a telihold
Manó Könyvek, 2023, 120 oldal
Fordította: Szalay Zsuzsanna
Illusztrálta: Eve Tharlet
Csillagérték: 8

A medve, az angyal és a telihold című mesekönyv egyértelműen a borítójával és a fülszövegével vett le a lábamról. A kékes színvilág, a hihetetlenül cukinak és némiképp hagyományosnak ható grafikával – no és azzal, hogy a kötet huszonnyolc mesét foglal magában, egyből izgatottá tett aziránt, hogy megismerkedjek Brigitte Weninger kötetével. 



Ráadásul idejét sem tudom, mikor olvastam utoljára német meséket. Oh, természetesen magyar nyelven: ez mindenkinek jobb így. Maga a koncepció is ígéretesnek tűnt: a telihold és a huszonnyolc mese összekapcsolása azt az érzetet is sugallta első olvasatra, hogy a mesekönyv számos rejtett ismeretet is igyekszik közvetíteni olvasója számára.

A keményborítós és nagy alapú kötet a klasszikus mesekönyvek világát idézi. Fényes lapjain csalogatóan jelennek meg Eva Tharlet illusztrációi. Az esti, kékes és sárga színeket előtérbe helyező rajzok szépen töltik ki a lapokat, s bevallom: sok esetben sokkal több időt pihentettem ezeken a szemeim, mint amennyit a mesék társaságában töltöttem. Picit félrevezető egyébként az egyszerzős feltüntetés, ugyanis gyorsan végigtekintve a huszonnyolc mesén, kiderül, hogy azok több meseíró munkájához kapcsolhatók. Ez szerintem azt eredményezte, hogy a mesék színvonala meglehetősen hullámzó, tartalmukat és üzenetüket illetően egyaránt. Nem volt nehéz feladata hát a kerettörténetnek, ami nem is csupán a mesekönyv kereteként jelenik meg, hanem a huszonnyolc mese mindegyikét körbeölelve. A Hold fényében egymás mellé szegődő – tulajdonképpeni – főszereplők elhatározzák, hogy közösen töltik el szabadidejüket. Az angyal és a medve asszociatív játékot játszva mesélnek egymásnak minden nap egy-egy történetet, amit nagyon szuper elgondolásnak tartottam. A kivitelezés a fentebbiek miatt kicsit döcögősebbre sikerült, viszont nem feltétlenül arról van szó, hogy silány minőségű történetecskék kerültek volna a kötetbe. Mindazonáltal engem teljesen elvarázsolt a bölcs, kedves és türelmes medve és az olykor hebrencs, szeleburdi angyal között kialakuló játék és barátság. Mindketten nagyon klassz és szerethető karakterek és élmény volt végigkövetni az angyal fejlődését a repülési technikában egy holdfázis alatt – no és persze érdeklődve vártam, hogy mi lesz az a Nagy Szó, melyet az angyal minden nap a kis védence fülébe suttog.

A medve, az angyal és a telihold tehát egy nagyon szuper és szerethető keretbe ágyazott mesefüzér – ami a koncepció javára írható még, hogy az asszociatív játékba kívülállóként becsatlakozva akár interaktív mederbe is irányíthatjuk a (kevésbé jól sikerült) meséket és a gyerekekkel új történeteket alkothatunk az illusztrációk és a megadott téma vagy szereplő által. Kár volna nem kihasználni a képi megjelenítést. Mert igen: a mesekönyv egyértelmű erőssége a képi világ, a szerethető illusztrációk sokasága és magának a kiadványnak az igényes összeállítása. A bejegyzés elején jeleztem, hogy milyen sok meséhez volt szerencsém ebben az évben: Brigitte Weninger könyve pedig egészen biztosan az egyik legszebb kiadvány mind közül.



Blogturné Klub


A Manó Könyvek gondozásában idén megjelent Brigitte Weninger tüneményes mesekönyve, A ​medve, az angyal és a telihold. A kötet amolyan mese a mesében, melyen belül 28 rövid történetet olvashatunk, amik kivétel nélkül ideálisak az esti elcsendesedéshez. Tartsatok bloggereinkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!




A turné állomásai


12.12. Csak olvass!
12.14. Dreamworld
12.16. Könyv és más
12.18. Szembetűnő


Nyereményjáték


A Kiadó kínálatában nem ez az egyetlen aranyos mackós könyv! Mostani nyereményjátékunkban további brummogó hősök után nyomozunk: minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése