2023. december 15., péntek

Nagymama romantikus meséje a karácsonyról

Debbie Macomber karácsonyi romantikusai rendszerint már ősszel teljesen ünnepi hangulatba tudnak öltöztetni – ez idén is így történt volna, ha már ősszel olvasom az aktuális történetét.

Debbie Macomber: A karácsony ígérete
General Press Kiadó, 2023, 192 oldal
Fordította: Bánki Vera
Csillagérték: 9

Az egyik legélénkebb emlékem egyébként tényleg az, hogy a parkban ülök a sárgálló és hulló levelek ölelésében, miközben Macomber egy téli sztoriját olvasom és teljesen karácsonyi hangulatba kerülök. Ez tehát azóta is valamiféle garancia. A recept valahogy így hangzik: ha meg akarod gyújtani a karácsonyi izzókat a szívedben, végy le a polcról egy Macombert!



A szerző könyveiben azt is nagyon kedvelem, hogy tulajdonképpen ugyanazon mechanizmuson működnek, mint a Netflix karácsonyi romantikusai. Oké, majdnem ugyanúgy. Hiszen egyrészt Macomber történetei hosszabb múltra tekintenek vissza, másrészt például A karácsony ígéretének fellapozását nem előzte meg egy alaphangon félórás kutakodás és gondolkodás, hogy mit is indítsak el. Plusz az sem egy utolsó szempont, hogy a könyv esetében én lehettem a producer és a rendező. Nagy előny. Más szempontok mentén pedig csak annyi a dolgom, hogy hátradőljek, elnyújtózzam, ne gondolkodjak és csusszanjak a cselekményfolyammal.

A karácsony ígérete kedves keretbe ágyazottan mesél el egy 1977-es történetet. A jelen nyitóképében egy nagymama gyűjti maga mellé két unokáját, a nyolcéves Lance-t és annak hatéves húgát, Lilyt. A gyerekek nagyon szeretik a nagyi meséit hallgatni (kivéve, ha azok csókolózós betéteket is érintenek – ilyenkor Lance befogja a fülét). Ezen az estén nagyi két barátról mesél a gyerkőcöknek, akiket bár némiképp messze sodort egymástól az élet, mégis rendszeresen összeülnek egy beszélgetésre. Az egyik ilyen találkozón addig kerekítik a szót arról, hogy a másiknak mennyivel könnyebb a munkája, hogy úgy döntenek: egy hétre szakmát cserélnek egymással. Peter saját nyája helyett Hank kocsmájának vendégeit szolgálja ki, míg Hank a sörcsap kezelése helyett lelkipásztornak szegődik. Egy héttel karácsony előtt. Az átállás azonban – roppant meglepő módon – mégsem tűnik olyan egyszerűnek, mint ahogyan azt a két jó barát elképzelte. S természetesen, mindkét férfi életében felbukkan a nagy ő. A karácsonyi limonádé ennek történetét veszi sorra, egy abszolút szerethető habkönnyű elbeszélésben. A karakterek személyiségfejlődése egészen reális keretek között valósul meg, a zsáner kliséi pedig jó arányban és érzékkel kerülnek beszúrásra. Az egész történetet végigkíséri a hurráoptimizmus, a mindenre van megoldás – mert mindenre keresünk megoldást hangulata. Az ilyen atmoszférájú történetek pedig egészen jól jöhetnek az év végi pörgésben, mikor a legtöbbek idegszálát mintha hegyezővel formálnák egyre csúcsosabbá és karcolóbbá.

A szerző az előszóban megjegyzi, hogy minden eddigi történeténél jobban szerette írni ezt a könyvet. Ez szerintem abszolút érződött az elbeszélésen. Lendületesen pörögtek az események, az egyik felvetésre azonnal érkezett is a válasz. A karakterek fejlődése a zsánernek megfelelően alakul – túl sokat e szempontból nem kell várni, és a szerző éppen csak ezt a küszöböt szeretné átlépni. A kerettörténet megoldása sem marad el természetesen: a két gyerkőc rájön, hogy a nagymama a saját és nagypapájuk szerelmének történetét beszéli el nekik. Egyszóval, nálam ismét és továbbra is működnek a Debbie Macomber-féle karácsonyi romantikusok. Van, ami nem változik.


Blogturné Klub


Mi történik, ha két barát hivatást cserél egy kis időre? Talán semmi, ámbár az egyikük a helyi plébánia lelkésze, míg a másik egy kocsma tulajdonosa. Míg igyekeznek Szentestéig helytállni, mindkettejükre rátalál a szerelem. Kövessétek Debbie Macomber karácsonyi romantikus történetének blogturnéját, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk a General Press Kiadónak hála A karácsony ígéretével lesz gazdagabb.




A turné állomásai


12.08. Hagyjatok! Olvasok!
12.11. Betonka szerint a világ…
12.14. Szembetűnő


Nyereményjáték


Debbie Macomber minden romantikus lelkű szerencséjére egy igen termékeny író, így nem volt nehéz pár magyarul is megjelent könyvének a borítójából kilopni pár részletet! Keressétek meg, melyik könyvének a borítójából származik a blogokon a részlet, és írjátok be a címüket a megfelelő helyre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése