2023. december 13., szerda

5+2 mesekönyv a karácsonyfa alá

Szerintem nem szükséges különösebben bizonygatnom, mennyire rajongok a mesékért és a mesekönyvekért, mesefilmekért. Tulajdonképpen ezért sem okozott különösebb fejtörést, hogy milyen csokorral is csatlakozzak a Blogturné Klub idei adventi turnéjához. De hogy még világosabb legyen: arra gondoltam, összegyűjtök néhány mesekönyvet a legkisebb olvasóknak kedvcsinálóként, ajánlóként – és úgy egyáltalán: legyen egy kis áttekintés a legutóbbi megjelenések közül, melyek a tél vagy a karácsony tematikáját járják körbe, s melyek akár meglepetésként is bebújhatnak az ovisok és kisiskolások karácsonyfája alá. Ezek között találtok olyanokat is, melyekről már olvashattatok korábban (ezeket jelzem és át is tudtok navigálni a teljes bejegyzésre), vagy még éppen a várólistámon van. A fentiekből fakadóan, a válogatás teljesen szubjektív.

Finy Petra: Almás pite
21. Század Kiadó, 2023, 88 oldal

Finy Petra könyve nem csupán karácsonyra lehet szuper választás az óvodás korú gyerekek esti meséihez, ugyanis a mesefüzér egy egész évét öleli fel a családi ünnepeknek. A vidám illusztrációk Bogdán Viki munkáját dicsérik. A történet főszereplői Brúnó és Betti (no és Bébibaba). A családi meghitt események mellett a mesék olyan témákra is kitérnek, mint egy új családtag érkezése. A mesekönyvről többet tudhattok meg, ha ide kattintotok.

Fülszöveg:
Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel. Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni. Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van. A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre.


Alex Donovici: A tél megmentése
Móra Könyvkiadó, 2023, 128 oldal
Fordította: Koszta Gabriella

Alex Donovici mesesorozata már az első résszel belopta magát a szívembe. A Csudi, a pacsirta történetei egy szárnyak nélkül született pacsirta kalandjait járja körbe, középpontjában pedig az elfogadás, a bátorság, a barátság és egymás bátorítása áll. A Móra Könyvkiadó idén a sorozat első két részével is megörvendeztette az olvasókat, a második rész pedig A tél megmentője címet viseli, így abszolút illik a téli-karácsonyi mesék világába. Az első részről ide kattintva, a második részről (melynek fülszövegét alább olvashatjátok) pedig ide kattintva olvashattok bővebben.

Fülszöveg:
Az erdő lakóinak életét rekkenő hőség és fullasztó füst nehezíti meg, holott már mindenki a telet várja. A szokatlan időjárás kinyomozása György úrnak, a hiú pulykának köszönhető, aki színes kupakokból készült nyakláncával felhívja magára az erdőlakók figyelmét. Vajon hova jár kincsgyűjtő portyájára György? És vajon mi minden van még ott? A TÉL MEGMENTŐJE mesekönyvben ismét találkozhatunk Csudival, a kicsi, ám roppant bátor pacsirtával, Villámgyors úrral, a száguldozó csigával, akinek háza tele van könyvekkel, Buhuval, a vegetáriánus bagollyal és Séggel, a rettegő hollóval. Sőt megismerkedhetünk új barátjukkal is, Hópehellyel, a mindenkin segítő, titokzatos és magányos kismadárral. A megható történetből megtudhatjuk, hogy mekkora ereje van a közösségnek, az összefogásnak és az elfogadásnak.


Annette Amrhein: A legszebb ajándék
Animus Kiadó, 2023, 32 oldal
Fordította: Nádori Lídia

A legszebb ajándék az egyik legcukibb téli ünnepkörre hangoló mesekönyv az ovis korosztály számára, amit idén olvastam. Az erdő lakói Pacsni, a mókus vezetésével szeretnék meglepni a Télapót – egy dalocskára esik a választásuk, melyet segítséggel a kis mókus költ, s a kórushoz mindenki csatlakozik. Különösen tetszett a történetben, hogy a Télapót az elbeszélő nem köt a karácsonyhoz, így nálunk is maximálisan kompatibilis és december 6-ra is hangolhat. Másfelől teljesen békés, konfliktusmentes a sztori, melyet Sabine Staub vicces illusztrációi egészítenek ki. A kötetről itt olvashatsz bővebben.

Fülszöveg:
Amikor az erdőben leesik az első hó, az állatok alig várják már a Télapó és a karácsony érkezését. Pacsninak, a kis mókusnak eltörött a lába és az emberek gyógyították meg. Lelkesen meséli el a többieknek, hogy vendéglátói versekkel, dalokkal és sütivel készülnek az ünnepekre, a Mikulást pedig kedves dalokkal várják. Micsoda remek ötlet! Most már az állatok is szeretnék meglepni valamivel a Télapót! De vajon minek örülne a legjobban? Kedves adventi történet az ajándékozásról és a közös alkotás öröméről.


Marék Veronika: A karácsonyi felhő
Móra Könyvkiadó, 2023, 40 oldal

Marék Veronika karácsonyi mesekönyve a 458-as számú felhő angyalkáinak dolgos napjába enged betekintést. A felhő vezetője, Franciska három kezdő angyalkával vág neki a karácsonyi ajándékok kiszállításának, dolgukat azonban a krampuszok próbálják megnehezíteni. Hogy lehet, hogy az angyalcsapat és a krampuszcsapat is kitüntetéssel zárja a karácsonyt? A kissé szédült illusztrációval ellátott mesekönyvről hamarosan olvashattok a blogon is.

Fülszöveg:
Figyelem, figyelem! Különleges riasztás! A 458-as ajándékosztó karácsonyi felhőt veszély fenyegeti! Ha Franciska és kezdő angyalcsapata nem végez elsőként, a 458-as hamarosan esőfelhővé lesz minősítve. A felhőn alighanem egy krampuszcsapat is tartózkodik, akik megpróbálnak borsot törni az angyalok orra alá. Mindenki védje az ajándékokat – és a csokiját! Marék Veronika karácsonyi meséje tele van szeretettel, humorral, izgalommal, huncutsággal, valamint Szabó-Nyulász Melinda szívderítő rajzaival.


Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója
Móra Könyvkiadó, 2023, 200 oldal

Az Egy karácsonyi manó naplója még várólistámon van, viszont a fülszöveg és az egész kötet megjelenése egy nagyon cuki történetet sejtet maga mögött – ráadásul tényleg napokon belül sorra kerítem. alig várom, hogy beszámoljak Tógi kalandjairól, melyek sejtésem szerint inkább már az alsós korosztálynak szólnak majd.

Fülszöveg:
Tógi egész életében arra vágyott, hogy karácsonyi manó lehessen. De azt nem sejtette, milyen bonyolult dolog a játékkészítés – főleg, ha közben rengeteg kalamajkába is keveredik. De hogy kerülnek a képbe plüss makik és beszélő rénszarvasok? És ki lehet a titokzatos játéktolvaj, akinek Tógi többször is keresztezi az útját? Ben Miller kalandos karácsonyváró könyvéből minden kiderül!


Játék és mese – Micimackó
Kolibri Kiadó, 2023, 11 oldal
Fordította: Seri Márton

A Játék és mese – Micimackó című kiadvány nem karácsonyi történet, viszont jellegéből adódóan klassz ajándék lehet a kisebb gyerekek számára. Amiért nagyon kedvelem ezt a foglalkoztató jellegű könyvet, hogy két részből áll: az elsőben versikés formában ismerkedhetünk meg a Százholdas Pagony lakóival, a másodikban pedig – mintegy kincsesláda jelleggel – egy rekeszben meg is találhatjuk Micimackót és barátait (és persze egy jó nagy csupor mézet is), valamint a Százholdas Pagony kihajtogatható térképét. Így áll össze a játék és mese – még a karácsonyfa alatt is kalandozhatunk. A kötetről itt olvashattok bővebben.

Fülszöveg:
1 könyv, 10 figura és 1 játékszőnyeg Egy lebilincselő mesekönyv és különböző játékfigurák várnak rád a csomagban! Keltsd életre Micimackót és barátait a játékszőnyegen olvasás közben, és hagyd, hogy szárnyaljon a fantáziád!


Disney 100 – Egy évszázad csodái
Kolibri Kiadó, 2023, 304 oldal
Fordította: Wohl Anita

A végére pedig egy gyűjtői darabot hoztam – természetesen a Disney-től, hiszen a karácsony részemről nem maradhat el valamilyen Disney klasszikus nélkül. A Disney 100. születésnapja alkalmából megjelent impozáns és igényes kiadvány népszerű meséket vonultat fel az elmúlt száz év történeteiből, s mind a csoda tematika köré szerveződve elevenedik meg a lapokon. A kötetről az alábbi bejegyzésben részletesebben is olvashatsz.

Fülszöveg:
A Disney 100 éve meséli csodás történeteit. Ennek a lenyűgöző évszázadnak a méltó ünneplése ez a jubileumi mesegyűjtemény. Éld át újra kedvenc mesehőseid – Hófehérke, Szimba, Villám McQueen, Elza vagy akár a Madrigal család – időtlen kalandjait, az eredeti történeteket feledhetetlen illusztrációk kíséretében, és légy részese te is a csodának!

Blogturné Klub


„Van a csoda… Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek… Ez a karácsony csodája.” Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában? Mi, a Blogturné Klub tagjai, több mint kétezer turnéval a hátunk mögött minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Neked is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk! December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk a legjobb adventi programokig. Természetesen képzeletbeli puttonyunk sem maradt üres! Ha egy kicsit közelebb merészkedsz és vetsz bele egy gyors pillantást, láthatod, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye olvasóink karácsonyát. Tárd hát ki szívedet, kedves olvasó, és engedd, hogy a boldogság melege átjárjon.




A turné állomásai


12.02. Csak olvass!
12.03. Readinspo
12.05. Fanni’s Library
12.06. Readinspo
12.08. Szembetűnő
12.11. Olvasónapló
12.12. Csak olvass!
12.15. Könyv és más
12.17. Fanni’s Library
12.18. Utószó
12.19. Zakkant olvas
12.20. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.21. Hagyjatok! Olvasok!
12.22. FüggőVég
12.23. Csak olvass!
12.24. Közös meglepetés


Nyereményjáték


Ebben a játékban minden állomáson találsz egy kérdést, ami a karácsonyhoz kötődik. Nincs más dolgod, mint a Rafflecopter helyes sorába beírni a megfelelő választ. A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásából 4 ajándékkötet kerül kisorsolásra (a kötetek címeit a Rafflecopter doboz tetején találjátok) azok között, akik minden állomást teljesítenek.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Ki lopta el egyszer karácsonyt?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése