2023. december 18., hétfő

Whitney Houston a csúcson - újramesélve

Talán nem nagyon létezik ember kerek e Földön, legyen az gyermek vagy nagyon régóta gyermek, aki ne hallott volna legalább egy taktust a popzene egyik legragyogóbb csillagától. Whitney Houston ikon. Megkerülhetetlen és utánozhatatlan.

Hanna Faber: Always Love You - Whitney Houston
Kossuth Kiadó, 2023, 448 oldal
Fordította: Nimila Ágnes
Csillagérték: 7

Hajj, pedig melyik tehetségkutató az, amelyik elmondhatná, hogy volt egyetlen olyan szériája, melyben nem hangzott el egy Whitney Houston dal. Szerintem nincs ilyen. Mindezt egyébként mindenféle rajongói felhang nélkül írom. Nem vagyok és nem is voltam soha Whitney Houston rajongó, így – mentségemre szóljon – a magánéletéről aztán pláne semmit nem tudtam.



Jól mutatja ezt az is, hogy egy darabig meggyőződésem volt, hogy a Több, mint testőr igazából önéletrajzi film – és tök menőnek gondoltam, hogy valaki a saját életéről szóló filmben önmagát alakíthatja. Mekkora királyság már! Persze, később rájöttem, hogy ez nem így van (nem a királyság része), viszont elég sokat elmond arról, a tudattalanomban is mennyire egyetértettem Kevin Costnerrel (bizony, már a magam két évével, nyilván): Rachel Marron szerepére alkalmasabbat el sem tudnék képzelni Whitney Houstonnál. Nem csoda tehát, hogy – ahogy például Hanna Faber könyvéből is kiderül – a színész-producer kitartóan igyekezett meggyőzni az énekesnőt, hogy vállalja el a szerepet. És milyen jól tették mindketten! Ez a kis intermezzo talán azt is mutatja, hogy az énekesnő élet- és karriertörténetével kapcsolatos vakfoltjaim nagyrészt annak is köszönhetőek, hogy karrierje csúcsán még egészen pöttöm voltam (hogy úgy mondjam, nekem már nagyrészt az allűrös-drogproblémás bulvár maradt), viszont tény, hogy ennek az időszaknak a zeneiségét alfától ómegáig átjárta Whitney Houston egyedisége. Minden tekintetben.

A tavaly megjelenet életrajzi film, az I wanna dance with somebody így már eleve elég sokat pótolt a Houstonnal kapcsolatos ismereteim hiánya kapcsán – még annak tudatában is, hogy mozifilmről lévén szó, ezeket érdemes mindig fenntartásokkal kezelni (én viszont általában pont az az ember vagyok, aki egy-egy érdekesnek tűnő felvetésnek azonnal utánajár). A film számomra dramaturgiailag szépen vezette végig az élet- és karriertörténetet, így kíváncsi voltam, hogy mit kezd egy életrajzi regény a Whitney Houston-jelenséggel. Nem fogom végig összehasonlítgatni a cselekményfolyamot, viszont elöljáróban annyi spoiler talán belefér, hogy nagyon sok esetben zakatol párhuzamosan a történet, míg vannak egészen fura eltérések is. Ezek közül talán a legjelentősebb Cissy, Whitney édesanyjának jelentősége lánya szólókarrierje kapcsán. Bár azt hiszem, a filmben is elég ambivalens a szintén sikeres énekesnő anya hozzáállása, mégis sokkal hamarabb válik számára egyértelművé, hogy Nippy a színpadra született.

Ami az életrajzi regényt illeti: igazából nem feltétlenül életrajzi regényről van szó, inkább egyfajta regényes életrajzi játékról. Olvasás közben sokszor elgondolkoztam azon, hogy a szerzőnek mi a szösz az igazi célja, motivációja és koncepciója a kötettel, de őszintén szólva még utólag is úgy érzem, hogy fűszálakba kapaszkodom. Ezt némiképp talán az is alátámasztja, hogy maga a könyv címe is igen érdekes és bizonytalan. Always love you? Whitney Houston? A hang? Amit elöljáróban érdemes tudni a könyvről, hogy nem az egész élettörténetet, de még csak nem is az egész karriertörténetet dolgozza fel regényes formában. A fő fókuszpont tulajdonképpen az énekesnő karrierje a Több, mint testőr sikeréig – ezzel pedig igazából a Whitney-jelenség csúcspontjáig vezető utat vázolja. A „vázolja” talán a helyes megközelítés. Az idősíkok nagyon gyakran váltakoznak, ami némiképp zavaró lehet az olvasó számára, de sokkal nagyobb teret enged az írói szabadságnak. E koncepció mentén is lehetőségünk van figyelemmel követni az énekesnő karrierjének első lépéseit, a kórusban való éneklést és szólózást és a világ nagyszínpadainak meghódítását. Az idősíkok váltakozása is lehetővé teszi az újabb információk befogadását (miért ne tenné?), így például Houston modellkarrierjéről is gyűjtehetünk morzsákat, ami számomra egészen meglepő és új volt. A regényes életrajz másik fókusza a Robynnal való kapcsolat alakulása és Robyn részvétele, jelenléte Houston pályafutásában.

Hanna Faber regényes életrajza új színeket villantott fel számomra a Whitney Houston élet- és karriertörténet palettáján. A Robynnal való gyengéd és romantikus természetű kapcsolatának átalakulása baráti- és munkakapcsolattá a filmben és a regényben is egyaránt megjelenik, azonban mindkettő egy picit más perspektívából közelít. A drogproblémák kapcsán szintén érzékletes képet kapunk arról, hogy ezek nem Houston karrierje csúcsán, sőt, nem is Bobby Brown hatására kezdődtek, hanem jóval mélyebben gyökerezhettek. A hosszas párbeszédek lehetővé teszik, hogy az olvasó komfortosabban belehelyezkedjen az elbeszélésbe, mintegy jelenlévő szem- és fültanú szerepet töltsön be, mindez azonban szerintem sokkal nagyobb teret enged a manipulációnak is, ami viszont számomra nem igazán volt szimpatikus a kötetben. Az elbeszélés stílusa mindemellett gördülékeny, tényleg sok információt vonultat fel, a szerkesztési elve érdekes, így – ahogy az ilyen jellegű munkáknál mindig – kellő kritikával kezelve olvasmányos kirándulásban lehet részünk az 1980-as és 1990-es évek zeneiparában – annak egyik legnagyobb ikonjának társaságában.


Blogturné Klub


A Kossuth Kiadó jelentette meg Hanna Faber: Always Love You – Whitney Houston című életrajzi regényét, mely A hang alcímet kapta. A szerző egyedi látásmódjával bepillantást nyerhetünk a rendkívül tehetséges énekesnő életébe a kezdetektől egészen a karrierje csúcsáig. Kövesd végig a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.




A turné állomásai


12.15 Kelly és Lupi olvas
12.17 Szembetűnő
12.19 KönyvParfé


Nyereményjáték


Olvassátok el a regény beleolvasóját, így könnyedén megválaszolhatjátok a kérdéseinket. A helyes megoldásokat minden állomáson írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Hogy becézik Whitney-t?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése