2023. december 16., szombat

Történetfüzér a karácsonyi ajándék körül

A karácsonyi ajándékok kiötlése, beszerzése – adott esetben rejtegetése az ajándékozott elől, vagy éppen mindennek az utolsó percre hagyása sokaknak nagy stresszfaktor az év azon időszakában, mikor az emberek jelentős része fáradt, túlhajszolt és egy kis pihenésre, kikapcsolódásra vágyik. Valahogy így van ez minden év végéhez közeledve. Ez az „állapot” pedig sokszor sodor minket meggondolatlan vagy felesleges vásárlásokba. A „legszebb” az egészben, hogy sokszor így is a karácsonyfa díszítése előtt döbbenünk rá, hogy valakinek az ajándéka kimaradt.

Laura Barnett: Ajándékok
Park Könyvkiadó, 2023, 232 oldal
Fordította: Morcsányi Júlia
Csillagérték: 6

Tényleg ennyire stresszesnek kell lennie a karácsonynak? Laura Barnett könyvének karakterei mindenesetre mintha nem egy párhuzamos univerzumból, hanem a való életből érkeztek volna.



Az idei év egyik felfedezése számomra, hogy valószínűleg a novella mint műfaj nem feltétlenül az én világom. Evidenciának tekintjük, hogy létezik – ott van velünk az oktatási rendszerben, ott van velünk az érettségin és ott van a novelláskötetek széles palettáján. Év elején több novelláskötetre is sort kerítettem, s ekkor ért a felismerés: nehezen fogadom be ezeket, ha nincs valami nagyon átütő tematikai íve és elbeszélői stílusa (adott esetben nem egy szerző írásait tartalmazza). Egy picit megtorpantam tehát, mikor Laura Barnett könyvébe lapoztam. Ugyan az Ajándékok nem klasszikus értelemben vett novelláskötet, hiszen a történetek között szorosabb-lazább összefüggés van, mégsem komplex egészként működik. Legalábbis olvasás közben.

A nyitó történet Maddy története, aki a legjobb ajándékot keresi egykori iskolatársának, Peternek, Peter nemrégiben vált el, lányát megosztva neveli volt feleségével, Maddyvel pedig gyerekkora óta érdekes kapcsolat köti össze. Bizony, azonnal felgyulladt a romantikus villanykörte, s nagyon vártam, hogy végigkövethessem az ajándékozás pillanatait, amire egy baráti karácsonyozás alkalmával került volna sor. Az első történetből megismerhetjük a baráti társaság többi szereplőjét is – és persze magát Petert és lányát, Chloét. Azt gondoltam- vagy talán inkább abban reménykedtem –, hogy a történetfüzér ezeket az előkészületeket, a főbb karakterek egymáshoz való viszonyának részletesebb kibontását veszi végig, ez azonban csak részben valósult meg, mert a fejezetekkel haladva mindig egy kissé jelentéktelennek vélt karakter tűnt fel a színen, hogy a következő egységben ő vegye át a főszerepet. Ezek a sztorik számomra nagyon hullámzóak voltak. Ezt az érzést az éltette bennem leginkább, hogy Maddy kapcsán egy komfortos közegbe kerültem, s olybá tűnt, az elbeszélő mindenképpen ki akar rángatni ebből – és nem akar nekem válaszolni az általa elejtett kérdésekre. Másfelől sokszor erőltetettnek gondoltam mind a főbb szereplőkhöz lazábban kapcsolódó karakterek feltűnését, mind pedig az ő fókuszba kerülésüket. S mikor már végleg feladtam, hogy valaha is megtudom, hogy Maddy és barátai karácsonya végül hogyan fog alakulni, egy snittel visszaterelődött rájuk a hangsúly.

A könyv végére érve két koncepció bontakozott ki a fejemben (oké, a második igazából most, írás közben ugrott be). Az első tehát, hogy a kötet egészén végigtekintve egyébként nagyon klassz elgondolás az a cél, hogy az elbeszélő megismertesse az olvasóval: bármilyen közegben él is, az ajándékozás öröme és a megfelelő ajándék kiválasztásának dilemmája mindenki adventjében megjelenik – vagy így, vagy úgy. A történetfüzér egy nagyobb közösség egyes tagjait igyekszik bemutatni: akivel mindennap összefutsz az utcán, aki ellátja a sérüléseidet, aki kiszolgál a boltban, akivel együtt dolgozol. Találkozol velük, de nem ismered őket igazán – mindenkinek megvan a maga története. A végén pedig visszakanyarodsz a „saját klikkedhez”. Ez talán egy működőképes koncepció tudna lenni, számomra ez csak visszatekintve volt ennyire kerek, olvasás közben nem éreztem ezt. A másik egy elborult ötlet részemről, de ha a szerző célja egy alternatív Igazából szerelem akart lenni, az bizony nagyon nem jött össze (lehet, hogy ez fel sem merült a koncepcióban, szóval bátran el is vethetjük ezt a felütést). Mindenesetre a magam részéről élvezhetőbbnek gondoltam volna a történetet, ha a szerző a regény műfaja mellett dönt, érzékletesen kidolgozza azt az öt-hat főbb karaktert, akik a tulajdonképpeni keretet adják a könyvnek.


Blogturné Klub


Laura Barnett karácsonyi történetfüzére a megfelelő ajándék kiválasztásáról, az ajándékozás öröméről és az emberi kapcsolatok sokféleségéről szól. A Park Könyvkiadó gondozásában megjelent karácsonyi történettel a Blogturné Klub három bloggere indul turnéra. Tarts velünk, s a turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből!




A turné állomásai


12.16. Szembetűnő
12.17. Readinspo
12.19. Utószó


Nyereményjáték


Játékunkban az ajándékok nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet egy olyan könyvről, melynek címében szerepel az "ajándék" szó. A feladatotok, hogy megtaláljátok a könyvet és a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a könyv szerzőjének a nevét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése