2023. december 18., hétfő

Makikkal Karácsony apó manójaként

A karácsony kifogyhatatlan tárháza a meséknek, a meseszerű történeteknek – hiszen karácsonykor, mintha minden csoda valóra válhatna. Gyerekként sokan ábrándozunk (nekem legalábbis bizonyosan voltak – és talán még vannak is – álmaim) arról, hogy kirándulást tehetünk a Mikulásnál az Északi-sarkon, hogy találkozhatunk a manókkal és végigcsodálhatjuk, ahogy a játékok és mesekönyvek futószalagon, de mégis nagy gonddal készülnek, hogy boldogságot csempésszenek kicsik és nagyok karácsonyába. 

Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója
Móra Könyvkiadó, 2023, 200 oldal
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Daniela Jaglenka Terrazzini
Csillagérték: 6

A karácsonyi mesék mellett a téli családi filmeket is épp ezért kedvelem. A csodáért. És a meséért. Ben Miller mesekönyve naplószerűen tár az olvasó elé egy kedves karácsonyi történetet, melynek középpontjában egy százhatvan éves kis manó, Tógi áll. Ő veti papírra októbertől decemberig tartó, sokszor unalmas, ám többnyire dolgos és kalandos mindennapjainak eseményeit. 



Bizony, Tógi legidősebb testvérként a százhatvanat tapossa – de gondos naplóvezetőként (aki mintha sejtené, hogy sorait valaki más is olvassa) tájékoztat minket arról, hogy a manóélet tízszer hosszabb az emberinél, így ő éppen tinédzser éveinek virágkorát éli. Tógi naplóját egy különös álomleíráskor lapozzuk fel: a manó arról ábrándozik, hogy Karácsony apó manói között serénykedik, s őt választják meg az idei karácsonyi manónak. A feladat mibenlétéről egyelőre nem sokat tudunk meg, s maga Tógi sem igazán tudja kiélvezni az örömmámor pillanatait, ugyanis abban a minutumban, ahogy Karácsony apó kihirdeti tisztségét, Tógi édesanyja lép az ágy mellé, hogy felébressze fiát. Az ő feladata lesz ugyanis aznap, hogy iskolába vigye testvérkéit.

Igen ám, de ezen a reggelen Tógi egyik testvérkéje, Szilva nagyon bánatos: elveszti kedvenc makiját, Oszkárt. Tógi ígéretet tesz, hogy a föld alól is előkeríti a játékot, mire Szilva hazaér az iskolából – úgy tűnik azonban, hogy most az egyszer Tógi nem tudja teljesíteni az ígéretét. Minden tudnivalót bezsebel hát a gyűrűsfarkú makikról, majd beszerez minden hozzávalót, hogy ő maga alkosson egy új Oszkárt Szilvának. Az új Oszkár akkora sikert arat, hogy ezután folyamatosan érkeznek a megrendelések egy újabb és újabb gyűrűsfarkú maki iránt. S nem sokkal később megérkezik a várva várt levél is: Karácsony apó manói közé várják Tógit. De hogyhogy ilyen sokára válaszolnak a rég elküldött jelentkezésre? Ki járhat közben Tógi érdekében? Az igazi fordulatot azonban mégsem ez okozza a mesében. De hogy pontosan mi történik, hogy kerül Tógi börtönbe és ki áll a titkok hátterében, annak magadnak kell utánajárnod.

Az Egy karácsonyi manó naplója kedves, néhol vicces-mókás történet a karácsony csodájáról. A szereplői nagyrészt sematikusak, akinek szerethetőnek kell lennie: szerethető, akinek pedig gyanúsnak kell lennie: gyanús. A cselekményfolyam lendületes, engem valahogy nem sikerült beszippantania, pedig egyébként a naplószerű szerkesztés egészen kreatív és ötletes. Az illusztrációk Daniela Jaglenka Terrazzini munkái, s valószínűleg ezek voltak azok, melyek megtartották a távolságot a történet és köztem. Mindig is borsódzott a hátam az alkoholistaszerű manóábrázolástól (tudjátok, a kissé öregecske, ráncos-szakállas manókétól, akik feltétlenül valami titokzatos nedűt tartogatnak a kezükben egy csészében), úgyhogy mikor az első illusztráción rögtön egy ilyen trió rajzolódott ki a lapokon (akik közül egy éppen maga egy töpszli Karácsony apó volt), nos, kicsit hátrahőköltem. A kötet kivitelezése sem túl esztétikus (ez nem tudom, mennyiben az eredeti koncepció átvétele, s persze tudom: ízlések és pofonok), de a sziporkázó-csillogó külső keményfedél alatt újságpapírszerű oldalakon bontakozik ki a történet – megspékelve az előző évszázad közepének illusztrációs hangulatával. Oké, belátom, hogy e szempontból kissé szigorú vagyok, de azt gondolom, hogy a nyolc pluszos korosztály is abszolút vevő lenne egy szebb és színesebb kiadványra, szebb és színesebb illusztrációkkal. Számomra ez picit rányomta a bélyegét a mesére, ami egyébként tényleg kedves és kalamajkáktól sem mentes karácsonyi történet.



Blogturné Klub


Ben Miller idén karácsonyra is elhozott nekünk egy különleges történetet, az Egy karácsonyi manó naplóját! Tarts te is velünk, olvasd el az értékeléseinket, és ha velünk játszol, akár nyerhetsz is egy példányt a kötetből!




A turné állomásai


12. 16. Csak olvass!
12. 17. Zakkant olvas
12. 18. Szembetűnő
12. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 20. Könyv és más
12. 21. Sorok között könyves blog
12. 22. Utószó
12. 23. Dreamworld


Nyereményjáték


Nyereményjátékunkban ezúttal karácsonyi regényekből idéztünk, a te feladatod pedig csupán az, hogy kitaláld, melyik regényből származik a blogokon található részlet, és a megoldást beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Budapest az én otthonom, nem pedig az egyik lakása a számtalanból, ahol ideig óráig alhatok.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése