2023. december 13., szerda

Egy évszázad mesecsodái

Ha azt kérném, sorolj fel meséket (random bármit, ami csak eszedbe jut), egészen biztos, hogy az első ötben lenne Disney. Oké, nincsenek erre reprezentatív adataim, de valami azt súgja, hogy egy Mickey egér, egy Hófehérke és a hét törpe, egy Csipkerózsika, egy Hamupipőke, egy Oroszlánkirály vagy netalán egy Micimackó biztos becsusszanna a gondolataid közé. 

Disney 100 - Egy évszázad meséi

Kolibri Kiadó, 2023, 304 oldal
Fordította: Wohl Anita
Csillagérték: 8

S persze: ezek (karaktereinek, történeteinek) egy részének eredetije nem klasszikus Disney-mese, mégis általa lett ismertebb és népszerűbb. Mikor megláttam, hogy a Disney immár egy évszázada szórakoztatja a család nem csupán legkisebb tagjait, s ez alkalomból még különleges kiadvánnyal is készül, egészen egyértelmű volt, hogy szeretnék vele megismerkedni.



A mesék korosztálytól függetlenül tudnak valami újat, valami lélekemelőt, valami hasznosat adni – vagy csak szimplán kikapcsolnak. Én legalábbis mindenképp így vagyok velük. Elég egy vicces karakter, egy csoda, ami napsugarat és reményt ad a mindennapok folytatásához. A Disney 100 – Egy évszázad csodái kapcsán is hasonló gondolatiság mentén ötletelhettek a jubileumi kiadvány összeállításakor, ugyanis a mesegyűjtemény tematikája a csodák köré szerveződik. De mielőtt erre kanyarodnánk, egyszerűen csak hagyjuk, hogy átjárjon a Disney-mesék szelleme. Erre ugyanis tökéletesen alkalmas a kiadvány – már külső megjelenésében is. A klasszikus Disney-kék keményborító közepén egy csillogó kék körben ezüstösen világít a Disney 100 cím, az egészet pedig a könyvben is megjelenő mesék jellegzetes alakjai veszik körbe. Minél tovább pihentetem a tekintetem a borítón, annál inkább hiányzik a kör tetejéről két fül – jópofa lett volna ezzel utalni Mickey egér alakjára, aki egyébként nem jelenik meg a kötetben. Ez utóbbi amiatt nem okozott különösebb hiányérzetet, mert öt évvel ezelőtt, Mickey kilencvenedik születésnapja alkalmából a Disney külön klasszikus mesegyűjteményt adott ki az ikonikus egérkéről, mely 2018-ban szintén a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg hazánkban.

A könyvbe lapozva aztán megismerkedhetünk a koncepcióval, mely a csoda tematikája köré szerveződik. A mesegyűjtemény ez alapján öt csomópont köré gyűjtögeti a történeteket – gondosan ügyelve arra, hogy lényegében az egész évszázadot lefedje, ami a mesék megjelenését illeti: A család csodája (Az oroszlánkirály, Jégvarázs, Vaiana, Némó nyomában), A barátság csodája (Verdák, Bambi, Toy Story), A kedvesség csodája (Hófehérke, Hamupipőke, A Szépség és a Szörnyeteg), A kaland csodája (Fel!, Macskarisztokraták, A kis hableány, 101 kiskutya), valamint A bátorság csodája (Susi és Tekergő, Dumbó, Encanto, Raya és az utolsó sárkány). A konkrét fejezeteket pedig egy Előszó, majd két bevezetés előzi meg, melyek szerzői Jennifer Lee (a Walt Disney Animation Studios kreatív igazgatója) és Pete Docter (a Pixar Animation Studios kreatív igazgatója). Ha pedig tovább lapozunk, szintén nagyon ismerős környezetbe kerülünk, hiszen a lapokon teljes oldalas animációkat és jelenteket találhatunk a már jól ismert klasszikusokból. Talán érdemes lett volna a „gyönyörködni” szót használni, legalábbis rám abszolút ilyen hatást gyakorolnak ezek a képek, melyek gyakorlatilag konkrét életérzéseket, emlékeket hívnak elő belőlem. A kiadvány gyenge pontját viszont – némiképp meglepő módon – talán épp a mesék jelentik. Nem voltak különösebb elvárásaim és előfelvetéseim a gyűjteménnyel kapcsolatban, egyszerűen csak kíváncsi voltam, hogy mivel rukkolnak elő a készítők. Viszont egy picit így is meglepődtem. A mesék általában kivonatolva, a tematikához kapcsolódó fókusszal kerültek a lapokra. Bár valószínűleg kevesen vannak, akik ne ismernék Simba, Belle vagy Elza és Anna történetét, a teljes kontextus lényegében hiányzik, nem feltétlenül van lehetőségünk elmerülni a történetekben (nyilván ehhez tudnak nagyon erős mankót nyújtani az illusztrációk). Emiatt szerintem inkább egyfajta kedvcsinálóként tudnak működni, mintsem felolvasásra esti meseként.

A Disney 100 – Egy évszázad csodái szuper rajongói darab, a Disney-kedvelők polcán mindenképp ott van a helye. Impozáns és igényes kiadvány, mely fontos mesékre hívja fel a figyelmet és talán olyan szempontból közelít a már jól ismert történetekhez, amire eddig nem gondoltunk specializáltan. A belső borítón megtaláljuk a kötetbe került mese íróját, illetve az eredeti történet szerzőit is. Közös felolvasásként tudnám elképzelni a gyerekekkel, mert lehetőséget teremt arra, hogy a szülők vagy akár a nagyszülők is meséljenek magáról a történetről (esetleg közösen meg is nézzék a mesefilmeket), ami szerintem szuper generációkon átívelő program lehet – és persze újabb mesékkel is bővülhetnek az idősebbek Disney-ismeretei.


Blogturné Klub


A Disney 2023-ban ünnepli 100. születésnapját – e jeles alkalomból pedig különleges kiadvánnyal kedveskedik azoknak a gyerekeknek, akik az elmúlt évszázadban követték meséiket. Az ünnepi kötettel a Kolibri Kiadó jóvoltából a Blogturné Klub négy bloggere is megismerkedhet, mi pedig igyekszünk titeket bevezetni a könyv rejtelmeibe. Tartsatok velünk, s a turné végén a kötet egy példányát is megnyerhetitek!




A turné állomásai


12.13. Szembetűnő
12.14. Veronika’s Reader Feeder
12.16. Könyv és más
12.18. Csak olvass! 


Nyereményjáték


Természetesen a Disney világába kalauzolunk titeket a könyvhöz tartozó nyereményjátékban is. Minden állomáson elrejtettünk egy szereplőt a sorok között. A feladatotok, hogy a betűkből kirakjátok a Disney-szereplő nevét és annak a mesének a címét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába, melyben az adott karakter szerepel. Egy mesecím lesz tehát a megfejtés.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése