2023. december 14., csütörtök

Mikor az angyalok és krampuszok is nyernek

Marék Veronikától az idei könyvhét óta szeretnék új történetet olvasni, mert annyira megfogott egy, a dedikálásán készült fotó az olvasás és az írás generációkon átívelő erejéről, hogy szerettem volna egy picit én is részese lenni annak a világnak, ami ennyire be tudja szippantani a gyerekeket. A 21. században.

Marék Veronika: A karácsonyi felhő

Móra Könyvkiadó, 2023, 40 oldal
Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda
Csillagérték: 8

A karácsonyi megjelenéseket és kiadói ajánlásokat bogarászva felcsillant a szemem, mikor megláttam A karácsonyi felhőt, s rögtön tudtam: eljött az én időm. A fényképet a bejegyzésben mellékelem majd (egyébként ezen a lelőhelyen bukkantam rá).



A választásom egyik indoka tehát fentebb olvasható, a másik viszont egyértelműen a fülszöveg és a borító kombinációja, hiszen eleve szuperül kiegészítik egymást. Szabó-Nyulász Melinda illusztrációi végigkísérik a könyvecskét, s bár néha pontatlanok (csak afféle apróságokra gondoljatok, hogy a mese szürke macija helyett aranyszínű szerepel a rajzon), olyan mókás és már-már szeleburdi miliőt varázsolnak a mese köré, mely – a fenti fiaskó ellenére és mellett – tökéletes harmóniában áll egymással. Ezzel egyébként nem minden felnőtt ismerősöm értett egyet, aki belelapozott a könyvbe. A nagybátyám szerint például egy angyal nem így néz ki (cö-cö-cö), viszont én a rajzokat vizslatva (már a borítón is, de kötetbe lapozva pláne) annyira azokra a cuki gyerkőcökre asszociáltam, akiknek még/már néhány fogacskájuk hiányzik, mégis mit sem törődve ezzel élik a picik vidám és gondtalan életét, hogy szerintem meg pont így néz ki egy angyalka. És kész! S nem megfeledkezve a krampuszokról: ők is ilyenek!

A történet szerint a 458-as számú felhőnek – melynek Franciska a vezetője – az idei lesz az utolsó karácsonya mint ajándékközpont, s a következő évtől lefokozzák esőfelhővé. Franciska azonban elhatározza, hogy bebizonyítja mindenkinek: az ő felhője igenis tökéletes! Karácsonyi angyalcsapatául három mindenre elszánt angyalka (Meskete, Minilili és Majmóci) szegődik mellé, s mivel mindannyian kezdők, ez jócskán megnehezíti Franciska tervének megvalósítását. Ráadásul, hiába készített mindent gondosan elő a felhő vezetője, hamarosan értesítést kap, hogy egy krampuszbanda ólálkodik a 458-as felhő körül, hogy megakadályozza az ajándékok célba jutását. Úgy tűnik azonban, hogy Kristóf, Krumpli és Kefe estéje sem akként alakul, ahogy azt eltervezték: s hiába űznek csúfot Franciska gondos előkészületeiből, hiába nem azt az ajándékot kapják a gyerekek szerte az országban, amire vágytak: végül mégis mindenki boldogan csomagolja ki a karácsonyfa alatt lapuló dobozkát. Az angyalcsapat minden viszontagság ellenére is kiváló munkát végez – de hogy lehet, hogy a krampuszok vezetői is büszkék Kristófra és csapatára? Vajon az angyalkák megváltoztatták a krampuszok terveit, vagy valami egészen másról van szó?

A karácsonyi felhő egy végtelenül cuki karácsonyi történet az ajándékozás és a karácsony öröméről, ami megtanít örülni és meglátni mindennek a pozitív és hasznos, örömteli oldalát. Az illusztrációk különösen vidám és pajkos hangulatot kölcsönöznek a történetnek. A szereplői szerethetők, a kis már-már tudálékos Franciska mellé tökéletes ellenpólus és kiegészítő Kristóf. Az angyalcsapat és a krampuszcsapat is kedves, naiv szereplőket vonultat fel (s talán ez minden, amit megtudunk róluk, de nem is lélektani barangolást várunk ettől a mesétől). A nyelvezete meglepően modern, az ajándékokat már tableten tartják számon és kamerán lehet követni a gyerekek ajándékbontását is (ez azért számomra néhol picit zavaróan modern is). A történettel gördülékenyen lehet haladni, néhány vicces elem (a denevérek mint esernyők például) talán némi magyarázatra szorul a legkisebbek részére. Mindazonáltal a mese felolvasásra, minőségi közös időtöltésre is szuper választás az óvodás korú gyerekek számára az ünnepi hangolódás időszakában.


Blogturné Klub


Marék Veronika egy igazán cuki karácsonyi mesével lepte meg idén legkisebb olvasóit. A karácsonyi felhőben egy csapat krampusz igyekszik megakadályozni, hogy Franciska és ifjú angyalcsapata célba érhessen a karácsonyi ajándékokkal. De hogy lehet, hogy az angyalkák és a krampuszok is tökéletesen végzik a dolgukat? Járj utána a Blogturné Klub három bloggerével, s a turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből a Móra Könyvkiadó jóvoltából!




A turné állomásai


12.14. Szembetűnő
12.16. Csak olvass!
12.18. Könyv és más


Nyereményjáték


Nyereményjátékunkban Marék Veronika korábbi könyveinek eredünk nyomába. Minden állomáson találtok egy fülszöveg(részlet)et a szerző valamely könyvéből, a feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok a könyv címét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Van egy bőrönd egy limlomos kamrában, egy toronyház tetején, ahová a veréb sem száll fel, mert elszédül és lepotyog. Reggelenként kinyílik a bőrönd és kilép belőle a [megfejtés]. Távcsövével a kéményhez ugrándozik, hogy onnan lesse meg, vajon mit csinálnak barátai: a vadóc Kriszta, az álmodozó Menyus, a butácska Kistöfi, és a nagydarab, vásott fiú Mozdony.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése