2018. június 27., szerda

Patricia Gibney: A hiányzók

Patricia Gibney: A hiányzók című regénye igazi, izgalmas, nyomozó thriller, amely joggal került az Insomnia Könyvek közé, mert garantáltan ébren tartja az embert néhány éjszakán át. Kövesd figyelemmel három bloggerünk bejegyzéseit a regényről, és a turné végén nyerj egy példányt a fordulatos kötetből!

Patricia Gibney: A hiányzók
Sorozat: Lottie Parker (1)
Eredeti megjelenés: 2017.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Insomnia Könyvek
Fordította: Tóbiás Csenge
Téma, műfaj: thriller
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 596 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Lélegzetelállító nyomozós thriller – hihetetlen fordulattal. Mikor a helyi katedrálisban egy nő holttestét találják, majd néhány órával később egy férfiét, amint a saját udvarának fájáról lóg, Lottie Parker nyomozót hívják az ügyhöz. Mindkét áldozat combján elmosódott, de határozottan hasonló tetoválást találnak. Nyilvánvaló, hogy a két áldozat közt van kapcsolat. De mi? A nyomok a Szent Angélába, egy régi gyermekotthonba vezetnek, mely intézethez Lottie múltja is kapcsolódik. Az eset hirtelen személyessé válik… Úgy tűnik, hogy a gyilkosságok egy több évtizedes, megfejtetlen bűntényhez kapcsolódnak. Két kamaszfiú is eltűnik. Lottie-nak meg kell találnia a gyilkost, mielőtt az újra lecsaphatna, de hogy tehetné, ha ezzel a saját gyermekeit is veszélybe sodorja? A gyilkosnak meglehetősen torz véleménye van az igazságszolgáltatásról… Rachel Abbott, Karin Slaughter és Robert Dugoni rajongói különösen izgalmasnak találják majd ezt a borzongtató, hosszú éjjeleket ígérő thrillert.

@szembetuno_blog

Ha pár éve azt mondja nekem valaki, hogy egy fárasztó periódus után egy thrillerrel fogok kikapcsolódni és ejtőzni egyet, minimum ferde szemmel nézek rá. Ezt már több ízben leírtam egy krimi vagy thriller értékelése kapcsán – ebből is látszik talán, mekkora élmény, hogy olyan műfajokat is tudok szeretni, melyek amúgy nem tartoznak a komfortzónámba. Jelzés ez azok irányába is, akik valamiért idegenkednek egy-egy műfajtól (legyen az bármelyik), hogy egy próbát mindenképp megéri tenni olyan történettel is, amit nem feltétlenül érzünk magunkénak. Így jártam én anno Angela Marsons Kim Stone krimisorozatával is, ami egy egészen új kaput nyitott meg számomra az olvasói pályámon. Hogy épp Kim Stone-t említem, Patricia Gibney sorozatának szempontjából sem mellékvágány.

@szembetuno_blog
A hiányzókhoz egyszerű kíváncsiság hajtott – meg az, hogy végre találjak egy olyan Patríciát, aki jó sztorikat tud írni. Nevetséges, tudom…de mi tagadás, egész jól sült el a dolog. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy miután a szerző az én fotómmal osztotta meg saját szerzői oldalán A hiányzók magyar kiadását, kicsit aggódtam, hogy vajon milyen lesz a könyv. De aggodalmam hamar tovaszállt. Kim Stone-t pedig azért is említettem, mert a Lottie Parker sorozatban szintén egy karakán nyomozónő munkájába leshetünk be, és nyomozhatunk vele együtt. Lottie talán nem olyan szarkasztikus, mint Kim, de hasonlóan rátermett és lenyűgöző koponya. A prológusban egy rideg gyermekotthon, a Szent Angéla egyik ablakában álldogálunk, ahonnan egy kegyetlen bűntény áldozatának temetését nézzük végig, majd egy nagy vágással, immár a történeti jelenbe érkezve egy újabb gyilkosság szemtanújává válunk. Egy dolog tagadhatatlanul közös: a prológusban épp az aktuális áldozat mellett ácsorogtunk az ablakban. A gyilkossági ügy Lottie Parker asztalára kerül, s innentől kezdve egy igazán lebilincselő, fordulatos thriller sodrába kerülünk, melybe nyomozónőnk személyesen is érintetté válik. Több szálon is.

Spotlight
A helyzet az, hogy Patricia Gibney nem tabusít, nem köntörfalaz, s részben fiktív környezetben olyan valós társadalmi problémákra világít rá, jár körbe és emel fókuszba, melyekről csak nagyon ritkán, vagy épp nem megfelelő kontextusban beszélünk. Debütáló kötetében a szerző mindjárt az egyházi visszaélések, a pedofília és egyéb bántalmazások sérültjeinek, áldozatainak emel emléket. Csupán azzal is, hogy tudatosítja az olvasóban: a probléma valós. Utoljára talán a Spotlight film nézése közben volt hasonlóan katartikus élményem. Groteszk, de miután elolvastam a könyvet, másnap reggel szinte azonnal belebotlottam abba a videóba, ahol a keresztelőn a hajlott hátú, idős pap felpofozza a síró gyermeket. Akaratlanul is felsejlett: vajon hányat előtte? Ezzel pedig a legkevésbé sem szeretném sarkítani vagy épp szélsőségekbe vinni a bejegyzésem, mint ahogy Gibney sem teszi ezt a regényben. A szerző ugyanis hihetetlenül jól érzékelteti az olvasóval a kontrasztot azokkal, akik valóban Isten akaratából választották a papi hivatást. Ez a feszültség pedig a történet végére feloldódik, s csaknem minden láncszem a helyére kerül.

@szembetuno_blog
Lottie Parker mint nyomozó gyorsan a szívembe lopta magát, anyai szerepben viszont nehezen békéltem meg vele. Mit is várunk a történettől, ha a főhősében is a kettősség dominál, nem igaz? Gibney végig nagyon jól játszik a kettősséggel, akár a karaktereiről, akár a cselekményfolyamról legyen szó, ez pedig egy lebilincselő, fordulatos thrillerhez, egy remek sorozatindító kötethez vezetett. Külön tetszett, hogy Lottie és társa kapcsolatát nem a krimikben megszokott sablon alapján nyújtotta a szerző. Az utószó bensőségessége pedig igazán méltó lezárása volt az első résznek. S végre én is találtam egy Patríciát, aki jó történetet tud írni. Az epilógusban Lottie nevének magyarázata már szinte nem is ért váratlanul, annyira természetesnek tűnt, hogyha már hozzám nőtt ez a nőszemély, akkor nem is kaphatta másról a nevét, mint…J

Blogturné Klub


A turné állomásai

06.25. - Spirit Bliss 
06.27. - Szembetűnő
06.29. - Olvasónapló

Nyereményjáték

Patricia Gibney új nyomozókaraktert alkotott Lottie Parker megálmodásával, aki talán olyan híres lesz, mint nagy elődei. A játék során könyvcímeket találtok majd minden állomáson, azt kell megfejtenetek, hogy melyik híres nyomozókarakterhez tartoznak az adott könyvek. A dolgotok annyi, hogy beírjátok a nyomozókarakter teljes nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

A bíborvörös dolgozószoba, A Négyek jele, A Sátán kutyája

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése