2018. június 1., péntek

Sarah Andersen: Macskapásztor

A méltán híres Felnőni kiábrándító, és a Puha Boldog Puffancs után újra itt van Sarah Andersen és képregénye, melynek karakterével mindenki tud azonosulni egy kicsit. Vagy inkább nagyon. A Blogturné Klub kilenc bloggere elmondja, hogy miért is szerette annyira a Macsakapásztort, amiben nem csak cuki macskák vannak, hanem nagyon sok olyan dolog, ami művészek (vagy akár mindennapi emberek) életét megkeserítik, vagy éppen feldobják. Tarts velünk a macskás  turnén, és nyerd meg a képregény egyikét!

Sarah Andersen: Macskapásztor
Sorozat: "Sarah's Scribbles"-gyűjtemény (3)
Eredeti megjelenés: 2018.
Hazai megjelenés: 2018. április
Kiadó: Fumax Kiadó
Fordította: Tót Barbara
Téma, műfaj: képregény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 112 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája... Ööö, mindegy – igazából ez mindennapos. Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életet-nem-igazán-megváltoztató haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat Halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát! Sarah Andersen egy fiatal brooklyni művész. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.


Vannak evidenciák az életben: ha új Sarah’s Scribbles-gyűjtemény érkezik, azt például okvetlenül meg kell ismernem. Bizony. Ráadásul, minden egyes alkalommal, mikor a könyvről kezdek írni, átkonvertálódom buggyant leíróba (lásd: előző soraim), ami alapvetően már sejtet is valamit arról az önismereti kalandozásról, melynek Sarah Andersen gülüszemű hősnője, Sarah és társai életmorzsa-jelenetei által részesei lehetünk. A Fumax Kiadó és Tót Barbara jóvoltából a nemzetközi megjelenéstől alig lemaradva, az idei Könyvfesztiválra is új gyűjtemény érkezett, éljen-éljen!

Ahogy a Puha Boldog Puffancs (tudjátok, az előző kötet, ami rólam kapta a címét), a Macskapásztor esetén is érdemes figyelmet fordítani a borítóra (ne keressétek, ebben az esetben nem simiznivaló a cím…bár, ahogy érzitek): lila! A másik két borító mellé helyezve nekem eddig ez a legszimpatikusabb (vagy, ahogy még mesterképzéses hallgatóként egy gyakornoktanár e-mailében állt és ide eléggé passzol: legszínpatikusabb) árnyalat, úgyhogy – a levendulavirágzás okán – le is kaptam a lemenő nap fényében a kötetet a kerti levendulásban, amivel kicsit megszórom a bejegyzést. De elég a lököttködésből! A Macskapásztor, minden eddigi látszat ellenére, fontos és mélyreható életképeket jelenít meg, melyeket egyébként nem feltétlenül csak az introvertáltak érezhetnek magukénak, hanem az extrovertáltak is (mondom ezt az előbbiek táborából). Andersen képregényeit pedig részben emiatt kedvelem: alapvetően globális problémákat, aggodalmakat, örömöket és élethelyzeteket jelenítenek meg, mégis ott van bennük egy, az introvertáltaknak szóló kikacsintás: amúgy nem vagy egyedül. Mindez pedig az egyszerű valójában, tiszta, egyenes formátumban kerül elénk, ez a gyűjtemények zsenialitása.

Sütivel
A Macskapásztor mindezek mellett két aspektusból is nagyon közel áll a szívemhez (komolyodik a hangnem). Egyrészt, bár alapvetően copfos kislány korom óta inkább kutyásnak tartom magam, lassan négy éve viszont egy kis ártatlan, csillogó szemű cica keveredett a teraszunkra (máig beazonosítatlan körülmények között a muskátlik között találtunk rá), illetve néhány hete az ő fiacskája (aki a Süti névre (nem)hallgat) is körünkben tölti mindennapjait. Időközben elvesztettem hű társaimat, így március 30 óta (az elmúlt huszonhét évem alatt először) nincs kutyám, és 100%-ban a macskások táborát erősítem. Vicces volt ebből a nézőpontból is végignézegetni a szituációkat, egyiken-másikon nagyokat nevetni. Másrészt, ahogy a Puha Boldog Puffancs kapcsán, úgy a Macskapásztor szerkezetében is váltás történik a gyűjtemény második felében. Az alkotás a modern korszakban: tanácsok fiatal művészeknek hosszasabb kommentárokkal tűzdeli az illusztrációkat (vagy illusztrációkkal tűzdeli a hosszasabb kommentárokat?), és olyan témákat érint, mint a virtuális világ, az internetes zaklatás veszélyei, az alkotás folyamata, a kreativitás vagy éppen a kritikák fogadása. Alapvetően ebben a részben éreztem igazán megszólítottnak magam, még akkor is, ha én alapvetően nem művészi téren mozgok. Nem spoilerezek, szerintem mindenképpen érdemes Sarah-nak és a gyűjteménynek ezen oldalával is megismerkedni, és kicsit elmélázni a gondolatain, illusztrációin.
 
Az én kis gyűjteményem :)

Sarah Andersen a borítón látható módon engem is megragadott és ismét jól magával cipelt az önismeret vicces, fájdalmasan igaz, önfeledt útjára, hogy aztán a mély gondolatiság és a zizzent agymenések kavarcaként újra emlékezetes pillanatokat szerezzen számomra, amikhez aztán – ugyanúgy, ahogy az előző két kötet esetében, mindig visszatérek.

Blogturné Klub


A turné állomásai

05.28. - Olvasónapló
05.31. - Angelika blogja
06.01. - Szembetűnő
06.04. - Zakkant olvas
06.05. - Spirit Bliss
06.07. - Dreamworld

Nyereményjáték

Ahogy a képregényben a főszereplőnek, úgy a való életben is sok művésznek (írónak, színésznek, festőnek stb.) is van/volt egy-egy doromboló kedvence. A Macskapásztor turnén most arra keressük a választ, hogy ki látható azon a cicás fotón, amit a bloggereinknél látsz. Egy kis segítséget azért adunk a macskás gazdikhoz, a te feladatod csak annyi lesz, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírd, ki látható a képen. A turné végén egy képregényt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között. Hajrá!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:


A híres amerikai blues -és rockénekesnő szívesen fotózkodott cicájával.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése