2018. június 7., csütörtök

Cecelia Ahern: Lantmadár

Cecelia Ahern június 7-én Budapesten, a 89. Ünnepi Könyvhéten! Könyvbemutató 17 órától a Vörösmarty téri Nagyszínpadon, dedikálás 18 órától a Dedikálószigeten. Az Athenaeum Kiadó újabb kötettel lepte meg a szerző rajongótáborát. A Lantmadár két, szinte hihetetlen körülmények között találkozott ember szerelmének története. Kövesd a Blogturné klub három bloggerét e rendhagyó blogturnén, és tiéd lehet a könyv egy példánya.

Cecelia Ahern: Lantmadár
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2018. június 1.
Kiadó: Athenaeum
Fordította: Balassa Eszter
Téma, műfaj: romantikus, chick lit
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 400 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Laura a nagyvilágtól elzárva él Írország délnyugati részén, a hegyek közt, harmóniában a természettel. Egy nyári napon azonban összetalálkozik az erdőben Solomonnal, és élete egy csapásra megváltozik. A sármos férfi egy dokumentumfilmes forgatócsoport tagja. A háromfős kis csapat éppen következő filmjéhez keres témát, Laura pedig egyből felkelti az érdeklődésüket. A lány ugyanis lenyűgöző képességgel rendelkezik: úgy tudja utánozni a hangokat, mint senki más – senki, csak az ausztrál lantmadár. Laura egy új élet reményében a stábbal tart Dublinba, ahol nem csupán a nagyváros zajos nyüzsgése robban be a mindennapjaiba egyik pillanatról a másikra, de a 21. század is, a közösségi média, a tévé és a tehetségkutató műsorok pozitívumaival és árnyoldalaival egyaránt. Cecelia Ahern legújabb regénye elgondolkodtató, szívmelengető szerelmi történet a mindenkiben ott lakozó szabadságvágyról és a világ zaja mögött megbúvó a csendről.


Második olvasmányom Cecelia Aherntől, ami érdekes fülszövegével és címével, valamint csodás, sejtelmes borítójával hívta fel magára a figyelmem. Az első könyvem a szerzőtől Az üveggolyók titka volt, ami több szempontból is nagyon különleges emlék marad számomra. Egyrészt, nagyon félve lapoztam fel, hiszen korábban nagyon sok elismerő kritikát olvastam, hallottam Ahern műveiről, és ilyenkor mindig két dologtól tartok: egyrészt, hogy nem tetszik az adott könyv/szerzői stílus, másrészt azon rugózom, mi van, ha azért nem tetszik, mert irreálisan magas elvárásaim voltak vele szemben? Mindenesetre, Az üveggolyók titka – szerencsére – nem hagyott teret ezeknek az aggályoknak, így nagy reményekkel lapoztam fel a Lantmadarat.

Cecelia Ahern
A történet elején egy stáb autójában találjuk magunkat, egy korábbi forgatási helyszínre igyekszünk. Az utazás, bármennyire is csak néhány oldalon keresztül zakatolunk, kissé végeláthatatlannak tűnik, viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy némiképp megismerkedjünk utastársainkkal. Bo, Rachel és Solomon kevésbé mutatkozik érdekes karakternek, de beszélgetésükből megtudjuk, hogy a Toolin ikrekről (akik a társadalomtól elzárkózva élték mindennapjaikat egészen Tom haláláig, akinek búcsúztatójára éppen igyekeznek) egy éven keresztül forgatott dokumentumfilm díjat is nyert, s a stáb jelenleg új témát keres. Lassan bontakozik ki tehát a cselekmény, ami az előző olvasmányélményemből kiindulva nem ért váratlanul. S ahogy már épp leülne a sztori, a Toolin-birtokon Solomon felfedez egy ismeretlen lányt, aki megváltoztatja az életét, s szép lassan felülírja a Bo iránti érzelmeit. Laura feltűnése új kalandot jelez elő a stábnak, és a történet felívelésének reményét csillantja fel az olvasó számára.

Kövesd a szerzőt instagramon:
@official_ceceliaahern
Laura különleges lány: képes hangokat utánozni, akárcsak az ausztrál lantmadár. S noha, a Toolin ikrekhez hasonlatosan, ő is a társadalomtól elszigetelten nőtt fel, nyitottsága és érdekes személyisége szinte azonnal leköti az olvasó figyelmét. Könnyen el lehet merülni a lassan csordogáló sztoriban, viszont végig az volt az érzésem, hogy csak a felszínt kapargatjuk, s a felszínesség horizontján mozog az elbeszélés. Ahern, véleményem szerint nem figyelt a részletek kidolgozására, s már a történet elején hiteltelenítette a stáb munkáját azzal, hogy az egyéves, Toolin ikrekkel töltött forgatási idő alatt nem vetetett velük észre olyan evidenciákat, mint a két testvér eltérő napirendje, amire csupán most, már a történet valós ideje alatt döbbentek rá a filmesek. Laura karaktere, a vele való megismerkedés alkalmas lehetett volna arra, hogy ezen fenntartásaimat elsimítsa, ehelyett viszont egy tehetségkutató színpadára száműzte főhősnőjét. Így, noha minden adott volt egy érzelemgazdag felfedező utazáshoz, átváltottunk a showbiznisz plasztikus útjára, ahol érezhetően sem az elbeszélő, sem a karakterek nem mozogtak szabadon.

Hangulatfotó eredeti borítóval
(forrás)
Nem akarom túl szigorúan megítélni a történetet, mindössze kicsit zsörtölődöm amiatt, hogy látom, alapvetően ebben a könyvben, az alapsztoriban és az elbeszélő tehetségében is több van (több lett volna). A Lantmadár ugyanakkor így is kellemes kikapcsolódást nyújthat. Rávilágít annak problematikájára, hogy gyakran azt gondoljuk, ha fizikailag ott állunk valaki mellett, az mindent megold – holott sok esetben nem vesszük a fáradságot, hogy megismerjük egymás valódi énjét, megértsük a problémáit, és ezzel mi magunk is többé váljunk. S attól, hogy önmagunk ismerete nélkül pénzzé váltjuk adottságainkat, tehetségünket, még nem leszünk boldogabbak, magányosabbak talán annál inkább. Ha mérlegre tenném a történetet, egészen biztosan a dokumentumfilmes megoldást választottam volna, mélyebb és kifejezőbb lehetett volna a történet, érzelmileg többet adhatott volna, ráadásul a többi szereplő karakterjegyei is markánsabban felszínre kerülhettek volna, talán érezhető lett volna a kémia közöttük. Volna, volna. Sajnos, Ahern nem ezt a megoldást választotta, így a Lantmadár nem vált kedvencemmé a szerzőtől, a chick litek között viszont nagyrészt megállja a helyét, így a műfaj kedvelői számára kellemes kikapcsolódós élményeket adhat.

Blogturné Klub


A turné állomásai

06.05. - Zakkant olvas
06.07. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Játékunkban a szerző könyveire vonatkozó néhány kérdésre kell választ adni, és azt a Rafflecopter megfelelő sorába beírni. Nem lesz nehéz.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A kérdés:


Melyik a kedvenc olvasmányod Cecelia Aherntől?


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése