2018. május 29., kedd

Séverine Vidal - Manu Causse: Bicebóca szívek

A Könyvmolyképző Kiadó az Ünnepi Könyvhétre egy újabb mély mondanivalóval rendelkező, különleges francia ifjúsági könyvvel lepi meg az olvasóit. A Bicebóca szívekről a Blogturné Klub öt bloggere meséli el a véleményét, tartsatok velünk a turnén!

Séverine Vidal-Manu Causse: Bicebóca szívek
Hazai megjelenés: 2018. június 7.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Burján Mónika
Téma, műfaj: ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 160 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Vlad új srác a suliban. Ha ül, csak a gyönyörű szemét látja az ember, a szemébe lógó huncut tincsét, elbűvölő mosolyát. De ha feláll és elindul, a térdei összekoccannak, a mozgása rendezetlen, egyensúlya ingatag: születésétől fogva mozgássérült. A jópofa, érzékeny és szókimondó fiú gyorsan barátokra tesz szert, akik szívvel-lélekkel mellé állnak, hogy megvalósíthassa álmát. Lou, a szép szőke Lou is ott van közöttük, csakhogy vele kapcsolatban Vlad többre vágyik, mint egyszerű barátságra…Egy friss hangú, szívmelengető történet szerelemről, barátságról, másságról, elfogadásról, amely bebizonyítja, hogy még ha két lábbal is (alig) áll az ember a földön, attól még elérheti a csillagokat. Repülj vele!


Ha kortárs francia irodalomról van szó, akkor Guillaume Musso történetei mellett nagyon szívesen teszek próbát az ifjúsági irodalommal. Az elmúlt években a Könyvmolyképző Kiadó ugyanis nagyon jó érzékkel válogatott kevésbé ismert francia szerzők műveiből, akik nem tipikus, bejáratott zsánersablonok alapján legyártott young adultokat írnak (elnézést a műfaj elkötelezett kedvelőitől), hanem igazi, életteli ifjúsági regényeket.

Séverine Vidal
Ilyen volt Anne Percin: A remény kalózai című kisregénye, ami egyszerűen annyira briliáns élményt nyújtott számomra, hogy 2017 legjobb olvasmányai közé is beválogattam. A történet egy rákkal küzdő édesanya és tinédzser lánya kapcsolatát beszéli el, lehengerlő stílusban. De ide sorolnám Marie-Aude Murail Tartós hullámát is, ami a pályaválasztás problematikáját járja körbe rendkívül érzékletesen. Ezeket a történeteket tartom igazán ifjúságinak: reagálnak a kor aktuális problémáira, mindezt olyan történeti keretbe (és terjedelembe) helyezve, ami könnyen fogyasztható még annak a kamasznak is, aki épp a háta közepére kíván bárminemű könyvet. Egy újabb gyöngyszemre bukkanás reményében csillant fel a szemem, amikor a Sorok között blogerre, Tibi jelezte és ajánlotta, hogy a KMK gondozásában hamarosan újabb francia ifjúsági történet, a Bicebóca szívek érkezik magyar fordításban. Mint látjátok, éltem a lehetőséggel, hogy megismerkedjek Séverine Vidal és Manu Causse könyvével.

Manu Causse
A Bicebóca szívek történetében egy olyan iskola és diákjai játsszák a főszerepet, melyben inkluzív módon tanulhatnak együtt a fogyatékkal élő (autista vagy mozgásában korlátozott) és ép gyerekek. A HEIO (Helyi Egység az Integrált Oktatásért) program épp történetünk kezdetén próbálgatja szárnyait az intézményben, ami igazán érdekes szituációkat és felvetéseket hoz az iskola mindennapjaiba. A könyvben haladva picit meglepődtem, mikor fény derült rá, hogy az egy tanévnyi cselekményt felölelő elbeszélést váltott nézőpontban ismerhetem meg, ráadásul nem is két szereplő szemüvegén keresztül, hanem többén. Ezt már csak a könyv terjedelmére tekintettel is elég merész döntésnek tartottam, s bár alapvetően a megvalósításba túl sok hiba nem csúszott, hiszen nagyon sok aspektusból megismerhettük a gyerekek hozzáállását, világlátását, mégis egy-egy főbb szereplőre kevesebb fény jutott. Így indokolatlannak éreztem, hogy néhányuk mégis mellékszereplői státuszba csúszott. A sokszínű nézőpont ellenére ugyanakkor egyértelműen Vlad emelkedett ki főszereplőként.

Illusztráció
A cselekmény- és szituációelemzésbe nem mélyednék el, viszont az borítékolható minden olvasó számára, hogy számos olyan élethelyzettel találkozik majd a történetben, mellyel a mindennapok során is szembesülhet. A történet eljátszik az integrált intézmény működésének lehetőségével – melyre Magyarországon sajnos kevés példát találunk, vagy egyáltalán nem, noha véleményem szerint ez az életszakasz tökéletes lehetőséget biztosítana arra, hogy a fogyatékkal élők és ép társaik együtt fedezhessék fel a világ sokszínűségét, hogy megérthessék egymás szemléletét, ne kölcsönös ellenségként, kivételezettként vagy épp teherként tekintsenek egymásra, ezáltal pedig lehetőség nyílna arra, hogy újabb társadalmi rés tompuljon. Zárójelben jegyezném meg, hogy ugyanez érvényes az egyes kultúrák, nemzetiségek, de adott esetben még a két nem esetében is. Összességében a Bicebóca szívek mint elbeszélés számomra kicsit elmarad az eddigi francia ifjúsági regényektől, ez elsősorban talán a koncepciónak tudható be (a terjedelem és a szerkezet sajnos nem annyira volt kompatibilis egymással), ugyanakkor mint téma abszolút társa Anne Percin és Marie-Aude Murail történeteinek. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

05.23. - Sorok Között Könyves Blog
05.25. - Zakkant olvas
05.27. - Könyvvilág
05.29. - Szembetűnő
05.31. - Spirit Bliss

Nyereményjáték

A Bicebóca szívek egyik főszereplője az álma, hogy rendező lehessen. Éppen ezért a mostani játékunk során híres francia rendezőkről találtok egy-egy képet, a feladatotok pedig kideríteni, hogy ki is ő. Egy ismertebb filmjének a címét azért a kép alá tesszük, hogy tuti meglegyen a megoldás.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



A feladvány:


A hangok
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése