2015. október 7., szerda

Liebster Blog Award-díj

Hű, szinte hihetetlen, de épp a századik blogbejegyzésem sorait pötyögöm. Már a kilencvenes kanyar óta gondolkozom azon, milyen bejegyzéssel is köszöntsem ezt a szép kerek számot. Folytassam, ahogy mindig? Meg se említve a százast? Végül Gabó olvas blogjától megkaptam ezt a vándordíjat (ezúton is köszönöm), így a kérdés lényegében el is dőlt. Többszörösen is boldog vagyok. Gabó válaszait itt olvashatjátok.

Mielőtt a kérdésekre térnék, lássuk, mi is ez a díj!
A kezdeményezés Németországból indult, a díjat bloggerek adják egymásnak. Leginkább azt szeretnék vele elérni, hogy az olvasók jobban megismerjék a bloggert, illetve megtudják azt is, hogy ő kiket olvas, és kiket ajánl olvasásra. Éppen ezért van egy marketing háttere is, hiszen a blogger tovább is adja a díjat, nemcsak megkapja.

A liebster szó jelentése egyébként kellemes, értékes, legkedvesebb, amely utal arra, hogy az odaítélő szívesen jár vissza az adott blogra, és éppen ezért is ajánlja. Fontos megemlíteni azt is, hogy a lánclevelekhez hasonló módon terjed, és a jelölés során nincsen semmilyen tartalmi megkötés. Nemcsak könyves, filmes blogok kaphatják meg, hanem ugyanúgy oda lehet ítélni egy kismama blognak, vagy akár egy gasztroblognak. A jelölésekkel is elárulja egy blogger magáról, hogy melyek azok a területek, amelyekről szívesen olvas. A Liebster Blog Awardot egyébként nem kötelező továbbadni, de felesleges megszakítani a láncot, hiszen ez mindenkinek elismerést jelent, és ha valami tetszik, akkor dicsérjük meg nyugodtan. Díjat adni pedig szép gesztus.


A díj kötelezettséggel jár, amelynek itt vannak a szabályai. Fontos, hogy a szabályok változhatnak, és maguk a bloggerek is alakítanak rajta:
- Írd meg, hogy kitől kaptad a díjat, linkeld be a posztodba a blogját! 
- Írj 10 olyan dolgot magadról, ami nem köztudott!
- Válaszolj a jelölő személy által feltett kérdésekre!
- Nevezd meg az új jelölteket és tegyél fel tíz kérdést nekik!
- Értesítsd a blogokat arról, hogy díjat kaptak tőled!

Tíz dolog, amit nem tudtál rólam

1. Minden reggel egy hatalmas bögre kávéval indul. Kis adag kávé - nagy adag tej. Ezzel elvagyok fél órán keresztül, addig nagyjából sikerül felébredni. Nem mindig. 

2. Nagyon sok dolgon képes vagyok elérzékenyülni. Életem első Ákos-koncertjén például, az első tíz percben folyamatosan folytak a könnyeim az első sorban, mert nem hittem el, hogy ott vagyok. 

3. A kedvenc virágom a tulipán. 

4. Nem bírnám elviselni, ha egyszerre csak egy "projekt" futna az életemben. Szeretek sokféle dolgot vinni folyamatosan, mert rendszert hoznak a mindennapokba. Emellett lusta vagyok. És az előző két pont, bármennyire is tűnjön ellenpólusnak, összeegyeztethető.

5. Nagyon ritkán stresszelek rá a dolgokra. 

6. Már most gondolkozom, mi legyen a tizedik pont. 

7. Képes vagyok megszállottá válni. Nem pszichiátriai mélységig. De, ha valami bekattan, nem állok le, és igyekszem kihozni mindenből a legtöbbet. A legkitartóbb ilyen zizzenésem a könyvgyűjtés. Szépen haladok afelé, hogy lassan minden kikerüljön a házból, és a könyvek átvegyék az egyeduralmat.

8. Utálom, ha valaki folyamatosan káromkodik, és ordenáré szavak törnek ki a száján. Olyan szépen, választékosan el lehet küldeni a másikat  melegebb éghajlatra. Igaz, ez utóbbi némi gondolkodást igényel.

9. Sokáig készültem újságírónak. Aztán - szerencsére: időben - rájöttem, hogy nem arról szól, amiről szerintem kellene. Ergo messze nem az okos, kiváló helyesírású, a nyelv változásaival és választékosságával tisztában lévő, értelmes emberek találkozóhelye ez a bizonyos újságíró-szakma. Mély tisztelet a kivételnek.

10. Szeretek vitatkozni. De csak olyannal, aki tudja, mi a vita és a veszekedés közti különbség. És persze, ha van értelme.

Gabó kérdései

1. Egy könyv elolvasása után azonnal megírod az értékelésed, vagy vársz egy-két napot, hogy kialakuljon a véleményed, letisztuljanak a dolgok?
A blog indulásakor még ez volt az alapvető célom, igen. Az utóbbi időben azonban kicsit hagyom, hogy dolgozzon még bennem egy-egy könyv. Nem sokkal egyszerűbb a dolog így sem, mert van, hogy közben új kötetbe kezdek. Viszont azt gondolom, ezáltal picit összeszedettebbek a bejegyzéseim, és nem húzok le élből egy olyan könyvet, ami első olvasásra lehet, hogy nem tetszett. Illetve, a pozitív élményeimet sem misztifikálom túl.

2. Olvasol-e két, esetleg több könyvet egyszerre?
Régen ezt elképzelhetetlennek tartottam, és manapság is csak ritkán van ilyen. Inkább az "egyik könyvet a másik után" típusú olvasó vagyok. Persze, előfordul, hogy turné miatt kis időre felfüggesztek egy már elkezdett kötetet, de igyekszem kerülni az ilyen szituációkat. Több-kevesebb sikerrel.

3. Az első könyves kérdést nem hagyhatom ki. Mi volt az első (saját olvasatú) könyved?
Fogalmam sincs. Ez ér?

4. Kedvenc meséd? Könyvben és filmen is! 
Nagyon szeretem a Disney-történeteket. Filmen és könyvben is.

5. Mi a kedvenc zenéd és zenei stílusod?
Szerteágazó a zenei érdeklődésem. Egészen kislány korom óta megszoktam, hogy állandóan szól a rádió, így szívesen hallgatom az aktuális slágereket. A magyarok közül egyértelműen Ákos zenei - és szövegvilága a kedvencem, de hasonlóan nagyra tartom Ágnes munkásságát is. A külföldiek közül Robbie Williams az örök - ami picit talán éles váltásnak tűnhet az előbbiekhez képest. Illetve Emeli Sandé, Katie Melua és Alanis Morissette a zenelejátszóm legkedveltebb vendégei. Ha olvasás közben hallgatok valamit, akkor az viszont csakis komolyzene lehet. Brahms, Chopin, vagy épp Havasi Balázs.

6. Dedikált könyved van-e valakitől? 
Van! Remélem, idővel gyarapodik majd a számuk. 

7. Mikor és hol, hogyan olvasol? Van olvasókuckód? E-könyv vagy hagyományos?
Ha néhány ismerősöm meglátja ezt az "e-könyv" kérdést, biztos a fejéhez kap: ilyet kérdezni tőlem? Egyértelműen papírkönyv-párti vagyok. Nagyon-nagyon ritkán olvasok e-könyvben. Az utóbbi időben, mióta a kiadók jóvoltából megjelenés előtt ismerkedhetek meg bizonyos kötetekkel, elkerülhetetlen az e-könyv. Ez persze - ebben az esetben - édes teher. Olvasni pedig a szobámban, a kertben csend vagy halk zene mellett szeretek. Egyetlen hely van, ahol nem zavar a nyüzsi olvasás közben: a Balaton-part. De ősszel és tavasszal ott is csend van - áldás.

8. Versek? Olvasol-e, van kedvenc költőd?
A blogom Facebook-oldalán minden este megjelentetek egy-egy magyar verset. Fontosnak is tartom a versolvasást. Viszont konkrét és hosszabb terjedelmű versesköteteket egy dolog miatt nem szeretek olvasni, csak szakaszosan: mégpedig amiatt, mert azt vettem észre magamon, hogy sok vers hatására egyszeriben szuperszenzitívvé válok. Szívesen forgatom Áprily Lajos, József Attila, Radnóti Miklós és Fodor Ákos alkotásait.

9. Kedvenc íróid vagy műfajod, van olyan könyv, ami különösen nagy hatással volt rád?
Azt hiszem, a Büszkeség és balítélettel és Jane Austen világával való megismerkedésem alapvetően határozta meg az irodalmi érdeklődésem, de az egyetemi pályafutásomat, a szakdolgozati témáimat, a történelemről, az oktatásról és a női mivolt(om)ról való gondolkodásomat is. Persze, nem csak és kizárólag Austen miatt. De vastagon kivette a részét ebből. 

10. Van-e valami babonád?
Nem jellemző. A babonásság és a hit nálam nem különösebben összeegyeztethető. Ennek ellenére vannak kis "szerencsehozó rituáléim", de ezek inkább a komfortérzetem miatt fontosak. Két karkötő és egy gyűrű van a kezemen/ujjamon, de nem érzem különösebben elátkozva magam akkor, ha valamelyiket elfelejtem, és nem biggyesztem magamra. 

Kérdéseim, díjazottaim

Az én díjazottam egy filmes és egy könyves blog lesz. A filmes a A Hátsó Sor Közepe, a könyves pedig az Always Love a Wild Book. Mégpedig azért, mert mindkét bloggert személyesen ismerem, és kedvelem a blogjukat.

A kérdéseim - pici változtatással - a következők:
1. Készítesz-e konkrét tervezetet magadnak (amihez tartod is magad), hogy milyen időközönként posztolj a blogodra?
2. Tartod-e a kapcsolatot valamilyen formában az olvasóiddal?
3. Mi a kedvenc filmed?
4. Mi a kedvenc könyved?
5. Mennyire vagy nyitott új műfajok iránt, vagy szívesen lépsz-e ki a komfortzónádból?
6. Volt-e már, hogy inkább nem írtad meg lesújtó véleményed egy filmről/könyvről?
7. Milyen zenei stílusokat kedvelsz? Mit hallgatsz a legszívesebben?
8. Van-e valamilyen babonád?
9. Miért tartod fontosnak az olvasást/ jó filmek nézését?
10. Mi a kedvenc meséd?

Köszönöm a figyelmed!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése