2015. október 4., vasárnap

Claire North: Harry August csodálatos élete

Harry Augustnak nem akármilyen sors jutott, erre pedig első haláláig rá sem jött. Jól hallottátok, első haláláig - ugyanis Harry minden egyes halála után újrakezdi életét. Most mi is elindulunk vele életeinek útján, és meséin keresztül fedezhetjük fel sok-sok életének változásait, nagy áttöréseit, boldog, meglepő, megmosolygtató vagy éppen szomorú élményeit. Vajon milyen lehet, amikor tudod, mi jön másnap? Tarts velünk október 1-je és 5-e között, hogy megtudd! Ha ügyesen játszol, még akár te magad is csatlakozhatsz Harryhez, ha megnyered a könyvet!


Claire North: Harry August csodáltos élete
Eredeti megjelenés: 2014.
Hazai megjelenés: 2015. szeptember
Kiadó: Athenaeum
Fordította: Szieberth Ádám
Oldalszám: 480 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
Harry August a halálos ágyán fekszik. Már megint.
Bármit tesz, bárhogy dönt, ha eljön a halál, Harry mindig visszatér oda, ahonnan elindult: újra gyerek lesz, de olyan gyerek, akinek birtokában van az immár jó néhányszor leélt életére vonatkozó összes tudás. E téren soha nem változik semmi.
Egészen mostanáig. Ugyanis a tizenegyedik élete végéhez közeledő Harry ágya mellett fölbukkan egy kislány: „Kis híján lekéstem magát, dr. August” – mondja. „Küldenem kell egy üzenetet.” A könyv annak történetét meséli el, hogy mit tesz Harry ez után, mit tett előtte, és hogyan próbálja megmenteni a múltat, amelyen nem változtathat, illetve a jövőt, amelyet nem hagyhat bekövetkezni.

Szóval, van abban valami sorsszerű - mert véletlennek semmiképp nem nevezném, már csak annál az oknál fogva sem, hogy véleményem szerint véletlenek nem léteznek, amit a könyv alapján egy tizenpár életet megélt személy is megerősít: szóval, maradjunk annál, hogy van abban valami sorsszerű -, hogy naivan úgy gondoltam, Harry August életén csak átcikázom majd, mindenféle mély nyomhagyás nélkül, egydélutános szórakozásképp. Aztán persze, a könyvet fellapozva megláttam a regény maga 480 oldalát, és a történetbe mélyedve egyre inkább erősödött bennem a meggyőződés: erre a sztorira bizony több időt kell szánnom egyetlen csöpp kis életemből.

"Ma már tisztában vagyok vele, hogy háromemeletnyi magasság sokszor kevés a gyors és viszonylag fájdalommentes halálhoz, amelyet az adott körülmények megkívánnak, és könnyen előfordulhatott volna, hogy az alsó testtájaimon minden csont ripityára törik, de a tudatom ép marad. De szerencsére a fejemre estem, és már vége is volt."

Merthogy Harry August bizony igényli a figyelmet. Az ő csodálatos élete, vagyis inkább: életei állnak a történet középpontjában. Egészen érdekes a regény történetvezetése, ugyanis a legkevésbé sem lineáris. Ami azt jelenti, bizony szükség volt rá, hogy megtornáztassam matekos agyam, hogy követni tudjam a cselekményt. Harry August minden egyes halála után újjászületik...Semmi reinkarnáció. Élete ugyanúgy 1919-ben, egy állomás mellékhelyiségében veszi kezdetét, egyre bölcsebben, egyre tapasztaltabban. Csakhogy, ha ez nem lenne elég felfoghatatlan, az elbeszélő - aki szintén a mi Harry Augustunk - nem egyesével halad végig életein, hanem keverve azok szálait és eseménysorát. Pici csalódás ért egyébként emiatt, mert valamiért úgy gondoltam, hogy nem csupán a 20. századon rágjuk át magunkat minduntalan - bár kétségtelen, az 1900-as évek mindig más-más szegmense került górcső alá -, hanem egy picit tágabb időkeretben utazgatunk majd főhősünk kíséretében. Nem így történt, sebaj. Marad a megszokott emberöltő - már amennyiben egy ilyen történet kapcsán beszélhetünk megszokottról.  

"Egyesek szerint a feledés képessége adomány, mert esélyt ad arra, hogy úja felfedezzük a már átélt dolgokat, hogy bizonyos fokig rá tudjunk csodálkozni a világegyetemre."

"Mindenre emlékszem onnantól kezdve, amikor a tudatom készen állt az emlékek befogadására. 
A születésemre nem emlékszem, lehet, hogy az agy akkor még egyszerűen nem elég fejlett ahhoz, 
hogy megértse, mi történik. A haldoklásomra viszont emlékszem. 
És emlékszem arra a pillanatra is, amikor vége van."

...és marad egész tetemes mennyiségű, sokáig megválaszolatlan kérdés. Több olyan, melyre azért valamiféle választ kaptam, és akad olyan, ami még biztosan foglalkoztatni fog. Voltak fogalmak, melyekkel nem egészen voltam tisztában. Az egyik ilyen a kálacsakra. Mint rövidke nyomozásom során kiderült, a kálacsakra jelentése időkerék, s a kifejezés a buddhizmusban használatos. Ha olvasás közben esetleg felkelti érdeklődésed ez a téma, itt további leírást találhatsz róla. De visszatérve a kérdésekhez: az egyik kedvencem egyébként nem is szorosan a cselekménnyel kapcsolatos, hanem inkább a történet címzettjével. Lényegében ugyanis mindvégig abban a hitben olvastam, hogy Harry nekem mesél, velem osztja meg a vele történteket - ami részben nyilván így is van. A regény végén azonban meglepve ébredtem rá, hogy talán néhány összefüggést azért nem sikerült megértenem élből, mert nem vagyok annyira beavatott, mint az, akinek tulajdonképpen ez az - ezáltal immár memoárszerűvé avanzsált - hosszú értékezés szól. Még egy csavar. Bumm!

"Drága Jenny!
Szeretlek. Úgy érzem, ennél többről kellene hogy szóljon ez a levél, de most, hogy írni kezdtem, rá kellett döbbennem, hogy ennyi az egész. Hogy e mögött nincsenek nagy szavak, nincs valami nagyobb szabású, egyszerűbb, igazabb igazság."


De ne tovább, itt zárom soraim. Harry August csodálatos élete részemről az átlagnál nagyobb koncentrációt és figyelmet igényelt, maga a regény világa és a történet azonban nem kötött le annyira, hogy mindezt teljességgel meg tudjam neki adni. És mindezek ellenére sok kérdést vetett fel bennem. Olvasása közben akaratlanul is felsejlett az emlékeim között Az időutazó felesége és Benjamin Button különös élete. Mindazok számára azonban, akiket az idő fogalma a több élet és a párhuzamos univerzumok lehetősége érdekel, megcsepegtetve egy kis humorral, nos nekik igazi csemege lehet Harry August csodálatos élete. 

"– Megkérdezhetem, hogy el fog-e szaladni az elkövetkező tizenöt percben? Csak azért érdeklődöm, mert több száz évre elegendő kérdésem van, és tudni akarom, hogy ki kell-e válogatnom a legfontosabbakat.
Virginia játékosan a karomra csapott.
– Drága fiam – felelte –, sok-sok évszázad áll még előtted. Bőven lesz rá időd, hogy megkérdezd, amit csak akarsz."

Blogturné Klub


A turné állomásai
10.03. - Szembetűnő
10.05. - Always Love a Wild Book

Nyereményjáték

Harry August 1919-ben született, így volt szerencséje, vagy épp balszerencséje végigélni rengeteg olyan eseményt, amely számunkra már szó szerint történelem. Ő újra meg újra átélte, mi pedig iskolapadban tanulunk róla. De vajon Ti mennyire emlékeztek Harry korának nagy mérföldköveire? A mostani nyereményjátékban olyan történelmi eseményeket gyűjtöttünk csokorba, melyeket Harry August végigélt és meg is említ a könyvben. Minden turnéállomáson egy feladvány. Kitaláljátok őket?

Ez a politikai helyzet határozta meg a 20. század második felének jelentős hányadát. A világ két nagy ideológia köré csoportosult, így két nagy tömb alakult ki. A világ politikáját ezek alapján két szuperhatalom (ellentéte) alakította, az Amerikai Egyesült Államoké és a Szovjetunióé. Ezen az állomáson ennek a "korszaknak" az elnevezésére vagyunk kíváncsiak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése