2015. október 17., szombat

Hyeonseo Lee: A lány hét névvel

A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Hyeonseo Lee és David John A lány hét névvel – Szökésem Ézsak-Koreából című regénye. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és ismerjük meg együtt egy bátor fiatal lány történetét, aki tényleg minden követ megmozgatott azért, hogy elnyerje saját és családja szabadságát. A kalandos út első napjára 2015. október 12-én kerül sor, majd ezt követően minden másnap, más és más blogger segítségével ismerhetitek meg azt a hosszú és veszélyekkel teli utat, amit Hyeonseo Lee megtett. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyeremény játékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - két példány az A lány hét névvel című könyvből.


Hyeoneo Lee, David John: A lány hét névvel
Eredeti megjelenés: 2013.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Todero Anna
Téma, műfaj: életrajzi
Oldalszám: 404 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
"Megrázóan szép történet egy lányról, akitől még a nevét is elvették, élete mégis azt példázza, mi tesz valamit emberré."
Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül. Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába. Ez a vakmerő és különleges történet bepillantást enged a világ legzártabb diktatúrájának mindennapjaiba, első kézből ad számot a történelem egyik legbrutálisabb éhínségéről, miközben megismerhetünk egy kivételes nőt, aki nem félt küzdelmesen kivívott szabadságát kockára tenni a családjáért.

Hol is kezdjem? Hogy lehet írni a hihetetlenről, egy tökéletesen abszurd történetről, ami egy nagyjából ugyanilyen világból indul, és ami tündérmeseszerű befejezéssel zárul? Amiről tudom, hogy színtiszta igazság, és mégis teljességgel felfoghatatlan? Innen tekintve, Észak-Korea világa érthetetlen, a sok "vicces" törvény és szabály már-már mókásan hat. Pedig mindez véresen komoly. És a 21. században is létjogosultsága van/lehet. Ahogy a személyi kultuszoknál a történelem folyamán oly sokszor, a Kim Ir Szen istenemberségére épülő világ ezrek nélkülözésén, rettegésben tartásán, butításán és skatulyaszerű irányításán alapszik. Ezt a világot akarja megismertetni velünk a szerző, az észak-koreai származású Hyeonseo Lee.

"Mesélek a lányról, aki abban a hitben nőtt fel, 
hogy az ő hazája a legnagyszerűbb ország a föld kerekén, 
és aki hétéves korában látta az első nyilvános kivégzést."

Az eddigiekben sok információt sikerült összegyűjtenem Észak-Korea szürreális és kegyetlen világáról. Ismerem történelmének egyes szeletkéit, a politikai berendezkedését, személyi kultuszát, hihetetlen törvényeit, szabályozásait, életmódját...és persze, technikai vívmányait. Hiszen, mint tudjuk, ők bizony már a Napon is jártak. Ezeket az ismereteket történelemkönyvekből, illetve azon kevesek beszámolóiból szereztem, akik élve megúsztak egy koreai vakációt. De egy ott nevelkedő, ott szocializálódó, és onnan a nyugati világba érkező beszámolója egészen más perspektívákat villant fel mindezekkel kapcsolatban. Milyen felnőttként rádöbbenni a világ működésére, felfedezni a tökéletesség tökéletlenségeit?


"Én szeretem a hazámat.
De arra vágyom, hogy jó hellyé váljon."


A vezetők imádata 
Hyeonseo Lee kötete roppant érdekes utazásra invitál. Nem csupán megismerhetjük a történetét, hanem együtt is élhetünk vele. Gyermeki szemüvegen keresztül vizsgálhatjuk a körülöttünk lévő tájat, embereket és szokásokat. Még nem értünk mindent, de elfogadjuk, hogy amit mondanak, az helyes és megmásíthatatlan. Mindennek megvan a maga rendje. A dicsőséges vezér portréjának tiszteletteljes tisztogatásának ugyanúgy, mint annak, hogy vannak témák, melyekről egyszerűen könnyebb, illetve erősen javallott inkább nem beszélni. A család után az oktatás is megerősíti bennünk az addigiakat, így tapasztalataink és értelmünk segítségének igénybevételére még nem gondolunk - akkor sem, ha érezzük, nem feltétlenül azt sulykolják belénk, amit magunk körül érzékelünk. És végül, elkezdünk egy picit tisztábban látni. A megvilágosodás persze távol, de a probléma észlelése már haladás. Az elbeszélés ebből a szempontból érdekes elegye a memoárnak, a naplónak és a dokumentumregénynek. Ráadásul, számomra különösképp meggyőző volt a kötet nyelvezete is. Csendben jegyzem meg, hogy a könyv végére kikristályosodó amerikai álom beteljesülése erősen limonádészerűvé varázsolja az addig olvasottakat - persze, csak ha nagyon kukacoskodók vagyunk. Meg egyébként is: a gonosz kapitalista világ emlegetésekor elbeszélőnknek valószínűleg a legkevésbé sem rémlett fel az ígéretek földjének víziója.


"Észak-Korea egyik legnagyobb tragédiája, hogy mindenki álarcot visel,
amelyet csak végveszély esetén vesz le."


A lány hét névvel
Lee őszintén beszámol a vele történtekről, az országban dúló állapotokról, s hányattatásairól, a félelmekről. A félelmekről, melyet egy viszonylag kivételezettebb réteghez tartózóként is át kellett élnie. Apja halálának értelmetlensége és tizennyolcadik születésnapjának közeledte (ahonnan már nem csínytevő gyermeknek, hanem felelősségre vonható bűnösnek tarthatják), lépésre szánja el magát. Anyját és öccsét hátrahagyva Kínába megy. A fiatal lány története pedig itt alakul át igazi harcmezővé. Küzdelem a létért, küzdelem a családért. Tizenegy évnyi harc után pedig ismét magához ölelheti anyját. És innen következik egy újabb csata.


"Tudom, hogy az álarc sosem tűnik el teljesen. 
A legkisebb apróságtól is képes vagyok visszatérni a páncél mögé rejtőző túlélő üzemmódba, 
vagy jéghidegen viselkedem, amikor nyíltságot várnak tőlem."

Hogy miért is marad számomra maradandó emlék ez a könyv? Azt hiszem, egyedisége miatt. Egy olyan történetet kaptam, ami igaz - és mégis hihetetlenként hat. Történet egy önkényuralmi rendszerről, ami zártságával és képtelenségeivel felhívja ugyan magára a nemzetközi figyelmet, de cselekvésre csak kevesen szánják magukat. Történet a nyugati világról, mely képes a segítségnyújtásra. Történet egy lányról, aki sokéves küzdelem után ért révbe, kapta vissza családját, és érvényesült egy számára idegen világban.  Aki szereti hazáját, de szeretné, ha az jó hely lenne. És aki mindezért meg is próbál tenni valamit. Ez ennek a könyvnek az értéke számomra.


Blogturné Klub




A turné állomásai

10.12. - Tekla könyvei
10.14. - Könyvszeretet
10.16. - Szembetűnő


Nyereményjáték

Hyeonseo Lee (ejtsd: Hjonszo I) eddigi élete során többször rákényszerült, hogy nevet változtasson. Születésekor kapott neve után volt, amit a szükség hozott, volt olyan, amelyet kénytelen volt elfogadni és volt olyan is, amelyet önként választott. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon elrejtett betűk alapján kitaláljátok, melyik neve bújt meg a sorok között a hét közül. Három blog – három név. A neveket írjátok be rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Kalandra fel! Ha kitaláltátok mind a három nevet, esélyetek nyílik megnyerni a Libri Kiadó által felajánlott az A lány hét névvel című regény két példányának egyikét. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése