2024. június 21., péntek

Hova tűnik a jókedv?

Az eddigi olvasmányaim mentén úgy alakult, hogy Kertész Erzsi meséivel még nem keresztezték egymást útjaink, viszont Az elátkozott erdő kérdése – Hova tűnt a jókedv? – felkeltette az érdeklődésem. Tényleg, hova? És milyen megoldást vagy választ tud adni erre egy ködösen kék borítójú mesekönyv?

Kertész Erzsi: Az elátkozott erdő
Móra Könyvkiadó, 2024, 40 oldal
Illusztrálta: Káposztás Judit
Csillagérték: 7

Mit gondolnak a gyerekek a jókedvről? Milyen az – és milyen, ha nincs? Ki tehet róla (ha van és ha nincs)? Mit tehetünk, ha elveszik? Ezekkel a kérdésekkel lapoztam fel a könyvet, olyan válaszokat keresve, melyek az óvodás korosztály számára kielégíthetőek lehetnek. Az ovisoknak és nekem.


A mese főszereplője egy mitológiai alak, Pán. A kecskelábú figura egy nap arra lesz figyelmes, hogy minden, ami korábban örömet és boldogságot okozott a mesebeli erdő lakóinak, semmivé lett. A nimfák nem táncolnak, a hangszerek nem szólnak, s az egész erdőre egy megmagyarázhatatlan köd borult. Az erdő lakói Pánt kérik meg, hogy járjon utána a galibának, noha időközben betotyog egy néni, Kalapács Károlyné nyugdíjas csokidara-készítő kisiparos, aki magára vállalja: ő átkozta meg az erdőt, mert zavarta, hogy az erdő lakói jókedvűek, míg ő szomorú. A törpék, manók és koboldok buzdítására végülis Pán elindul, hogy megpróbálja visszacsempészni a jókedvet a kis közösségbe. A mesekönyv ennek a történetét járja végig. Pán az útja során több kalandba és kalamajkába is belekeveredik, végül – nem is egyedül – egy jó hírrel tér vissza, s egyszeriben minden helyreáll az erdőben. A buliba végül Kalapács Károlynét is meghívják, aki még egy titokról is lerántja a leplet. 

Maga a történet egészen kedves. Rámutat az élet egyszerű, mégis örömteli dolgaira – mindarra, amivel szebbé tehetjük nem csupán a saját, de a környezetünk mindennapjait is. A mesekönyv fizikai megjelenése jellegzetes. A fő színeket a kék és a lila árnyalatai adják, melyet a keményborító és a belső borító is előrejelez. Az illusztrációk – melyek Káposztás Judit munkái – jól lekövetik a történetet. Ami számomra kevéssé adott élvezeti értéket, az a szövegstílus. Az elbeszélés szerintem egyszerű és pongyola, Kalapácsné stílusa iszonyatosan kellemetlen – s nem igazán egyértelmű, hogy ezzel az „öregek jófejek” vagy az „öregek tramplik” vonalat szerette volna erősíteni az elbeszélő. Vagy én nem olvastam kellő humorral a történetet – ez is teljesen elképzelhető. Mint írtam, maga a történet kedves. Nagyon klassz elgondolásnak tartom, hogy a főszereplő egy mitológiai lény – az pedig már csak cseresznye a hab tetején, hogy a könyv lezárásaként picit bővebben olvashatunk is róla. A történet alkalmas lehet felolvasásra (így talán játékosabban ki lehet jönni a fentebb jelzett problémás szituációkból), és önálló olvasásra is. A kortárs magyar mesék újabb kékes színfoltját ismerhettem meg.


Blogturné Klub


Kertész Erzsi legújabb mesekönyvében egy sűrű erdőbe kalauzol bennünket, ahol főhősünk, Pán él barátaival, a különböző varázslatos lényekkel. De mi történik akkor, ha ebből a csodás erdőből egyszer csak minden jókedv eltűnik? Vajon ki lopta el és hogyan lehetne visszaszerezni? Ezekre a kérdésekre kaptok választ, ha két bloggerünkkel tartotok Az elátkozott erdő miniturné állomásain, és ha nektek kedvez a szerencse, megnyerhetitek a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!




A turné állomásai


06.17. Könyv és más extra
06.20. Szembetűnő
06.23. Könyv és más


Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban Kertész Erzsi további könyveinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a feladatotok pedig, hogy a kötet címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Legtöbbet ugyanis a szerelemről lehet írni, és az sem baj, ha nagy butaság amit mondunk, valaki biztos, hogy egyet fog érteni vele.”

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése