2024. június 18., kedd

Kányádi magyar meséi

A többedik szerzői turné után számos gondolat kavarog bennem. Egyrészt – és elsősorban – nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy rövid időn belül lehetőségem nyílt Richard Scarry, Szabó Magda vagy éppen Kányádi Sándor életművének három, négy vagy hat darabjával is megismerkedni, s bemutatni azokat egy-egy turné keretén belül.

Kányádi Sándor: Világgá ment a nyár
Móra Könyvkiadó, 2024, 88 oldal
Illusztrálta: Tuza Edit
Csillagérték: 7

Másfelől persze van egy csomó kérdésem is – elsősorban a befogadás szempontjából. Nem túl tömény-e egy hónap alatt egy szerző több könyvével megismerkedni? Mi történik akkor, ha az első vállalt kötet után kiderül, hogy zátonyra futottam? Nos, amellett, hogy utóbbi kérdésre nyilván egy combos „semmi”-t tudnék felelni, a Kányádi-turné esetében kifejezetten jól jött ki, hogy négy kötetet is összeválogat(hat)tam a szerzőtől. Jöjjön egy összegzés tehát, és egy élménybeszámoló a Fából vaskarika mesekönyvről.



A turné során megismert négy könyv mindegyike más-más tematika köré csoportosult. A Világlátott egérke egyetlen nagy és kalandos történetet beszélt el, Az okos kos az állatos meséket emelte fókuszba, a Világgá ment a nyár pedig a természet és az évszakok körfogását járta körül. A Fából vaskarika meséi az emberre és a magyar történelemre koncentrálnak. Mindenekelőtt azonban, ahogy az lenni szokott, érkezzenek a könyvészeti jellemzők, röviden. A Fából vaskarika teljesen jól alkalmazkodik az előző kiadványokhoz, megjelenésében és szövegezésében egyaránt. A kemény borító mögé lesve, azonnal egy forgalmas jelenetbe csöppenünk, ami vonz is magával a történetek megismerése felé. Az okos kossal összehasonlítva, Tuza Edit illusztrációi ennél a mesekönyvnél számomra sokkal befogadhatóbbak voltak a színek és megjelenítések tekintetében egyaránt.

Tartalmi szempontból erre a könyvre is jellemző a műfaji keveredés, a rímes próza éppúgy megjelenik, mint a rövidke mese és verses mese, versike. Ezek olykor egy történeten belül is képesek vegyülni egymással – és talán ebben a kötetben jelentek meg markánsabban a népdalok, ezek dallamossága, utalásai. Ez persze egyáltalán nem a véletlen műve, hiszen – mint fentebb említettem – a mesék a történelmi időket idézik. Mikor épp elkezdtem volna morfondírozni azon, hogy vajon a mai gyerekek körében mennyire ismert Csaba királyfi története vagy Lehel kürtje, feltűnik az álruhába bújt Mátyás király vagy éppen Rákóczi Ferenc. Nagyon jó dolognak tartom, hogy ezek a mesék egy közös gyűjteményben jelentek meg a 21. század elején újra, ezzel erősítve a hagyományosabb mesék bekerülését a napi meseolvasói gyakorlatba. Ráadásul – visszautalva az elejtett gondolatmenetre – ha a gyerekek nem is ismerik Csaba királyfi történetét, a mesék remek alkalmat kínálnak, hogy a gyerekek picit utánajárjanak mondáinknak és történelmünknek. Annál is inkább, mert a mesekönyvet a kisiskolás korosztálynak ajánlják – ekkor pedig már abszolút megjelenhet a böngészés, az egyéni kutakodás is.

Összességében megint egy izgalmas utazásban volt részem, mert még sosem volt olyan, hogy kifejezetten Kányádi Sándor meséi után nyúljak a könyvespolcon. Sok kérdés merült fel bennem olvasás közben, ezeket a dilemmáimat igyekeztem a bejegyzésekben is jelezni. Visszatérő elem volt a nyelvezet, a ma már nem igazán használt kifejezések állandósága a mesékben. A kiadó ezt szószedetben foglalja össze minden kötet végén. A másik a mesék világa, olykor kifejezett zordsága, ami számomra a legtöbb esetben nem engedte, hogy közelebb jussak a mesékhez, vagy hogy kellemesen érezzem magam a társaságukban.


Blogturné Klub


1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12 és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk Nektek. Váltsatok jegyet Ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.




A turné állomásai


06.12. Szembetűnő (A világlátott egérke)
06.13. Spirit Bliss Sárga könyves út (A világlátott egérke)
06.14. Szembetűnő (Az okos kos)
06.15. Könyv és más (A világlátott egérke)
06.16. Spirit Bliss Sárga könyves út (Talpas történetek)
06.17. Szembetűnő (Világgá ment a nyár)
06.18. Szembetűnő (Fából vaskarika)
06.19. Könyv és más (Talpas történetek)
06.20. Könyv és más (Fából vaskarika)
06.21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06.22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

Nyereményjáték


Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy-egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Mikor jelent meg eredetileg a turnéban is részt vevő Fából vaskarika c. könyve?


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése