2024. június 12., szerda

Kányádi Sándor: Világlátott egérke

A kisegér, aki jót remélt és mást kapott. Hogy harminchárom éves bloggerként miért lesem árgus szemekkel a mesekönyveket, a trendeket – és miért olvasok legalább annyi mesekönyvet, mint sok más műfajú és célközönségű könyvet, nehezen megfogalmazható számomra. De mi lenne, ha elfogadnánk azt a választ, így egyszerűen, hogy: mert szeretem.

Kányádi Sándor: Világlátott egérke
Móra Könyvkiadó, 2022, 72 oldal
Illusztrálta: Bogdán Viktória
Csillagérték: 7

Szeretem visszahozni az egyre távolodónak tűnő gyermekkort, szeretek eljátszadozni emlékekkel, képzetekkel és sok más szempontból is nagyon hasznosnak találom a meseolvasást, amiről talán indokolatlan lenne pont itt és most bővebben írni. A lényeg, hogy a Kányádi-turnéval most egy olyan folyamnak nézek elébe, ami egyszerre tölt el az én életemre vonatkoztatott nosztalgiával, és olyan nosztalgiával, ami azokból az évtizedekből származik, mikor még nem is éltem.

A fenti gondolatmenet – reményem szerint – a négy könyvről szóló bejegyzéssorozat végére kikristályosodik – ellőttem is, ugyanis most úgy állok egy többállomásos turné előtt, hogy nem olvasok túl sokat előre. Ezért is esett első körben a Világlátott egérkére a választásom.

A kisebb alapú, keményborítós mesekönyv színvilága kedves atmoszférát fon a mesekönyv köré. A főszereplő egérke nagy szemei pedig – ahogy az lenni szokott – mindjárt egyfajta szimpátiát váltanak ki az olvasóból. Ezek után a kötetbe lapozva kissé idegenül hat a zöldes-sárga belső borító, ezért talán érdemes is mindjárt tovább lapozni és fejest ugrani az árva mezei égérke izgalmas kalandjaiba. Ez az egérke ugyanis gondolt egyet, s jobb életkörülmények megteremtésének reményében, beköltözött a faluba. Hamarosan azonban az is kiderül, hogy családi kötelékek ide vagy oda, az egérkének nincs maradása. Egy jóakaró tanácsára kis barátunk elrejtőzik egy bőröndben, melynek tulajdonosa másnap visszautazik a városi iskolába. A kalandok pedig csak itt kezdődnek el igazán, s itt ér el ahhoz az útelágazáshoz, ahol a mese folyama válik ketté. Laikus olvasóként azt gondoltam, hogy az egérke az iskolás gyerkőc társaságában marad, felfedezi oldalán a városi diákélet mindennapjait, a tanulást, az iskolai barátságokat. Egy klasszik iskolai mesére gondoltam tehát, az elbeszélő azonban teljesen más utat szánt az egérkének.

Egy sokkal komorabb és szomorúbb történetet, melyben a hatalommal való visszaélés, az uzsorások világa játssza a főszerepet. Az egyik egér a vonatról ugyanis tőrbe csalja kis barátunkat, akinek naivitása a vonat rabjává teszi őt. De gyorsan meg is nyugtatok mindenkit, minden rosszat valami sokkal jobb követ az előzőnél. Talán ez az, ami igazán nagyot üthet ebben a mesében. Sok megpróbáltatás, néha mélyebb gödrök, mint amiből épp azelőtt másztunk ki, kitartás és aztán mégiscsak valami jó. Nekem ezt mutatta, ezt adta ez a kedves, lassan csordogáló történet, melynek nyelvezete és történetvezetése is egészen érdekes élménnyel gazdagított. Mintha a szüleim, nagyszüleim gyermekkori meséinek világába csöppentem volna, s habár sok olyan kifejezéssel találkoztam, melyeket talán ma már kevéssé (vagy egyáltalán nem) használunk, valahogy úgy van a jó mesékkel, hogy a történet és a tanulság kiállja az idő próbáját.


Blogturné Klub


1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12 és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk Nektek. Váltsatok jegyet Ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.




A turné állomásai


06.12. Szembetűnő (A világlátott egérke)
06.13. Spirit Bliss Sárga könyves út (A világlátott egérke)
06.14. Szembetűnő (Az okos kos)
06.15. Könyv és más (A világlátott egérke)
06.16. Spirit Bliss Sárga könyves út (Talpas történetek)
06.17. Szembetűnő (Világgá ment a nyár)
06.18. Szembetűnő (Fából vaskarika)
06.19. Könyv és más (Talpas történetek)
06.20. Könyv és más (Fából vaskarika)
06.21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06.22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

Nyereményjáték


Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy-egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Hol született Kányádi Sándor?


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése