2024. június 17., hétfő

Mesékkel az évszakok körül

Világgá ment a nyár. Nyár elején, az igazi kánikulai napok küszöbén eljátszadozni a gondolattal, mi lenne, ha világgá menne a nyár, egészen üdítő. Ebből kitalálhattátok: nem vagyok az a kifejezetten nyárias típus. Nálam a nyár kimerül a szobahőmérsékletben, 25 fok felett pedig minden kánikula. Nagyjából. De itt most nem erről lesz szó.

Kányádi Sándor: Világgá ment a nyár
Móra Könyvkiadó, 2022, 80 oldal
Illusztrálta: Bogdán Viktória
Csillagérték: 8

A nagy Kányádi-blogturné alkalmával megismerkedtem egy világlátott egérke mindenféle küzdelmeket érintő mindennapjaival, majd egy mesecsokor által bepillantást nyerhettem Kányádi Sándor rövidebb állatmeséinek birodalmában. A négy könyv felén túl végül megérkezett harmadikként a Világgá ment a nyár…

A szerző 2022-ben megjelentetett mesegyűjteménye megjelenésében jól illeszkedik a már megismert két kötethez: kisebb alapú, keményfedeles. Az illusztrációkról ebben az esetben (is) Bogdán Viki rajzai gondoskodnak, melyek kedves és a mesefüzérhez illő hangulattal szövik át a kiadványt. A kép megjelenítés játékos, mesés – az eddigi mesekönyvek közül ez lett a kedvencem. Műfaji tekintetben a Világgá ment a nyár is ötvözi a rímes meséket, a rövid, egy-két oldalas történetecskéket és a könnyen megjegyezhető, ritmusos versikéket. Különleges élmény volt számomra, mert nem csak az illusztrációk és a mesék hangulata közötti párhuzam volt kedvemre való, de maguk a szövegek is ennek a kötetnek a kapcsán hozták hozzám közelebb a szerzőt és kedveltették meg picit a világát. 

De miről is van szó pontosan? A Világgá ment a nyár meséi – annak ellenére, hogy nem fejezetekből álló, cselekménysort elmesélő történetek, mégis – kiválóan fonódnak egymásba. A kötetet fellapozva (melynek a belő borítója is igazán szép és komfortos) a természet ébredezésébe csöppenünk: még ott van a hó, még deresek a fák, de a növények és állatok tavaszváró hangulatba kerülnek. A mesecsokor ezt az analógiát veszi fel: a természet ébredezését, kivirágzását és életét követhetjük végig, s szemlélhetjük annak változásait, hol egy kisebb állatcsoport (elsősorban madarak és emlősök), hol pedig a növények szemszögéből. Az ő kíséretükben barangolhatjuk be az évszakokat és szerezhetünk ismereteket is egyúttal a madarak, fák, állatok szerepéről a soha véget nem érő körforgásban.

A történetek rövidek, könnyen követhetők, nem dobnak fel különösebben komplex kérdéseket vagy megoldásra váró problémákat, egyszerűen csak mesélnek. Mesélnek a természet, az évszakok működéséről, a világ rendjéről. Ez utóbbi szempontjából kifejezetten üdítő volt, hogy Az okos kosban kiemelt negatív vagy kissé melankolikus hangulat csak nagyon kevés esetben bukkant elő. Mesekönyvek olvasásakor mindig a szemem előtt látom az én egykori mesekönyveimet, s megpróbálok eljátszadozni a gondolattal, hogy „kicsi én” mit kezdene azzal a könnyvel, ami épp a kezem ügyében mozog. Az eddigi Kányádi-kötetek közül számomra ez volt a legbefogadhatóbb, ezt tudta „kicsi én” leginkább elképzelni a kezében, amint lapozgatja vagy színezi a betűket. Ebből kifolyólag a Világgá ment a nyár c. mesekönyvet délutáni felolvasásokhoz, akár egyedüli olvasáshoz is használható mesegyűjteménynek tartom.


Blogturné Klub


1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12 és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk Nektek. Váltsatok jegyet Ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.




A turné állomásai


06.12. Szembetűnő (A világlátott egérke)
06.13. Spirit Bliss Sárga könyves út (A világlátott egérke)
06.14. Szembetűnő (Az okos kos)
06.15. Könyv és más (A világlátott egérke)
06.16. Spirit Bliss Sárga könyves út (Talpas történetek)
06.17. Szembetűnő (Világgá ment a nyár)
06.18. Szembetűnő (Fából vaskarika)
06.19. Könyv és más (Talpas történetek)
06.20. Könyv és más (Fából vaskarika)
06.21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06.22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

Nyereményjáték


Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy-egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Melyik évben tüntették ki Kossuth-díjjal?


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése