2024. június 24., hétfő

Fogva tart-e a titok?

A titkok kérdésköre nehéz ügy. Mert mégis: ki előtt titkolózunk? Önmagunk? Szerettünk? Ismeretlenek? És mit titkolunk? Magánügy? Lélekölő bűnök? Hazugságaink? A titkok titkos élete – az alcím alapján – arra a keresi a választ, hogy hogyan befolyásolja a titkolózás az életünket. 

Michael Slepian: A titkok titkos élete
Park Könyvkiadó, 2024, 256 oldal
Fordította: Molnár Csaba
Csillagérték: 7

Alapvetően nem tartom magam titkolózósnak. Nem látom túl sok értelmét, mert általában a fent felsorolt kérdések merülnek fel bennem. Olyan érzéseim, megéléseim és tapasztalataim persze vannak, melyeket nem szívesen osztok meg akárkivel – vagy éppen senkivel. Így tulajdonképpen egy picit arra is kerestem a választ, hogy ezek egyáltalán titkok-e.



Michael Slepian titokkutató. Nem nehéz utánajárni az életútjának, a Stanfordon szerzett doktori fokozatot, jelenleg pedig a Columbia Egyetem docense. Első magyarul is olvasható könyve egy ötvenezres mintán végzett kutatás eredményeiről számol be – nem meglepetés: a titkokkal és a titkolózással kapcsolatban. Nem életvezetési tanácsadót és nem is szerencsesütikönyvet veszünk a kezünkbe tehát, ha fellapozzuk A titkok titkos életét. De ami talán ennél is fontosabb, nem száraz pszichológiai-viselkedéstudományi leiratot olvashatunk, hanem egy egészen könnyen fogyasztható ismeretterjesztő könyvet.

„Mindenkinek vannak titkai, de nem minden titok ugyanolyan. Vannak titkok, melyek nem fájnak, mások viszont igen. De mely titkok bánthatnak minket vagy másokat, és miért?”

A kötet összesen kilenc fejezetet foglal magába, melyekben válaszokat kaphatunk olyan kérdésekre, mint hogy mi a titok, hogy születik a titok, melyek az elme titkai, mit jelent a háromdimenziós titok, hogyan rejtjük el a titkainkat, hogyan valljuk vagy osztjuk meg őket, mit jelent a pozitív titok, hogy jön képbe a kultúra és a megküzdés és mi történik a megosztott titokkal. Ezek mind olyan kérdések, melyek közül szerintem – akár a tudattalanunkban – mi magunk is felteszünk önmagunknak. Ide tartoznak-e a pletykák, a munkahelyi susmusok vagy a stalkolás (amit a halandó emberek egyszerűen kémkedésnek vagy nyomozásnak hívnak – de ezt már csak én teszem hozzá). A könyv első fejezeteiben megismerhetjük, hogy a hatalmas amerikai minta alapján melyek azok a szegmensek, melyekkel kapcsolatban az emberek titkolóznak. A teljesség igénye nélkül ide tartozik a hazugság, a pénzügyek, a bántalmazás, a megcsalás, a szexualitás (tegye fel a kezét, aki ezek közül ne tippelt be volna legalább hármat). A kérdés inkább az, hogy mit kezdünk ezekkel és hogyan hat(hat)nak a mentális életünkre és a megéléseinkre.

„Abban a pillanatban lesz valamiből titok, ahogy megjelenik annak szándéka, 
hogy elrejtsük valaki vagy valakik elől.”

Maga a könyv egyébként tényleg érdekes adatokat, meglátásokat közöl, melyek tökéletesen alkalmasak az elgondolkod(tat)ásra. Miért nem szeretnek az emberek a pénzügyeikről, a fizetésükről beszélni? Ez titok, tabu vagy magánügy? Hol van a tabu és a titok határa? Erre talán kevéssé találtam választ. Sok mindenre kaptam választ – például a bevezetőben említett indíttatásomra is, ami miatt fellapoztam a könyvet. Vagy – hát, ha nem is választ – valamiféle fogodzót mindenképp. Bár nem igazán izgatott komolyan a kérdés (annyi minden mást tudok túlgondolni, hogy erre még nem is szántam időt, de már nem is kell), hogy kell-e, muszáj-e mindenkit közel engedni magamhoz, kell-e mindenkinek tudnia, milyen vagyok igazából. Oké, kicsit elvont a kérdés: miért kéne? Igazából az egész csak amiatt merült fel bennem, mert múlt héten egy volt kollégámmal beszélgetve, teljesen meglepődött azon, hogy túlgondoló-stresszelő, introvertált vagyok. Azt mondta, neki az évek során ez nem tűnt fel, jól titkolom. Annyit válaszoltam, hogy ezt nem is kell mindenkinek tudnia, de aki meg szeretne ismerni, az előtt ez nem leplezett. Szerintem ez nem titok, ez egyszerűen: magánszféra. Egy munkahelyen ez abból a szempontból releváns, hogy a vezetőnek fel kell ismernie, hogy az alá tartozó kollégák miben erősek, és miben tudják kihozni magukból a maximumot. Erre a gondolatmenetre pedig – ha nem is ennyire direkten – a kötetben is rábukkantam (nem kerestem nagyítóval és nem forgattam ki semmit). 

„A szándék különbözteti meg a titkot az egyéb olyan ismeretektől, amelyekről nem beszélünk másokkal. A titokhoz kell szándék, hogy mások ne tudhassák Elősegítendő a titok azonosítását, először is különbséget kell tennünk a titkolózás és a magánszféra között.”

A titkok titkos élete tehát érdekes olvasmány – főleg azoknak lehet nagyon hasznos, akik küzdenek a titkolózással, a titkokkal. A kötet felépítése logikus, bár szerintem a felvezetésben érdemes lett volna olyan filmes-könyves példát beemelni, ami sokkal populárisabb. Számomra az ismeretlen példa hosszas leírása elvette a bevezetés ízét. A személyes példát sokkal erősebbnek gondoltam (mi van, ha az évtizedek óta őrzött titok már szétfeszít?). A könyv egyébként tök jó alap lehet egy beszélgetéshez is. Azt hiszem, én is még számtalan példát tudnék felhozni, vagy lamentálgatnék a titok, a tabu, a hazugság és a magánügy/magánszféra mezsgyéjén.


Blogturné Klub


Dr. Michael Slepian immár több, mint 60 viselkedéstudományi tanulmányt publikált, de a nevét a titkokkal és a titkolózással kapcsolatos átfogó tudományos munkája tette ismertté. A titkok titkos élete kutatásainak összefoglalása, melyet ezúttal bloggereink vesznek górcső alá. Tartsatok velünk, hiszen a blogturné végén a Park Könyvkiadónak köszönhetően, egy szerencsés olvasónk megnyeri a könyvet!




A turné állomásai


06.24. Szembetűnő
06.28. Könyv és más
07.02. Hagyjatok! Olvasok!


Nyereményjáték


Ezúttal Michael Slepian titkokról szóló idézeteit fogjátok megtalálni az egyes állomásokon, de mindegyikből hiányzik egy szó! Kis kutatás és keresgélés ugyan szükséges, de könnyedén ki fogjátok tudni egészíteni őket. Nekünk a HIÁNYZÓ SZÓ kell, amit írjatok be a rafflecopterbe a megfelelő állomáshoz.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Ha még nem állunk készen, hogy megosszuk valakivel a titkunkat, akkor tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon miért ________ így, illetve emlékeztessük magunkat arra, hogy eleve miért őrizzük ezt a titkot.”


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése