2024. június 28., péntek

Mégsem haltak ki a dinoszauruszok?

A minden, amit a miniszörnyekről tudtál, hamis annyira egy cseppet elvitt magával tavaly. Ennélfogva, mikor megláttam az új Nick Crumpton-könyv megjelenésének előszelét, egészen biztos voltam benne, hogy nem szeretném kihagyni. Még akkor sem, ha a miniszörnyeknél csak a dinoszauruszok állnak tőlem távolabb. De utóbbiak legalább már kihaltak. Vagy mégsem?

Nick Crumpton: Minden, amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis
Móra Könyvkiadó, 2024, 64 oldal
Fordította: Weltler Ildikó
Illusztrálta: Gavin Scott
Csillagérték: 8

Eskü (sajnos) nincs semmilyen szerződésem a Jóbarátokkal, de hát a paleontológiával meg a különféle fosszíliákkal mégiscsak akkor kerültem napi kapcsolatba, mikor Ross Geller munkáját figyelgettem. Hozzáteszem, a tudományos élet működéséről is lehet összerakosgatni mozaikokat, például akár azzal kapcsolatban is, milyen klassz dolog (lehet) az embert véglegesítik a munkahelyén. De ez egy másik bejegyzés másik eszmefuttatása.



Ha valamit megtanultam az egyetemi őskor és ókor kurzusaimból, hogy amit a szemeszter elején lejegyzetelek magamnak az órákon, az a vizsgaidőszakra már nem biztos, hogy helytálló. Lehet, hogy valaki a világ másik felén épp akkor pötyögi a legfrissebb szakirodalom cáfolatát, mindenféle kutatásokkal és leletekkel alátámasztva, miközben én minden motivációmat összegyűjtve próbálom megjegyezni, mi a túró történt a paleozikumban és a mezoikumban. Ennyivel tehát máris beljebb voltam a könyv fellapozásakor: tuti, hogy ami a tizenkét évvel ezelőtti kurzusról megragadt a korszakból (nem sok minden – tegyük hozzá), az mára minden bizonnyal új eredményekkel gazdagodott. Ez igaz egyébként az összes többi történelmi korra és korszakra – ettől olyan kiapadhatatlanul csodálatos a történettudomány! De most közelítsünk még egy lépést a kötethez!

A Minden, amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis impozáns, hívogató enciklopédikus kiadvány. Ismét sikerült lecövekelnem a borítónál és végigtapiznom a dombornyomott betűket. Bár a mostani betűk közé nem gördült be egy ganajtúró bogár sem, a szarus dinoszauruszok felirat egészen felcsigázott. A színpaletta és az illusztrációk nagyon klasszul működnek – nem csupán a borítóra, hanem az egész kiadványra vonatkoztatva. Gavin Scott ismét szupert alkotott. A belső borító kellemesen zöld szarupikkelyei után egy rövid bevezetést követően, máris belecsaphatunk a tévhitek finomításába. A Minden, amit a miniszörnyekről tudtál, hamis felépítéséhez hasonlatosan, ez a kiadvány is huszonnyolc tévhitet fogalmaz meg a dinoszauruszokkal kapcsolatban, kezdve olyan triviális tényezőkről, mint hogy minden dinoszaurusz ugyanabban a korszakban élt, egészen addig, hogy vajon tényleg kihalt-e minden példány. A szövegezés szórakoztató és rendkívül informatív, melyet a képi megjelenítés hangulatában és illusztrációiban is végigkísér, kiegészít és tovább bővít. 

Nagyon megkedveltem Nick Crumpton könyveit. A nagy keményborító tökéletesen alkalmas arra, hogy a gyerekek kis tudósként járják és fedezzék fel a körülöttünk lévő világot, a kövekben rejlő múltat – és ebben Crumpton nagyon jó! A természet, az élőlények jelenlétét, a mindenséggel való együttélésü(n)ket tökéletesen vegyíti a történeti ismeretekkel, azokkal a kis nüanszokkal, melyek befolyásolják akár egy faj fennmaradását. A tévhitek még olyan apróságnak tűnő tényezőkre is kiterjedtek, hogy vajon tényleg a fiúk azok, akiket az dinoszauruszok és fosszíliák világa, kutatása érdekel. Mert bizony nem! És ez akármilyen lényegtelen vagy érdektelen cáfolatnak is tűnik, szerintem nagyon fontos tévhitet hesseget el. Ha tehát azt gondolnád, hogy a Minden, amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis egy fiúknak szóló kiadvány – nos, igen…tévedtél!


Blogturné Klub


A Móra Kiadónál megjelenő Minden, amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis című könyv jóvoltából végre megtudhatjuk azt, hogy milyenek is voltak valójában a dinoszauruszok. Fedezd fel ezeket a csodás és veszélyes lényeket négy bloggerünkkel együtt, és a turné végén te is nyerhetsz egy példányt a könyvből.




A turné állomásai


06.26. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.27. Veronika's Reader Feeder
06.28. Szembetűnő
06.29. Könyv és más

Nyereményjáték


A bejegyzéseinkben ott rejtőzik egy-egy dinoszaurusz. Találjátok meg őket, és írjátok az adott dínó fajtájának a nevét a Rafflecopter megfelelő helyére.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése