2024. február 26., hétfő

Ha kitartasz, bármit elérhetsz

A Naphegy Kiadó életrajzi mesesorozatának kiválósága, hogy nem csupán olyan személyekkel ismerteti meg a fiatal olvasókat, akik egy-két évszázaddal ezelőtt tették le névjegyüket a magyar történelem valamely szegmensében, hanem olyanokkal is, akikkel akár még ma is találkozhatunk.

Tarr Ferenc: A lány, aki kutató akart lenni
Naphegy Kiadó, 2022, 48 oldal
Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda
Csillagérték: 10

Ha az emberről már életében mesekönyvet írnak, szerintem hihetetlenül klassz dolog. Nem csupán a fenti szempontok miatt – jelesül, hogy az olvasó akár még figyelemmel is követheti a főhős karrierjét, vagy találkozhat vele, hanem annak szempontjából, akiről a mese szól. A lány, aki kutató akart lenni 2022-es megjelenése óta a főhősnő munkáját már Nobel-díj is koronázza. Talán ez az egyetlen példaértékű elismerés, ami hiányzik Tarr Ferenc mesekönyvéből.



Az életrajzi könyvek, de talán már a mesekönyvek kapcsán is írtam arról, hogy a (bármiben) különösen tehetséges vagy elhivatott embereknél mindig mozog valami megmagyarázhatatlan hajtóerő, ami minden viszontagság vagy hátráltató tényező ellenére is buzdítja és arra sarkallja, hogy tartson ki és küzdjön az általa kitűzött célért. Még akkor is, ha adott esetben az a cél nem is olyan világos, az út kifejezetten hepehupás és ködös, az ösvény kavicsai pedig bármely pillanatban csapóajtóként nyílhatnak meg a lába alatt és vihetik vissza a startra. A hátráltató tényezők közé tartozhatnak az anyagiak, a nem megfelelő körülmények – és sok esetben az idősebb, valamiféle hatalommal rendelkező pályatársak is. Az a bizonyos jótét lélek, aki megtagadja a lehetőséget a fiatal, ambiciózus kollégától, ki tudja hány évvel visszavetve egy adott kutatást. Gőgből, irigységből – vagy egyszerűen azért, mert nem látja a saját maga hasznát a támogatásban. 

Tarr Ferenc Karikó Katalinról szóló mesekönyve kiváló példája annak, hogy a kitűzött célokért napjainkban is megéri küzdeni, s annak, hogy az alázat, a szerénység és a cselekedet magasabban áll, magasabban kell, hogy álljon, mint a percemberek hatalmaskodása. De ne szaladjunk ennyire előre! A lány, aki kutató akart lenni első körben kislányként ismerteti meg az olvasót Karikó Katalinnal. A kis Kati már egészen piciként kíváncsian tekintett a világra és a benne működő mechanizmusokra. Elsősorban a biológia érdekelte, mindent magába szívott, amit egy vidéki kislány a felnőttektől megtanulhatott, lehetett szó a disznóvágásról vagy az iskolai fizikaórákról. Tanulmányi előmenetelében nagy segítségére voltak kiváló tanárai, akik jó pedagógiai érzékkel és lehetőségekkel segítették Kati tehetségének kibontakozását. Az élővilág mellett a zene is érdekelte, felsőfokú tanulmányait pedig természetesen az előbbi érdeklődésének megfelelően folytatta. Az egyetemen aztán szembesült azzal, hogy társai szorgalmasan forgatják a külföldi szakirodalmat. Ez persze nem szegte a fiatal lány kedvét, szorgalmának köszönhetően hamarosan felzárkózott, s elsajátította az angol nyelv ismeretét. A mesekönyv színes és részletes képet ad egy kutatói pálya kibontakozásáról, megpróbáltatásairól, nehézségeiről és örömeiről. Jól és érzékletesen, a gyerekek világához illeszkedve mutatja be Szeged elhagyását és az Egyesült Államokba való költözés kontrasztjait, a magyar és az amerikai lehetőségeket és körülményeket. Emellett a magánéletre is figyelmet fordít, a család szerepét és támogató jelenlétét kiemelve. Nem mellesleg pedig Karikó Katalin lányának sportsikereit is érintve.

A történetvezetés mellett mindenképp szeretném kiemelni Szabó-Nyulász Melinda rajzait, amelyek a mese első felét hihetetlenül édessé, a második felét különlegessé tették, hiszen a mesés-játékos megoldások mellett nagyon hitelesek és abszolút felismerhetőek a képi megjelenítések. A sorozat eddigi részei közül a rajzok és a szöveg egységét tekintve ez a mesekönyv volt számomra a legkompaktabb. Jó volt ránézni és jó volt olvasni is. Különösen tetszett a Metró együttes dalszövegének vissza-visszatérő becsempészése a cselekményfolyamba. Talán a gyerekekben nem, viszont bennem abszolút felidézte Kadarkai Endre műsorát, melyben Karikó Katalinnal és Zoránnal készített beszélgetést, ennek érzelmi pulzálása pedig mindvégig bennem is lüktetett. Ezért külön köszönet a szerzőnek!

A lány, aki kutató akart lenni
számomra meggyőző mesekönyv. Az elmúlt néhány évben viszonylag sok, Karikó Katalinnal készült beszélgetést néztem és olvastam, a járvány alatt gyakran felnéztem a közösségi média profiljára is – és különösen nagy élmény számomra, hogy Szegeden ott lehettem 2023 őszén, mikor körbejárta a várost (teljesen véltelenül, azon a napon tartottam előadásokat egy konferencián). Arra is kristálytisztán emlékszem, hogy épp az egyik kurzusomra tartva láttam meg a hírt a Nobel-díjról, és teljesen feldobódva, róla beszélgetve kezdtem meg az órát. Ezeket az élményeket mind felidézte bennem a mesekönyv. Igen, az ember elé sokszor gördülnek teljesíthetetlennek tűnő akadályok, érkezhetnek rosszakarók onnan, ahonnan nem várnánk őket, de azt gondolom, hogy az idő azok mellett áll, akik őszinte szívvel, elhatározottsággal, a magukba vetett hittel kiállnak a tehetségük, a képességeik és céljaik mellett. Az ilyen példáknak pedig a gyerekek könyvespolcán is ott van a helye.


Blogturné Klub


A Naphegy Kiadó kínálatában jelent meg az Életrajzi mesekönyv sorozat, amelynek célja, hogy a méltán híres és ismert hazai személyek életét közelebb hozza gyermekeinkhez. Ezen a turnén most a sorozatban megjelent kötetek közül hetet mutatunk be nektek. Tartsatok velünk, ismerjük meg Szabó Magda, Elek Ilona, Karikó Katalin, Kőrösi Csoma Sándor, Bálint György, Hugonnai Vilma és Kós Károly életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek az egyik mesekönyvet.




A turné állomásai


02.15. Csak olvass!
(A lány aki….)
02.16. Szembetűnő
(A lány, aki szavakkal varázsolt)
02.17. Könyv és más
(A lány aki….)
02.18. Szembetűnő
(A fiú, aki varjúvárról álmodott)
02.19. Csak olvass!
(A fiú, aki….)
02.20. Könyv és más
(A fiú, aki….)
02.21. Szembetűnő
(A lány, aki olimpiát nyert)
02.22. Veronika's Reader Feeder
02.23. Szembetűnő
(A fiú, aki felfedező akart lenni)
02.24. Hagyjatok! Olvasok!
02.25. Szembetűnő
(A lány, aki kutató akart lenni)
02.26. Szembetűnő
(A fiú, aki kertész akart lenni)


Nyereményjáték


Mostani játékunkban a sorozatban is szereplő, híres magyar emberekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

A matematika történetében csak egy termékenyebb alkotó volt Erdős Pálnál. Ki volt az?


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése