2024. február 20., kedd

A Szépség és a Szörnyeteg krimije

A Disney-mesékre való ráfüggésem idén is folytatódik, újabb és újabb átiratokat, újrameséléseket és újragondolásokat megismerve kortárs szerzők tollából, és az e szempontból kedvenc kiadóim jóvoltából. 


Liz Braswell: A vén idő mesél
Sorozat: Sorsfordító történetek
Manó Könyvek, 2024, 528
Fordította: Molnár Júlia Dóra
Csillagérték: 8

Liz Braswell Sorsfordító történetek sorozatának eddig egyetlen részével ismerkedtem meg. A kis hableány újragondolása végül nem igazán sikerült megbarátkoznom, viszont ez egyrészt nem tántorított el attól, hogy megismerjem a sorozat egy újabb részét, másfelől ebben a részben volt valami előzetes elképzelésem, hogy mit várhatok a történettől.

A Szépség és a Szörnyeteg a kedvenceim közé tartozik a Disney-mesék közül, ez talán valamivel nagyobb hatással van arra is, hogyan olvasom és értékelem a retellingeket, átiratokat. Év elején nagy lelkesedésemben így futottam bele A lázadó Szépségbe. A vén idő mesél az első oldalaktól kezdve más érzést váltott ki belőlem: kíváncsi voltam a megoldásokra, az újdonságokra – melyekből azért akadt is bőven az elbeszélésben. A végeredmény és az összbenyomás tekintetében pedig a következőkben megpróbálom végigvezetni a történet klassz és kevéssé jól sikerült megoldásait.

A Szépség és a Szörnyeteg történetébe valamivel hamarabb csöppenünk bele, mint a jól ismert alaptörténet esetében. Megismerjük a fiatal Maurice-t, aki hóbortos feltalálóként az ipari forradalom újításaiban látja az új és követendő lehetőségeket. A fiatal férfi beleszeret egy Varázslónőbe, Rosalind-be, akivel hamarosan össze is köti az életét. Az idő előrehaladtával, a felvilágosodás eszméinek előretörésével azonban a varázslónők és férfiak élete veszélybe kerül, így a fiatal házasok egy kis francia faluba költöznek. Kislányuk, Belle számára igyekeznek szép gyerekkort biztosítani. Hamarosan azonban az üldözők utolérik őket – és Rosalind különleges bűbájt bocsát férjére és kislányára. De hogy kapcsolódik ide az elvarázsolt kastély és a benne élők története? Olvasóként ezt mindvégig tudhatjuk, a regény szereplői azonban csupán hosszas nyomozást követően bogozzák ki a múlt szálait, néhány titokra pedig mi is általuk deríthetünk fényt. A vén idő mesél cselekménye egyébként egészen addig követi a klasszikus mesét, míg Belle felajánlja, hogy apja helyett ő marad a Szörnyeteggel, s rá nem bukkan az elvarázsolt rózsára. E ponttól kezdődően azonban a cselekményfolyam teljesen elrugaszkodik az eredetitől, új fordulatok, sőt, új szereplők is megjelennek a történetben.

„A legijesztőbb, legelrettentőbb emberről is kiderülhet, hogy egészen kedves figura, 
ha az ember elég időt szán rá, hogy jobban megismerje.”

Amit legelső körben érdemes leszögezni: A vén idő mesél nem gyerekkönyv! Persze, az eredeti mese sem szűkölködik véres megoldásokban, viszont foszló-bűzölgő hullák, kegyetlen, és a társadalom bizonyos kisebbségei ellen való hadjáratok, krimibe illő nyomozások azért kevéssé jelennek meg benne. A célközönség így elsősorban a fiatal felnőttek, vagy azok, akik – hozzám hasonlóan – felnőttként is kedvelik a klasszikus Disney-meséket és ismét elkalandoznának a már ismert világban új megvilágításba helyezve az alaptörténetet. Szerintem ez a merítés is viszonylag nagy. S akkor jöjjön egy kis pro és kontra a megvalósítás kapcsán. Maga az elbeszélés szerintem egészen jó lendületű, nem éreztem túlírtnak, az információk adagolása, Belle és a Szörnyeteg közös nyomozása is érdekes – nyilván a saját kis oknyomozások és a hatalmas könyvtár anyagainak felhasználása mindebben külön piros pontot érdemel. Nagyon tetszett az új karakterek bevonása. Engem például mindig érdekelt Mr. Potts kiléte, amire a szerző keresett is egy – nem túl boldog – megoldást. A falu könyvárusa is új szerepet kap, amit kifejezetten izgalmasnak tartottam. A már ismert karaktereket tekintve Braswell ügyesen nyúlt hozzá a Szörnyeteghez és Maurice-hoz, pozitívabb fényben feltüntetve őket. Belle apja számomra mindig a szeretetteljes, kissé szeleburdi „őrült” tudós volt, ebben a történetben viszont nem negatívan ütnek ki ezek a jegyek. Nem járt viszont ilyen jól Belle, akinek bája, nyitottsága mintha teljesen megkopott volna ebben a történetben. Egy nagy kérdés mindennek végén azért maradt bennem (lehet, hogy többi is, de ez mindenképp). Az elbeszélés szerint, az elvarázsolt kastély lakói nem öregedtek a bűbáj tíz éve alatt, Csészike is ötévesként tűnik fel ismét – ezek szerint a Szörnyeteg tizenkét éves…Oké, a kérdést mégsem teszem fel…

„A könyvek szinte mindent el tudnak mondani, amit az emberiség tud. 
Vagy amit az emberiség elképzel.”

A vén idő mesél érdekes elgondolása A Szépség és a Szörnyeteg történetének. Mint írtam, nem gyerekeknek szóló olvasmányként tudom értelmezni, a krimi és a fantasy elemei vezetik a cselekmény fősodrát. A regény lezárása némiképp talán másként alakul, mint előzetesen sejtenénk – s mintha egy kis függővég-jellege is lenne, de abszolút nem tartom problémásnak, hogy a szerző az olvasóra bízza Belle és a Szörnyeteg további kalandjait. Az elbeszélés tartogat néhány logikai bukfencet, ami kissé zavaró. Mindent egybevetve, a magam részéről jól szórakoztam, a szerzőnek ez a története sokkal élvezhetőbb volt, mint a Vár rám a föld. Az pedig valahogy alapvetés számomra, hogy ezek a történetek nem igazán értelmezhetőek a klasszikus mese ismerete nélkül, és nem is lehetnek jobbak náluk. Elgondolásként viszont egészen jól működtethetők.


Blogturné Klub


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Liz Braswell regénye, A vén idő mesél, ami a Sorsfordító történetek legújabb része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges regényt, amiben Belle és a Szörnyeteg együtt nyomoznak a családjukat érintő, sötét rejtélyek után, melyek több mint két évtizede kísértik őket. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet és annak szereplőit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.




A turné állomásai


02.10. Milyen könyvet olvassak?
02.12. Csak olvass!
02.14. Utószó
02.16. Readinspo
02.18. Hagyjatok! Olvasok!
02.20. Szembetűnő
02.22. Dreamworld


Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az elátkozott kastély lakóit. Minden állomáson láthattok egy fotót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karakter nevét, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:





a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése