2024. február 22., csütörtök

Labirintusokba veszve

2024 egyik nagy felfedezése számomra, hogy a böngészők világa felnőttként – és egyedül lapozgatva a feladatokat is – izgalmas és lebilincselő élmény. Az előző hónapban már bemutattam a blogon Martin Handford böngészőjét, februárban viszont eggyel, mit eggyel: rögtön hárommal emeltem a tétet a Naphegy Kiadó jóvoltából.


Chihirio Maruyama: Pierre, a labirintusnyomozó 1-3.
Fordította: Varró Zsuzsa
Csillagérték: 9

A Pierre, a labirintusnyomozó böngészősorozat egy hihetetlenül esztétikus és nagyívű kiadványsorozat, mellyel – nagy örömömre – több társammal is blogturnéra indultunk. A szokásoktól eltérően, nem külön bejegyzésekben írok a könyvekről, hanem egyben (bár a Tesz-vesz város turnénál erre már tettem kísérletet, ami egészen nagy sikert aratott nálatok is). Szóval, öveket bekapcsolni, szemüvegeket felvenni, irány a labirintusok világa!



A Pierre, a labirintusnyomozó könyvei már első találkozáskor azt a bizonyosságot adták számomra, hogy itt valami teljesen másról van szó, mint amit az eddigi ismert vagy megismert böngészők világa feltárt előttem. Küldő megjelenésében mindhárom kötet egységes, nagy(on nagy) alapú kötetekről van szó, a keményborító magától értetődőnek tűnik. A könyvbe lapozva ugyan nem fényes, de kartonáltabb lapokkal találkozhatunk, melyek egyébként a böngészés szempontjából ehhez a kiadványhoz sokkal megfelelőbbnek tűnnek, hiszen nem tükröződnek vagy csillognak, akár szabad ég alatt, a természetben is jól forgathatók, nem terhelik annyira a szemet (lesz itt bőven más, ami igénybe veheti őket, ha belekezdünk a mókába). Nagyon nehezen jutottam dűlőre, hogy hogyan is rakjam össze ezt a bejegyzést, hogy kellően érzékeltessem, mennyire összetett is a sorozat – és persze az egyes kötetek – világa, de mivel első körben én magam is a sorozatkezdő, A labirintustorony rejtélyével kezdtem meg az ismerkedést, célszerűnek tartom, hogy lineárisan haladjak a bemutatással (és a rácsodálkozásaimmal).

A labirintustorony rejtélye
, ahogy a címe is sugallja, egy toronyház labirintusán vezeti végig az olvasókat. A könyvbe lapozva kapunk egy skiccet is magáról az épületről. Itt egy darabig értetlenkedtem azon, hogy a kazánház a torony felső egységében kapott helyet, a színház és a könyvtár felett, így picit dohogva lapoztam tovább. A következő oldalakon találunk egy ötpontos útmutatót arról, hogy mi is lesz a feladatunk a következő, nagyjából harminc oldalas kalandok során, illetve megismerkedünk a főbb szereplőkkel (köztük a labirintusnyomozó Pierre-rel és barátnőjével, Carmennel), mindezek mellé pedig kapunk egy kerettörténetet is. Az első rész Labirintusvárosban játszódik, méghozzá karácsonykor. A karácsonyt a lakók sokasága a legmagasabb épületben, az Empire Maze Towerben fogják eltölteni, azonban egy gonosztevő, Mr. X. rejtélyes levelet küld, melyben leírja, hogy pontban éjfélkor ellopja majd a Labirintuskockát a torony tetejéről, ezzel pedig sötétség borul az egész városra. Pierre és Carmen feladata, hogy megakadályozzák ezt. A küldetés sikeres teljesítésében pedig mi magunk is segédkezhetünk. 

A sorozat második része, Az ellopott útvesztőkő nyomában analógiáját tekintve hasonlóképp működik, mint az első rész. A helyszín és a felderítendő eset persze teljesen más. Labirintusváros helyett Operaváros egy műhelyében találjuk magunkat Pierre társaságában, aki teázgatás közben nyugodtan olvasgat. Carmen hirtelen beront a műhelybe. Mr. X. ismét felbukkant, ezúttal azonban a bűntény már bevégeztetett: Mr. X. ellopta az útvesztőkövet, mely bármit labirintussá képes változtatni. Pierre és Carmen nem tétlenkedik, azonnal nekilát az ügy felderítésének – mi pedig ismét részesei lehetünk a kalandnak! A toronyház emeletei helyett azonban ebben a részben különféle távoli helyszíneket látogathatunk meg, mint a kísértetkastély, a déli várkastély, az Elfeledett Város vagy épp a titkos piac. A léghajók szerencsére a következő részben is felbukkannak, de egy fesztivál erejéig ebben a kötetben is elidőzhetünk a színes közlekedési eszközök között. 
A harmadik rész egy picit eltér az előző kettőtől, s igazából küldő megjelenésében Az égi várkastély titka varázsolt el a leginkább (bár a második rész belső borítóját is nagyon szerettem). Ismét új helyszínen járunk, ezúttal Lagúnaváros ad otthont az aktuális nyomozásnak. Mr. X.-szel úgy tűnik, egy időre leszámoltunk, de aggodalomra semmi ok, hiszen új gonosztevők teszik próbára Pierre, Carmen és persze a mi tehetségünket is. A történet szerint Pierre és Carmen egy karneválra érkeznek a városba, hiszen az Égi várkastélyban ötven évente nyitják meg a látogatók előtt a kastélyt a Labirintustojás megtekintésére. Pierre-nek azonban rossz megérzése támad, hiszen a Labirintustojás birtoklója bármikor labirintussá képes változtatni az egész várost, s eluralkodna a káosz. Hogy ebben a részben ki váltja Mr. X.-et, a fantomtolvajt, egyelőre nem árulom el, de feladatokban és kalandokban ebben a részben sincs hiány.

A fentiekben már láthattátok, hogy minden kötet külön háttérsztorival és nyomozással rendelkezik, és az ezeken belüli egyes állomások nem átugorhatóak, egyikből következik a másik. Viszont ez még közel sem minden! A sorozat további nagyszerűsége, hogy minden nyomozási helyszínen találunk egy rövid leírást arról a helyzetképről, amibe az adott duplaoldalon belecsöppentünk, emellett pedig egy üzenetet az aktuális gonosztevőtől. A mi dolgunk, hogy a labirintusnyomozó társaságában megtaláljuk és végigkövessük a megfelelő útvonalat a rajttól a célig, közben pedig plusz feladatokat is teljesíthetünk. Ezek közül az egyik a minden oldalon megadott tárgyak (például csillagok) begyűjtése, emellett pedig akad olyan is, hogy a helyszín szereplői kérnek meg minket (vagyis persze Pierre-t és Carment), hogy keressünk meg számukra valakit vagy valamit a nagy forgatagban. 
A fentiekben már láthattátok, hogy minden kötet külön háttérsztorival és nyomozással rendelkezik, és az ezeken belüli egyes állomások nem átugorhatóak, egyikből következik a másik. Viszont ez még közel sem minden! A sorozat további nagyszerűsége, hogy minden nyomozási helyszínen találunk egy rövid leírást arról a helyzetképről, amibe az adott duplaoldalon belecsöppentünk, emellett pedig egy üzenetet az aktuális gonosztevőtől. A mi dolgunk, hogy a labirintusnyomozó társaságában megtaláljuk és végigkövessük a megfelelő útvonalat a rajttól a célig, közben pedig plusz feladatokat is teljesíthetünk. Ezek közül az egyik a minden oldalon megadott tárgyak (például csillagok) begyűjtése, emellett pedig akad olyan is, hogy a helyszín szereplői kérnek meg minket (vagyis persze Pierre-t és Carment), hogy keressünk meg számukra valakit vagy valamit a nagy forgatagban.

Egészen elképesztő élmény egy-egy kötet végére jutni az odáig vezető kacskaringós útvesztők sűrűjében. Minden kötet nagy koncentrációt és összetett feladatmegoldást igényel, ami talán nem is a legkisebbek számára okozhat igazi felüdülést, hanem inkább a kisiskolás korosztálytól felfelé. E tekintetben végig azon gondolkoztam, hogy nem egy társasjáték szereplőjeként működöm-e éppen, szerintem Pierre, a labirintusnyomozó történetei maximálisan bevethetőek ilyen jellegű családi vagy egyéni kikapcsolódásként is. Nem mondom, hogy számolgassátok össze, hogy egy-egy könyvben összesen hány csillagot lehet összegyűjteni és készítsetek elő közösen ennyit, és minden állomáson az első megtaláló kapja meg, de igazából ez a megoldás sem elképzelhetetlen (oké, lehet, hogy előtört belőlem a versenyszellem is egy cseppet). A sorozat bármelyik részére is esik a választásotok, nem nagyon tudtok mellélőni, a Pierre, a labirintusnyomozó minden része különleges figyelmet igényel – és igazi kalandot ígér.


Blogturné Klub


A Pierre, a labirintusnyomozó kötetek nem csupán egyszerű, gyönyörűen illusztrált böngészők, hanem minden könyvvel egy igazi nyomozás részeivé válhatunk és hol Mr. X, hol a Vasálarcos páros nyomába kell erednünk, hogy megmentsük a világot. Tartsatok velünk, legyetek ti is részesei az izgalmas kalandoknak és nyerjétek meg a Naphegy Kiadó által felajánlott, szabadon választható Pierre kötetet.




A turné állomásai


02.16. Könyv és más
02.18. Utószó
02.20. Hagyjatok! Olvasok!
02.22. Szembetűnő
02.24. Csak olvass!
02.26. Veronika’s Reader Feeder


Nyereményjáték



Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy filmcímet találtok, melyek híres, felkapott filmek neveit rejtik. Sajnos a filmcímek betűi összekeveredtek, és a ti feladatotok kibogozni őket… és bár tudjuk, hogy ügyesek vagytok, annyit segítünk, hogy mindegyik filmben található labirintus! A feladat az, hogy Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a talált filmcímet! Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Pierre kötetet a Naphegy Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Za Őtúzsvet


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése