2024. január 26., péntek

Iskolakezdés Tesz-vesz városban

Az iskolakezdés az egyik legizgalmasabb időszaka a gyerekkornak – persze, melyik korszak nem az? Mindenesetre, az óvoda és iskola közötti átmenet nem véletlenül foglalkoztatja a szülők, a gyerekek és a neveléskutatók sokaságát. Ez az a váltás, melyen mindannyian átmegyünk, éppen ezért van kiemelt jelentősége.


Richard Scarry: Tesz-vesz város iskolája
Sorozat: Tesz-vesz város
Móra Könyvkiadó, 2020, 64 oldal
Fordította: Réz András
Csillagérték: 8

A napközbeni szabadabb játékokat és foglalkozásokat felváltja egy kötöttebb forma, megtanulunk írni, olvasni és számolni, s persze: figyelni egymásra, együtt dolgozni. Kialakul egy újfajta rutin, újfajta szabályok mentén, melyekhez mindenkinek szükséges alkalmazkodnia. Mindez azonban – szerintem legalábbis – nem kell, hogy kedvét szegje a hétéveseknek. Az iskola hasonlóképp lehet kalandos, mint a korábbi évek. Mindehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő szülői-nevelői felkészítés és magatartás.

Richard Scarry: Tesz-vesz város A-tól Z-ig
Sorozat: Tesz-vesz város
Móra Könyvkiadó, 2022, 136 oldal
Fordította: Réz András
Csillagérték: 8

Az átmenetre való felkészítésben nagyon sokat segíthet a gyerekkel való beszélgetés és foglalkozás, és akár az olyan kiadványok forgatása, melyek játékosan mutatják be az iskola világát és a tanulás, az új ismeretek és képesség elsajátításának örömét. Szerencsére, Tesz-vesz város lakói is találkoztak az iskolakezdés és az iskolára hangolódás kihívásaival, így a nagy Tesz-vesz város turné második állomásán a Tesz-vesz város iskolája és a Tesz-vesz város A-tól Z-ig könyveket mutatom be nektek.



Az iskolakezdéssel foglalkozó mesekönyvek forgatásakor akaratlanul is felderengenek a saját emlékeim. Számomra tényleg nagy váltás volt az óvoda és az iskola között, sok mindenben változott a viselkedésem is. Például elkezdtem köszönni az utcán az embereknek, amit ovis koromban teljesen nyugodt szívvel hagytam ki – annak ellenére, hogy anyukám a kezemet fogva mindig odasúgta, hogy „köszönj szépen xy néninek” és közelebb érve – nyomatékosítva mondandóját –, megszorítgatta a kezem. Egy idő után ilyenkor minden erőmmel koncentráltan vártam ezt a szituációt, hogy aztán egy még nagyobb viszontszorítás kíséretében ugyanúgy ne köszönjek, mint ahogy addig sem tettem. Az első tanítási nap után hazaérve viszont örömmel újságoltam, hogy összesen hány embernek köszöntem az iskolából hazafelé. Hiszen már nagylány voltam, komoly iskolás, aki nem engedheti meg magának, hogy ne köszönjön. Szerencsére, nagyon kedves és aranyos tanító nénim volt, aki alkalmazta azokat a motivációs módszereket, melyek fenntartották a tanulás iránti szeretetemet és érdeklődésemet. A legjobbakat viszont egyértelműen az igazgató bácsival beszélgettem a szünetekben.

A legjobban az írást és az olvasást szerettem (tudom, most mindannyian együtt lepődtünk meg). Szerettem a sokvonalas füzetet és hogy olykor, a hátsó padsorban háziversenyt szerveztünk egy osztálytársammal, hogy egy sorba melyikünk tud több betűt leírni. Talán ez az utóbbi kép az, melyet a legélénkebben előcsalogatott a két Tesz-vesz város-kötet. Az iskolára való ráhangolódásban első körben a Tesz-vesz város iskolája lehet a segítségünkre. A szokásos, nagy alapú, keményborítós, színes és strapabíró lapokból álló kiadvány terjedelméből fakadóan – az eddig bemutatott kötetekhez hasonlóan – könnyen mozgatható az öt-hat évesek számára. A könyvbe lapozva szinte már az iskolabuszon ülve érezhetjük magunkat, mindenekelőtt azonban végigkövethetjük Cicó reggeli készülődését. Kedvenc Tesz-vesz macsekunk reggele persze nem mindig indul gördülékenyen, de végül csak sikerül elérni az iskolabuszt. Az utazás során hamarosan megközelítjük az iskolát, melyet először kívülről ismerhetünk meg, majd belépünk a tanterembe. Még egy utolsó ellenőrzés az iskolafelszerelések között, és indulhatnak az órák. Az ABC betűivel kezdünk, majd irány a technikaóra! A matek és a művészetek sem maradhat ki! A könyv végigköveti az iskola mindennapjait és Cicó feszített menetrendjét, miközben számos olyan, iskolaalkalmassági ismerettel is bővíti a kis olvasókat, melyek a mindennapi eligazodásban is segítséget nyújthatnak. A technikaóra keretein belül egy sor kézművesfoglalkozással találkozhatunk, melyet a gyerekekkel otthon is kipróbálhatunk. A matek és a mértan kapcsán a mértékegységek, a különféle formák és persze maguk a számok is előtérbe kerülnek. A számok felismerését illusztrációk és a konkrét arabszámok megjelenítése is segíti. A művészeti blokkban kapnak helyet a színek, melyek összekapcsolódnak a természet színeivel (növények, termések, különféle tárgyak és állatok megjelenítésével). Cicó napirendje kapcsán még az órával is megismerkedhetünk – és persze, magával az időbeosztással is. A tanító néni mellett pedig feltűnnek az iskola további dolgozói is, mint a gondnok és az iskolaorvos.

Az ABC betűi mentén pedig mindjárt rá is kapcsolódhatunk a Tesz-vesz város A-tól Z-ig című kötetre is, melynek könyvészeti jellemzői hasonlóak a Tesz-vesz város iskolájához, viszont sokkal terjedelmesebb és ezáltal valamivel nehezebb kiadványról van szó. Elsősorban otthoni forgatásra tudnám elképzelni, de abszolút működőképes lehet tanórai felhasználásra is. A belső formátuma nagyon hasonló a nálunk talán jobban ismert és használt Mérei Ferenc és V. Binét Ágnes által összeállított képes gyermeklexikonhoz, az Ablak-Zsiráfhoz, melyet 1971 óta egyébként szintén a Móra Könyvkiadó jelentet meg, s már csaknem a negyvenedik kiadásánál jár. Annak idején én is kaptam egy ilyet, talán kötelező is volt beszerezni első osztályra (nekem pirosborítós példányom van, nektek?). A különbség azonban, hogy a Tesz-vesz városos megoldás nem feltétlenül enciklopédiaként működik, inkább a szójátékok és játékos szavak iránt szeretné felkelteni a gyerekek érdeklődését. A könyv fellapozásakor rögtön egy névsorolvasással kezdünk: duplaoldalon láthatjuk a könyv minden szereplőjét illusztrálva és névvel ellátva. A szerzői előszó fel is hívja az olvasó figyelmét (hogyha az előző oldalon elmulasztotta volna), vizsgálja meg a könyvszereplők beszélő nevét. A könyv vezérfonalát tehát gyorsan megismerjük, ezt követően pedig ábécé-sorrendben haladunk végig az egész könyvön, megismerkedve azzal, mi mindent rejthetnek maguk mögött a betűk és milyen sok jelentésük lehet. Természetesen, a jól ismert rajzok és jelenetek sem maradnak el. Ami számomra nagyon szimpatikus volt ebben a kiadványban, hogy a betűk végig több formában (írott, nyomtatott, kisbetű, nagybetű) megjelennek, de akad olyanra is példa, hogy a hangutánzó szavakra és hangokra a grafika külön felhívja a figyelmet (a „z” esetében például méhecskék röpködnek a betűk körül). A Tesz-vesz város iskolájára visszautalva pedig a betűk tárgyalásakor a rövidke szövegekben kiemelten jelenik meg az az adott betű, mely éppen bemutatásra kerül.

A Tesz-vesz város sorozat két, iskolára hangoló kiadványa elsősorban az öt-nyolc éves gyerekek számára forgatható haszonnal. A Tesz-vesz város iskolája színes palettán járja körbe az iskola világát, és számos, az iskolaérettséghez elengedhetetlen ismeretet közöl játékos-rjazos formában. A Tesz-vesz város A-tól Z-ig ezt a vonalat fűzi tovább, noha néhol az volt az érzésem, hogy kicsit erőteljesebben jelenik meg az anglicizmus (főleg a beszélő nevek esetén), de persze kellő odafigyeléssel ezeket is lehet irányítani. Mindkét kötet alkalmas lehet az önálló böngészésre, de  ahogy mindig írom is  érdemes lehet minőségi együtt töltött idő keretében is lapozgatni a könyveket, főként amiatt, mert a gyerekeknek számos, az iskolakezdéssel vagy magával az iskola működésével kapcsolatos kérdésük lehet (illetve nyilván kezdetben az olvasáshoz is jól jöhet a szülői/nagytesói/felnőtt segítség). 


Blogturné Klub


Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg júniusban ünnepelné a 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!




A turné állomásai


01.19. Csak olvass! 
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Tesz-vesz város A-tól Z-ig
01.21. Csak olvass!
Tesz-vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-vesz városban
01.22. Könyv és más
Tesz-vesz város, Tesz-vesz szótár
01.23. Szembetűnő
Tesz-vesz város, Esti mesék
01.25. Veronika's Reader Feeder
Tesz-vesz szótár, Tesz-vesz város iskolája
01.26. Szembetűnő 
Tesz-vesz város iskolája, Tesz-vesz város A-tól Z-ig
01.27. Könyv és más 
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-vesz városban
01.29. KönyvParfé
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót! ,Tesz-vesz város - Légy jól nevelt!
01.31. Szembetűnő 
Ahogy illik, Légy jól nevelt!
02.02. Veronika's Reader Feeder
Tesz-vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-vesz városban
02.04. KönyvParfé 
Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor 


Nyereményjáték


Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése