2024. január 25., csütörtök

Négylábú segítség a Carpathiáról

Mindig izgatottan szemlézem a Manó Könyvek friss megjelenéseit, gyakorlatilag nincs olyan alkalom, hogy ne akadna meg a tekintetem egy-egy címen vagy borítón. A Titanic négylábú hőséhez más szempontok mentén közelítettem, mint eddig.

 
Lindsay Galvin: A Titanic négylábú hőse
Manó Könyvek, 2023, 304 oldal
Fordította: Skaliczki József, Skaliczki Alíz
Csillagérték: 8

Elérkezett hát az az idő, mikor gyerekkorom felkapott és népszerű eseményeit, alakjait már a korosztályom gyermekeinek ajánlja figyelmébe a média…és úgy tűnik az irodalom is. Nem sikerül ettől a gondolattól elrugaszkodnom az utóbbi időben, ha hirtelen végigfuttatom a gyermek- és ifjúsági irodalom palettájának címein a tekintetem. 1997 körül például tutira minden (is) eladható volt a Titanickal. 



James Cameron filmje olyannyira kultikus (ne kérdezzétek, hányszor néztem meg ezidáig), hogy egyrészt a megjelenése óta eltelt csaknem harminc évben sem kopott a fénye, másrészt minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy a bő száztíz éve bekövetkezett tragédia még napjainkban is megmozgassa, foglalkoztassa az embereket. A Titanic négylábú hőse kapcsán viszont tényleg eltöprengtem picit ezen a célközönség kérdésen. Ha lenne egy tíz év körüli csemetém (harminchárom évesen éppen lehetne), és meglátnám ezt a címet a gyerekkönyvek között, tulajdonképpen kinek is venném meg a kötetet? Ah, szóval értitek a marketinges agyam működését?

Lapozzunk viszont, és ismerkedjünk meg egy picit közelebbről is a történettel. Maga az elbeszélés két szálon fut. Az egyik Sidney Daniels tanúvallomásának leirata, mely a katasztrófát követő hetekben kerül rögzítésre. A szerző sokáig lebegteti, hogy miért pont a Titanic egy tizenöt éves utaskísérőjének vallomását közli – de természetesen, a fő szál előrehaladásával erre is fény derül. A könyv magvát Clara története adja. A tizenkét éves kislány, a család legkisebbjeként él egy amerikai farmon. Az állatok a mindenei, legszívesebben minden idejét velük töltené. Velük és az álmaival. Az olykor pimasz, de mindenképpen cserfes kishölgy meglehetősen öntudatosan mozog a saját kis világában, de legkisebb gyerekként, aki ráadásul kamaszodik és még lány is: nos, nem viseli túl jól, hogy az ötletei és kívánságai sok esetben kerülnek rövid úton a szőnyeg alá. Azon a napon, mikor bekapcsolódunk Clara mindennapjaiba, a kislány különösen izgatott. Ennek oka pedig, hogy nagybátjya, Harry rövid időre hazaérkezik a Carpathia fedélzetéről. Clara jó előre végiggondolja, mi mindent szeretne megtudni Harrytől (találkozott-e krokodilokkal és hasonlók), a nagy izgalomban azonban egyik szülői kérést és szabályt szegi meg a másik után, minek következtében büntetést kap – így füstbe mennek a Harryvel kapcsolatos tervei. A bepipult kislány egy utazóládába bújik – s félreértéesből így kerül a Carpathia csomagterébe. A megrémült leányzó ugyancsak itt találkozik egy újfundlandi kutyával, Rigellel, akivel egy sor kalamajkába – és valószínűleg élete meghatározó élményébe – keveredik 1912 áprilisában.

Lindsay Galvin aprólékosan és érzékletesen mutatja be a Titanic katasztrófája előtti napokat – noha a regény nem a Titanic fedélzetén játszódik, mégis betekintést enged egy személyszállító hajó mindennapjaiba, illetve a korabeli távkommunikáció működésébe. Ennek biztosít remek terepet, hogy Harry távírászként dolgozik a hajón, Clara pedig minden alkalmat megragad, hogy a távíró funkcióival megismerkedhessen – a regény szerint ő viszi meg a Titanictól érkező segélykérést a Carpathia kapitányának. Mindeközben szoros barátságot köt a csomagtérben megismert Rigellel is, akiről nemsokára kiderül, hogy egészen különleges kutya: a mentés a vérében van. Ez pedig egészen hasznosnak bizonyul az 1912-es hajókatasztrófa idején. S nem árulok el nagy titkot, ha Sid tanúvallomása valahol itt fog majd összekapcsolódni Clara történetével. 

A Titanic négylábú hősének kihívása, hogy az elbeszélő kellő körültekintéssel, az események precíz körüljárásával mutassa be 1912 áprilisának eseményeit, mindezt egy ifjúsági regény kereteibe foglaltan. És szerintem ezt a kihívást Galvin szinte tökéletesen teljesítette. A történet kifejezetten olvasmányos, az elbeszélés gördülékeny, felnőttként is élvezetes, Clara cserfessége és elszántsága kedvelhető, a Rigellel való együttműködése/rezdülése külön kedvencem volt a történetben. A korabeli eseményeket tulajdonképpen két gyerek elbeszélésében ismehetjük meg, Clara hangja nyilván a fesztelenebb, az érdeklődő. Az elbeszélést – még a katasztrófát megelőzően – egy-egy, a hajók között kelt üzenet szakítja meg, ami kedves elgondolás (az üzenetek jellegéből fakadóan is), illetve arra is alkalmas, hogy szemléltesse, mennyivel gyakoribbá válnak az üzenetek a Titanic jéghegynek csapódását követően. Egyfajta lüktető pulzálást adva az eseménysor korábbi kiegyensúlyozottságának. A katasztrófa, illetve maga a Carpathia mentőexpedíciója megterhelő lehet fiatal olvasóként, viszont jó megoldásnak gondolom, hogy az elbeszélő ebből is egy (pozitív kicsengésű) epizódra fókuszál, melyben Clara és Rigel kérlelhetetlen elszántságát siker koronázza. A történet befejezését követően ajánlom a bőséges függelék áttekintését is, melyben a szerző egy sor kiegészítő információt közöl a Titanickal és a Carpathiával kapcsolatban (ez pedig akár további kutakodásra is klassz terepet biztosíthat). 

Blogturné Klub


A Titanic történetét sok könyv és film feldolgozta már, ezúttal azonban egy olyan regényt hozott el nekünk a Manó Könyvek, ami gyerekek, fiatalok számára meséli el a történetet egy kislány és egy újfundlandi kutya, Rigel főszereplésével. Tartsatok velünk a tragikus, mégis izgalmas kalandon, és nyerjetek a turné végén ti is egy példányt a könyvből.




A turné állomásai


01. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 21. Kelly és Lupi olvas
01. 23. Könyv és más
01. 25. Szembetűnő
01. 27. Csak olvass!


Nyereményjáték


A Titanic tragédiája sajnos nem egyedi, sok hajókatasztrófa történt már az idők során. A blogjainkon található leírások alapján ezúttal tragikus sorsú hajók neveit keressük. A feladatotok az, hogy beírjátok a hajó nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

A hajó nagy mennyiségű robbanószert, 2300 tonna pikrinsavat, 200 tonna TNT-t és 10 tonna cellulóz-nitrátot szállított. Ahogy a jármű próbált beljebb haladni a kikötőben, összeütközött a norvég SS Imo gőzhajóval, a balesettől pedig tűz alakult ki, amely a Mont-Blancra rakományára is átterjedt. Nem sokkal később hatalmas detonáció történt, amely nemcsak a hajókat semmisítette meg, de a kikötő környékén is óriási pusztítást vitt végbe.


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése