2023. november 15., szerda

Vidd magaddal a dán boldogságot!

Tanulni mindig érdemes és mindig lehet. A kedvességet, az odafigyelést éppúgy magunkba tudjuk szívni, mint a mindenféle tudományokat. És persze tanulni bárkitől lehet. Én szeretek mindig azoktól, akikre valamiért felnézek. Akik valamiben a legjobbak. 

Meik Wiking: Hygge

Kossuth Kiadó, 2023, 288 oldal
Fordította: Vágó Nándor
Csillagérték: 9

A boldogságban és az életörömben például – úgy tűnik – a dánokat tekintjük a világ élenjáróinak. De mi lehet a titkuk? Netalántán elegendő, ha az országod leghíresebb szerzője egy mindenki által ismert meseíró? Ki tudja? Meik Wiking életmódkönyve egy picit közelebbre próbál vezetni minket a titok nyitja irányába!



Egy gimnáziumi osztálytársam az egyetemi évei alatt töltött hosszabb időt Dániában. Talán az időbeli távolság miatt, túl sok minden nem maradt meg az emlékeim között az élménybeszámolóiból, de arra az eszmefuttatásra élesen emlékszem, hogy szerinte a dánok úgy beszélnek, mintha a nyelvük alatt mindig lenne egy krumpli. Vizuális alkat lévén ez a kép eléggé belém égett, így egy cseppet fel is horkantam, mikor Meik Wiking is hasonlóképp számolt be a Hygge hasábjain (értitek? hasábjain!). Mindezt amiatt is fontosnak gondoltam leírni – azontúl, hogy lássátok, milyen nagyon szellemes tudok lenni –, mert úgy hiszem, ahhoz, hogy megfejtsük egy nép boldogságát (vagy épp boldogtalanságát, ha már itt tartunk), mindig szükséges tágabb keretben megvizsgálni az adott országot, a kultúráját, a nyelvét és a szokásait (és ezzel nem arra célzok, hogy krumplival a nyelved alatt boldog leszel). Én például nehezen viselem a napfénymentes napokat, a tél egészen borzasztóan tud érinteni, ha elhúzódik, a dánokat viszont olybá tűnik, komfortos életérzésükben mindez nem zavarja. Sőt, tulajdonképpen maguk a világítótestek, a lámpák dizájnja és fénye is mintha azt lenne hivatott biztosítani, hogy az ember minél otthonosabban és kellemesebben érezze magát a hosszú, sötét napokon.

„Imádom a nyarat Dániában. 
Az a kedvenc napom az évben.”

Meik Wiking, boldogságkutató ugyanakkor nem csupán a (megfelelő) fény kiválasztásának világába vezeti be az olvasót. A dán életérzés, a hygge minden apró részletére igyekszik rávilágítani (bizony, rávilágítani), hogy mi mindannyian részesülhessünk egy fesztelenebb és örömtelibb életérzésben, s ha kedvünk támad, még próbát is tehetünk annak megvalósításával. Tény, hogy a fényekről szóló fejezet egészen magához tapasztott (nagyon izgalmas volt például számomra, hogy micsoda gyertyakultúrája van az országnak). Ezen túlmenően azonban belekóstolhatunk a dán gasztronómiába (nem direkt csinálom, de tényleg) és megvizslathatjuk, hogy milyen egy klassz hygge összejövetel (ami néha mégiscsak egy cseppet kirekesztőnek tűnhet). Természetesen a szerző figyelme kitér a hygge divatra (elő a laza kötött pulcsikkal!) és ami különösen megragadta a pici szívem (a fényekkel összhangban), a hygge otthon megteremtése. A legjobb pedig mind közül, hogy egyrészt laza és a szemnek is pihentető illusztrációk, grafikák és konkrét fotók kísérik végig az egész kiadványt. S persze – majd’ elfelejtettem – maga a hygge fogalma is hosszas magyarázatot kap a boldogságkutató elbeszélésében. Tulajdonképpen úgy tudnám összegezni, hogy Meik Wiking könyve kicsit olyan, mint egy puha pulcsi, ami átölel, megkínál egy bögre gőzölgő teával, hogy aztán egy nagy kandalló mellett nézd, ahogy odakint hull a hó (oké, a télnek is vannak jó részei) – mindezt a legjobb barátaid társaságában, akikkel pont annyit beszélgettek, amennyire mindannyiótoknak szüksége van.

„A boldogágkutatás területén végzett összes munkám közül ebben a dologban vagyok a legbiztosabb: a társas viszonyaink a legjobb előrejelzői annak, hogy boldogok vagyunk-e vagy sem. Ez a mintázat jelenik meg előttem a legvilágosabban és leggyakrabban, ha annak bizonyítékait vizsgálom, hogy miért boldogabbak egyes emberek másoknál.”


S az van, hogy minél inkább elmerültem a hygge világában, annál inkább komfortosabban és ismerősebben éreztem magam (a komfort szó egyébként egyáltalán nem véletlenül bukkan elő ennyiszer a bejegyzésben). Rájöttem, hogy a hygge bizonyos elemeit én magam is gyakorlom. A legjobb barátaimmal például íratlan szabály, hogy a találkozásaink nem korlátozódhatnak egy-két órás intervallumra. Nyilván nem is naponta ülünk be valahova négy-öt órára, de a small talknak olyannyira nem vagyok híve, hogy egyenesen menekülök tőle. Sokkal jobban lemerít, mint egy olyan ember társaságában eltölteni a délutánt, akinek a gondolataira kíváncsi vagyok. A hygge összejöveteleket is hasonlóan képzelem el. Aztán persze egy idő után a szerző sem csigázott tovább: a hygge összejövetelek tulajdonképp az introvertáltak mekkái. Létezel. És örülsz neki. Mert amúgy nem ez volna a lényeg?

„A másokkal együtt töltött idő kellemes, nyugodt, barátságos, valóságos, meghitt, kényelmes, otthonos és hívogató légkört teremt. Sok szempontból olyan, mint egy jó ölelés – fizikai érintkezés nélkül. Ez az a helyzet, amikor teljesen ellazulhatunk és önmagunk lehetünk. A hygge művészete tehát egyben a komfortzónánk tágításának művészete is, ahová így másokat is be tudunk fogadni.”


A Hygge tehát egy érdekes szemléletformáló kiadvány, ami ráadásul még ki is kapcsol picit a mindennapokból. Akkor is, ha csak simán lapozgatod és elmerülsz a képek világában – és akkor is, ha bármelyik fejezetébe beleolvasol. Nem direkt módon, de értékes tanácsokat fogalmaz meg egy élhetőbb, (és igen, ismét) komfortosabb élettér megteremtése kapcsán, ami nem csupán a tárgyi környezetet foglalja magában (bár ehhez is praktikus leírásokat találhatunk a könyvben), hanem azokat az emberi kapcsolatokat, vagy az olyan érintkezési formákat, melyektől egészen egyszerűen jobban érzed magad. Mindezekhez pedig sem hóra, sem napsütésre, de még különösebb anyagi befektetésre sincs szükség (ehhez szintén közöl mindenféle adalékot és praktikát a szerző). Úgyhogy szerintem dőlj bátran hátra, élvezd a létezést – és ismerkedj meg a hyggével!



Blogturné Klub


A meghittség művészete, a lélek otthonossága? Ismerd meg az életérzést, ami a dánokat a világ egyik legboldogabb nemzetévé emelte. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kiadványban Te is megtalálhatod, milyen apróságok lehetnek elegendőek ahhoz, hogy az élet boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehessen. Kalauzunk pedig ki más lehetne, ha nem egy boldogságkutató? Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerd meg Meik Wiking könyvét – a turné végén pedig meg is nyerheted a könyvet a Kiadó felajánlásában.




A turné állomásai


11.15. Szembetűnő
11.16. Könyv és más
11.18. KönyvParfé
11.20. Hagyjatok! Olvasok!

Nyereményjáték


A turnéhoz kapcsolódva ellátogatunk Dániába, így minden állomáson találtok egy-egy kérdést az országhoz kapcsolódóan. A feladatotok, hogy a választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Kellemes kalandozást!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Ez a magyar költő és műfordító volt a leghíresebb dán író, meseíró Hans Christian Andersen meséinek első magyar fordítója. Tiszteletére 2020-ban egészalakos szobrot állítottak neki Koppenhágában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése