2023. november 30., csütörtök

Mesékkel a család egy éve körül

Finy Petra nevével már sokszor találkoztam, viszont a munkásságát közelebbről még nem ismertem. Az Almás pite – Mesék családi ünnepekről és együttlétekről viszont a maga vidám borítójával valahogy meghitt mesék sorát vizionálta előttem, amire talán az év végi forgatagban nem csupán a gyermekeknek van szüksége. Ezen elgondolások mentén választottam, majd lapoztam fel a könyvet, ami talán még cukibb és komfortosabb volt, mint előzetesen sejtettem.

Finy Petra: Almás pite
21. Század Kiadó, 2023, 88 oldal
Illusztrálta: Bogdán Viki
Csillagérték: 9

A tizenöt mesét tartalmazó keményfedeles és gazdagon illusztrált mesekönyv főszereplője Brúnó és Betti (no meg Bébibaba), illetve az ő népes családjuk, akiknek a mesék által egy kerek egész évüket ismerhetjük meg.



A történetek szervező ereje – ahogy az alcím is mutatja – a családi ünnepek és közösen eltöltött pillanatok, a minőségi idő megosztása és ezáltal a gyerekek biztos és szeretetteljes közegben való cseperedése – és természetesen az ő külön kalandjaik és megéléseik. Ez a megközelítés hihetetlenül szimpatikus volt számomra, s egyébként az egész mesekönyvet körbe is ölelte. A meséket és történeteket minden esetben külső elbeszélő által ismerhetjük meg, aki jó érzékkel mutatja be és helyezi kontextusba az aktuális eseményeket.

Szerintem nem vagyok vele egyedül, hogy egy válogatás esetében (legyen az mesekönyv, esszé- vagy novelláskötet) az első történet és a címadó történet nagyon meghatározóak a kiadvány egészét tekintve, e szempontból pedig nagyon jó választásnak gondolom a Nagypapa villamost vezet-et kezdő mesének (hiszen Nagypapának végülis bármikor máskor is lehetett volna születésnapja). Ez a történet tökéletesen alkalmas arra, hogy az egész mesefüzér jó alapokat kaphasson, hiszen minden karaktert megismerhetünk benne és általa. A két nagyobb testvér, Brúnó és Betti ráadásul mindjárt szívembe lopták magukat, hiszen pici koruk ellenére is a könyvtárban „lógtak” Anyával és Nagypapával (aki nyugdíjazása ellenére is rendületlenül űzte tovább könyvtárosi hivatását). A kezdőképekben nem csupán az villan fel a mesehallgatók előtt, ahogy a gyerkőcök az albumokat és könyveket lapozgatják, hanem olyan konkrét meseírók is említésre kerülnek, mint Lázár Ervin, Janikovszky Éva vagy Marék Veronika. Ezek az implicit megjelenő célok, melyek az olvasóvá nevelésre ilyen kedvesen irányítják rá a figyelmet, mindig megkocogtatják a szívem, és valahogy azt éreztetik velem mint felnőtt olvasóval, hogy a könyvet lapozó gyermek jó kezekben van. Az első benyomások fontosak, s mint e hosszas fejtegetésből láthatjátok: Finy Petra mesekönyve kapcsán abszolút pozitívak is voltak.

S ha már kiemeltem, a másik meghatározó mese a címadó Almás pite, mely a kötet feléhez közeledve került beemelésre, s melyben a család szintén minden tagja tiszteletét teszi. Méghozzá egy hihetetlenül kedves családi hagyományt őrizve. A legfinomabb almás pite ugyanis Nagyi születésnapjára készül oly módon, hogy a nagyszülők kertjében található almafát körbeállva a család minden tagja szabadon választ egy almát, mely majd a sütemény töltelékéül szolgál. Ez alkalommal ugyanakkor Apa testvérének párja, Eszter is szedhet a fáról, hivatalosan is a család tagjává válik. Mindazonáltal a történetek nem a csupa móka és kacagás tematika köré csoportosulnak, a napi gondok is éppúgy megjelennek a lapokon. Az egyik kedvencem ebből a szempontból egyértelműen az Apa piacozik, mely a kistestvér születésével járó fókusz- és figyelemeltolódások – no meg az apás idő – kérdéskörét járja körbe. Vagyis, hogy hogyan hat a nagyobb testvérekre, ez esetben Brúnóra és Bettire Bébibaba érkezése, milyen örömökkel és félelmekkel néz szembe egy kisgyerek akkor, mikor a szülei figyelmében egy újabb testvérrel kell osztoznia. S hogy ezeket az élményeket, érzéseket hogyan tudja megosztani a szüleivel – s azok milyen válaszokat, megoldásokat tudnak biztosítani számára. E tekintetben pedig a történet nem csupán a gyerekeknek ad támpontot, hanem a szülők számára is megoldási javaslatokkal él. Mondanom sem kell, ezt is nagyon fontosnak és jól megvalósult “projektnek” vélem.

A mesék által a kis olvasók végigkövethetik egy család évét, a családi ünnepeket és együttléteket, ötleteket és inspirációkat gyűjthetnek a közös programokhoz – ez egyébként nem csak a gyerekekre igaz. A családi karakterek kissé sematikusak (csak a két nagyobb testvér és Apa testvérének párja kap konkrét nevet), de ez szerintem inkább közelebb hozza a történetekbe való belehelyezkedést, mintsem távolítja. A mesék hossza, tartalma és tanulsága alkalmas az elalvás előtti felolvasásokhoz az óvodás korosztály számára. Bogdán Viki rajzai vidám színeikkel és pajkosságukkal varázsolják még szerethetőbbé a történeteket. Minden gyereknek azt kívánom, hogy olyan szerető szülei legyenek, akik ilyen jellegű mesekönyveket bevonva nevelik (olvasóvá) őket!


Blogturné Klub


Finy Petra újabb mesekönyvvel ajándékozott meg minket, melyben ezúttal a családi ünnepek, közös együttlétek kerültek a középpontba. Az Almás pite című, gyönyörűen illusztrált kötet az egész család számára önfeledt szórakozást nyújt, és segítségével mi is feleleveníthetjük azokat a hagyományokat és szokásokat, amik jobban összekovácsolnak bennünket szeretteinkkel. Tartsatok hat bloggerünkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!




A turné állomásai


11.20. Könyv és más
11.22. Csak olvass!
11.24. Booktastic Boglinc
11.26. KönyvParfé
11.29. Fanni’s Library
11.30. Szembetűnő


Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban Bogdán Viki illusztrátor további munkáinak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése