2023. november 19., vasárnap

Mesékkel a transzgenerációs trauma feltárásához

A transzgenerációs traumáról és a traumafeldolgozásról olvasni nem egy könnyed kikapcsolódás. Egyrészt, mert az ilyen témájú könyvek olvasása azt feltételezi egy laikus olvasóról: van egy olyan trauma, megrekedés az életében, ami befolyásolja az életvitelét, a társadalmi mozgásterét, adott esetben a mindennapjainak megélését.

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna, Vaskor Gréta: Kinek a sorsa?
Kulcslyuk Kiadó, 2023, 318 oldal
Csillagérték: 8

Másrészt maga az olvasás sem egy kedves kis séta a lélek kies és kietlen ösvényein. A tabusítás azonban nem vezet sehova, s ha valaki ódzkodik szakemberhez fordulni, érdemes lehet belelapozni néhány pszichológiai kiadványba, melyek adott esetben fogódzót nyújthatnak. Rögtön hozzátéve, hogy ezek véleményem szerint nem válthatják ki a személyes szakmai segítséget.



A transzgenerációs trauma fogalma a köztudatban az utóbbi néhány évben jelent meg fókuszáltabban. Az örökölt sebek és összefüggések feltárása sokban segítheti a múlt, a jelen és adott esetben a jövő megértését az egyes traumák felfedése és feldolgozása révén. Feltehetően nem vagyok vele egyedül, aki Orvos-Tóth Noémi könyvéből ismerkedett meg a pszichológia azon ágával, mely a generációról generációra öröklődő sémákkal és traumákkal foglalkozik. Az Örökölt sors óta ebben az évben két olyan, a Kulcslyuk Kiadó gondozásában megjelent könyvet is olvastam, melyek ezt a problémakört emelik központba, mindkettő más-más megközelítésben. Az Örökölt sebeink gyógyítása a pszichológiai beágyazás mellett bőséges feladattal látja el az olvasót. Kicsit munkáltató könyvként is működik, mely – ahogy fentebb is írtam – ugyan nem helyettesíti a szakemberrel való konzultációt, önmagunk megértésében segítségünkre lehet. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna és Vaskor Gréta vállalkozása teljesen más perspektívából közelít a probléma felé, s a népmeséket/meséket hívja segítségül az örökölt sémák feltárásához és megértéséhez. A kiadvány megszületésének ötletét, indítékát és annak megvalósulását a szerzőpáros részletesen ismerteti a kötet előszavában.

A meseterápia, illetve valamivel tágabb keretben az irodalomterápia természetéből adódóan nem áll messze a pszichológiától és egy olyan metszete e két tudományterületnek, ami szintén régóta foglalkoztat. A szerzőpáros nagy gonddal válogatta össze azokat a mesei és népmesei motívumokat, melyeket mindannyian jól ismerünk: a legkisebb fiú története, a mostohaszülők- és testvérek, de még akár a hamuban sült pogácsa is mind olyan mögöttes tartalmakat festenek fel és hagyományoznak tovább, melyek a korábbi generációk sorsát és traumáit ugyanúgy örökítették tovább, miként azok, akik ezeket a történeteket olvasták és továbbadták. A kötet, annak meséi és magyarázatai a hiány, az átok és az árulás tematika mentén gyűjtenek össze olyan történeteket, melyekben – többek között – a fent említett metaforák, mintázatok megjelennek. A három nagyobb egység szerkezete minden esetben azonos. Elsőként Vaskor Gréta a meseterápia felől közelíti meg az adott témát, melyet Mogyorósy-Révész Zsuzsanna pszichológiai reflexiói folytatnak. Mindkét szerző írásaira jellemző, hogy nem hagyja támasz nélkül az olvasót és magas szakértelemről tesznek tanúbizonyságot. Mindhárom nagy egységet négy mese (a hiány meséi, átokmesék, az árulás meséi) zár – bár ez a zárás kicsit félrevezető. Utólag (is) úgy vélem, hogy érdemes inkább ezekkel kezdeni az adott témát.

A bevezetőben nem véletlenül említettem, hogy az ilyen jellegű kiadványok olvasása nem igazán könnyed vállalkozás, viszont a Kinek a sorsa? esetében ez talán hatványozottan igaz. Hiszen bár néhány továbbgondolásra váró feladatot is tartalmaz, a témafeldolgozást nagyon sűrűnek érzékeltem, ami kezdetben távolságtartásra sarkallt. Ez egészen meglepő élmény volt számomra, s nem állítanám igazán, hogy a kötet végére ez feloldódott bennem. Ennek mentén úgy gondolom, külön időt szükséges szentelni nem csupán a szövegek sokszínűségére, de magára a struktúrára és a szerkezetre való ráhangolódásra is. Afféle nulladik lépés ez a szerzői előszavak megismerését követően. Ebből adódóan a kiadványt előzetes ismeretek nélküli olvasónak nem feltétlenül ajánlanám, viszont akit célzottan érdekelnek a kötet főbb tematikai pontjai, szereti és érti is a meséket és azok üzeneteit, valamint mélyen, több szempontú megközelítéssel ismerkedne meg velük és önmagával új szemüvegen keresztül, jó választásnak bizonyulhat.


Blogturné Klub


A Kulcslyuk Kiadó pszichológiai könyveinek sorozatába illeszkedően jelent meg nemrégiben Mogyorósy-Révész Zsuzsanna pszichológus és Vaskor Gréta meseterapeuta közös kiadványa. A Kinek a sorsa? klasszikus mesei motívumok és történetek mentén vizsgálja a transzgenerációs traumák megjelenését a történetekben, számos szempont mentén megvilágítva azokat. A Blogturné Klub két bloggere most miniturnéra indul a könyvvel, tartsatok velük és játékunkon meg is nyerhettek egy példányt a Kiadó jóvoltából.




A turné állomásai


11.15. Szembetűnő
11.17. Könyv és más
11.19. Szembetűnő


Nyereményjáték


A könyv – ahogy a fülszöveg is mutatja – a mesei, népmesei motívumok értelmezésén keresztül világít rá a transzgenerációs traumák, örökölt sebek jelenlétére, s segít azok megfejtésében. A miniturné nyereményjátékán így mi is a mesék birodalmába kalauzolunk titeket. Minden állomáson találtok egy-egy részletet valamely meséből. A feladatotok, hogy a mese címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése