2023. november 7., kedd

Csudi, a pacsirta meséi elfogadásról

Az idei évben ismét sikerült rácuppannom olyan műfajokra és szerzőkre, melyeket és akiket nem is tudtam, hogy ennyire hiányolok a mindennapjaimból. Bizony, egy darabig még kijátszom a hosszú évek hallgatását, hogy újra és újra rádöbbenjek – és ezt le is írjam –, hogy olvasni és ezért lelkesedni jó dolog. Hozzátéve, hogy természetesen egy szünet sosem árt, hiszen újult lelkesedéssel ismét klassz élményeket lehet begyűjteni azzal, hogy rábukkanunk egy kedves elfoglaltságunkra. 


Alex Donovici: A tél megmentése
Sorozat: Csudi, a pacsirta (2)
Móra Könyvkiadó, 2023, 128 oldal
Fordította: Koszta Gabriella
Illusztrálta: Stela Damaschin-Popa
Csillagérték: 9

No, de vissza a témához! A mesekönyvek világa egyértelműen behúzott magával és – bár mindig is nagyon ritkán adtam meg magam egy-egy sorozatnak – ma már úgy tűnik, a mesekönyv-sorozatok is bekúsztak a komfortzónámba. Alex Donovici cuki pacsirtájának története már az első könyvben is megolvasztotta a szívem, így egészen magától értetődött, hogy nem hagyom félbe Csudi kalandjait. A Móra Könyvkiadó pedig nem is váratott minket sokáig a folytatással. Piros pont és köszönet!



Csudi első kalandjai után a kötetbe lapozva ismerős közeg fogadott, lényegében minden – de tényleg minden – ugyanott folytatódik, ahol az első kötet véget ért. Ez pedig egyenesen vonzza magával azt is, hogy ezt a mesesorozatot érdemes az elejétől kezdeni. De miért is ne tennénk? Az elbeszélő néha ki is kacsint kis olvasójára, mikor olyan jeleneteket folytat, melyek A lehetetlen csak egy szó végén elvarratlanok maradtak (Villámgyors úr belibbenése a mostani mesébe pont egy ilyen). Jó érzékkel azonban az elbeszélő nem viszi túlzásba ezeket a visszautalásokat, a mesék további részeiben szinte el is hagyja őket. Mert bizony, Donovici ismét két történettel lepi meg az olvasót! De erről picit később bővebben is. A második részben minden furcsaságukkal és szerethetőségükkel visszatérnek azok a karakterek, akiket az első részben megismerhettünk. Az erdő pedig természetesen ebben a könyvben is sok izgalmat és kihívást rejt a szárnyaszegett pacsirtának és barátainak.

A tél ugyanis nem érkezik. S bár a naptárra tekintve, az erdő lakóinak már a havas tájban kellene gyönyörködnie, egyelőre csak a meleg napok és éjszakák jutnak osztályrészül. Csudi, Buhu, Ség és Villámgyors úr nem hagyhatja annyiban a dolgot, s a tél megmentésére sietnek. Terveket szőnek, megvalósítanak – és új barátokat gyűjtenek maguk köré. Egyikük (és egyben az új kiskedvencem) Hópehely. A megszokottól eltérő külsejű fióka hófehér színével vonja magára a figyelmet, s férkőzik gyorsan az olvasó szíve közelébe. Nem is csoda, kedvessége és jószívűsége vetekszik Csudiéval, így a két cukiság azonnal jóbaráttá válik. A kis társaságba szintén ebben a részben pottyanó karakter pedig György. Igen. György. György egy cicomamániás pulyka, aki finoman fogalmazva sem indít megnyerő modorral. Mindazonáltal a másik kalamajkához – és tulajdonképpen a történet rejtélyének megoldásához – az ő szeleburdisága és telhetetlensége vezet.

Donovici második Csudi-meséjében sem csalódtam. A kellemes küllemű kiadvány egy szépen formálódó mesét rejt magában, melynek nyelvezete a jelölt ötéves korosztályhoz illeszkedik. A karakterek többnyire szerethetőek, alapvetően nem sematikusak és egy kicsit mind mások, amitől szerintem nagyon jól működik a történet, és rávilágít arra is, hogy nem kell egyformának lennünk ahhoz, hogy jól tudjunk együttműködni vagy szerethessük egymást. Fontos eleme viszont az egymás felé jobbító szándékkal való fordulás, mely szintén talán György esetében jelenik meg fókuszáltan. A kissé butácska pulyka esetében a többiek megjegyzik, hogyha olvasottabb és műveltebb lenne, nem ragadna le olyan lényegtelen dolgoknál, mint a külcsín és mindenféle gyöngyök magára aggatása. Ez talán picit túlerőltetett része a mesének (főleg, mikor Villámgyors úr ecseteli, hogy a háza tele van könyvekkel), mindenesetre egyértelműen fontos plusz üzenetet fogalmaz meg a kis olvasók számára.

A tél megmentése méltó folytatása a sorozatkezdő történeteknek. Sőt, számomra egy árnyalattal még jobban is tetszett a második rész, mert a két egységet sokkal összefüggőbbnek és komplexebbnek gondolom az első könyv két történetéhez képest. A grafikája és az illusztráció, mely ismét Stela Damaschin-Popa munkáját dicséri, annak ellenére is otthonossá varázsolta a történetben való barangolást, hogy a borító színvilága alapján sokkal komorabbnak feltételeztem előzetesen – magát a sztorit és a képi megjelenítést is. A pasztellszínek ugyanakkor valahogy mégis komfortossá tették számomra a kiadványt. Szándékosan nem számoltam utána, így csupán a benyomásaimra hagyatkozom, mikor azt írom, hogy ebben a részben nagyobb szerepet kapnak az illusztrációk is, és ezt abszolút a kötet javára írom. Kicsiknek szánt meséről lévén szó, suta tanulságokból sincs hiány. Az első rész kapcsán nagyon fontos szerepet kapott a kitartás, a másokhoz szeretettel való fordulás és bátorítás és persze maga a bátorság is. Ez főként Buhu és Csudi kapcsolatában bontakozott ki. A tél megmentésében olykor már mintha Csudi átvette volna Buhutól ezt a szerepet és igyekezett átadni Hópehelynek azt az üzenetet, hogy bátran fogadja el saját magát, s meglátja: a környezete is elfogadóan fog viszonyulni hozzá. Hiszen nem találkozunk-e a mindennapokban is vidám és mindig mosolygó emberekkel, akik kedvességgel próbálják palástolni elveszettségüket és kételyeiket? A kérdés már csak az, hogy miért is ütközhet akadályba egy télről szóló mesekönyvben egy Hópehely nevű szereplőnek az (ön)elfogadás.


Blogturné Klub


Csudi, a pacsirta kalandjai folytatódnak! A lehetetlen csak egy szó történetei után a Móra Könyvkiadó már el is hozta a magyar gyerkőcöknek Alex Donovici újabb mesekönyvét, melyben Csudi a tél megmentésére siet. Az első könyvben megismert pajtások mellé pedig ebben a kötetben új barátok is csatlakoznak. Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerd meg a két történetet, és a turné végén tiéd lehet egy példány a Kiadó felajánlásában.




A turné állomásai


11.07. Szembetűnő
11.09. Könyv és más
11.11. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.13. Csak olvass!


Nyereményjáték


Csudi történetének nyereményjátékán minden állomáson elrejtünk nektek egy-egy karaktert a meséből a sorok közé. A feladatotok, hogy rátaláljatok az állatkákra (illetve a betűikre), és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Kalandra fel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése