2023. november 27., hétfő

Téli kalandok egy balatoni kempingben

Nem vagyok sorozatfüggő, de ha mégis belekezdek egy szériába, általában nem a második résszel szoktam kezdeni. Tulajdonképpen Király Anikó Strand, papucs, szerelem sorozata esetében sem szerettem volna másként eljárni, az év végére feltornyosuló könyvpakkom azonban végül némi akadályt gördített elém abban, hogy pótoljam a lemaradásom – amire egyébként egészen hosszú idő is rendelkezésre állt volna, hiszen az első rész öt évvel ezelőtt, 2018-ban került a könyvesboltok polcaira.

Király Anikó: Mamusz, bejgli, szerelem
Sorozat: Strand, papucs, szerelem (2)
Menő Könyvek, 2023, 336 oldal
Csillagérték: 6

Mindettől függetlenül mégis nagy örömmel lapoztam fel a történetet, hiszen az idei évben ismerkedtem meg a szerző egy másik könyvével. A balatoni sellő pedig hipp-hopp a szívembe lopta magát történetestől-elbeszélői stílustól. 



Az viszonylag hamar világossá vált, hogy noha a Mamusz, bejgli, szerelem sztorijában is kiemelt szerepet tölt be a Balaton – ráadásul a külön fantasztikus élményt nyújtó téli Balaton –, ez a történet egészen más miliőt idéz, mint az előző olvasmányélményem. Ezt picit sajnáltam egyébként, de erre később még visszatérek.

A történet kezdetén nehézségbe ütköztem, hiszen bele kellett illeszkednem egy olyan történeti kontextusba, melyet annak szereplői már kialakítottak saját maguk számára. Igaz, hogy az ő életükben is eltelt ugyanannyi idő, mint amikor az olvasók utoljára találkozhattak velük, viszont a közös élményeik összekötő elemeit picit nehezebb volt összemazsolázni az elejtett gondolatok mentén. De igyekeztem. Azt egyébként nagyon klassz megoldásnak tartottam, hogy maga a regény egy egykori iskolai fogalmazással indít a „mit szeretsz a karácsonyban” témakörében. Bogi ugyanis gyerekként egyáltalán nem szerette a karácsonyokat, ezek a napok általában családi veszekedésekben és stresszben tették fel a csúcsdíszt a karácsonyfa tetejére. Spoiler, hogy ugyan a fogalmazás stílusa egyértelműen lehengerlő, mivel az iromány éppen ellenkező szellemben került papírra, mint azt a magyartanárnő elvárta volna, így elégtelenre értékelte azt. Ez egyébként teljesen érthetetlen volt számomra, viszont nem morfondíroztam tovább a dolgozaton, mert sokkalta inkább érdekelt, hogy miként változott (ha változott) Bogi és a karácsony viszonya – és persze, hogy mikor érünk végre le a Balaton-partra. A cselekmény két bonyodalmat is felvonultat. Az egyik Bogi kutakodása a karácsonyi dekorációk után a tárolóban. Eközben ugyanis egy jegygyűrűre és egy levélre bukkan, melynek címzettje Bogi anyukája. A másik pedig, hogy Bogi apukája, Lázár vészhelyzetre hivatkozva leparancsolja lányát és annak párját a balatonfüredi Vadkacsa Kempingbe. A vészhelyzet-felütés talán kissé eltúlzott, hiszen igazából egy karácsonyi osztálytalálkozóról van szó, s az eseménybe ágyazva Lázár terve, hogy lenyűgözze régi barátját, az azóta neves íróvá vált Jácintot. Így maga a sztori tulajdonképpen ennek a két problémának a megoldását járja körbe fiatalos lendülettel.

S talán még sosem jegyeztem meg ennyire kétes érzésekkel ezt a bizonyos fiatalos lendületet. Írom is, hogy miért. Alapvetően nagyon kedvelem az olyan elbeszéléseket, melyek jól és ügyesen használják a szarkazmust, s különösen ütősnek gondolom a szarkasztikus (olykor akár cinikus) női főszereplőket. Bogi egyértelműen ilyen karakter. Mindennek ellenére számomra elveszett ennek a konkrét bája, mert annyira domináns volt az egész elbeszélésben ez a vetület, hogy az igazán ütős megjegyzések és kommentek egyszerűen besimultak a szövegbe, nem domborodtak ki. Lehet túlírni a szarkazmust? Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor baromi öregnek éreztem magam, hogy nem tudom (és egy idő után nem is akarom) felvenni a fonalat – miközben tök izgalmasnak gondolom a kérdést, hogy ami egy történelmi regényben felcsigáz és leköt, az egy modern sztoriban miért nem hozza el a flow-t, s egy idő után miért csak a korrektúra-hibákra bök rá a szemem. Az igazi kikapcsolódás-élmények azok voltak számomra a történetben, melyek a téli Balaton báját írták le a maguk nemes egyszerűségükben. Mikor egy picit kikapcsolt a lüktetés. Mindazonáltal az első rész olvasói számára biztosan jó kikapcsolódást nyújt majd a történet folytatása, hiszen – ahogy azt fentebb is írtam –, az jól érzékelhető még kívülállóként is, hogy a szereplők otthonos világot alakítottak ki a maguk számára, melyben szívesen látják vendégül az olvasót a karácsonyvárás olykor hektikus, olykor meghitt pillanataiban.


Blogturné Klub


Öt év után, legnagyobb örömünkre végre megjelent Király Anikó Strand, ​papucs, szerelem című sorozatának második része, mely a balatoni nyár után ezúttal hamisítatlan karácsonyi hangulatot ígér! Tartsatok három bloggerünkkel a Mamusz, ​bejgli, szerelem blogturnéján, és nyerjétek meg a Menő Könyvek által felajánlott példányt! 




A turné állomásai


11.25. Könyv és más
11.27. Szembetűnő
11.29. Csak olvass!


Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban Király Anikó további könyvei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Egyetlen olyan hobbim volt, aminek más emberekhez is köze volt, mégpedig az emberek kerülése.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése