2023. augusztus 21., hétfő

Cukrászverseny életre-halálra

Jessa Maxwell regényével elérkeztünk a nyári 21. Század Kiadós kis pakkom utolsó darabjához – ráadásul, az egyik kedvencemhez. A realityk világa – legyenek azok bármilyen jellegűek vagy témájúak – nem igazán állnak hozzám közel. Mármint: vannak persze olyanok, amiket szívesen követek. 

Jessa Maxwell: Aranykanál
21. Század Kiadó 2023, 352 oldal
Fordította: Gömöri Péter
Csillagérték: 9

Ezek általában a tehetségkutató műsorok, melyeket minden évben azzal a biztos felütéssel kezdek el nézni, hogy az egyre rövidülő műsorfolyam végére már nem fogom felidézni az első kieső nevét (pár hét múlva pedig nagy eséllyel a győztesét sem), tehát ennek megfelelő polcon is kezelem ezeket. És most jön a csavar: a szakács, cukrász vagy bármilyen főzős valóságshow-k közül pedig egész biztos vagyok benne, hogy még egyet sem láttam egy-egy résznél bővebb formában. Mi a túróért választottam hát az Aranykanalat az olvasmánylistámra? Nos, pont ezért.



Lássuk, miről is van szó. Adott egy tízéves múltra visszatekintő Sütishow cukrászverseny, melyet hagyományosan egy graftoni titokzatos és impozáns birtokon forgatnak. Maga a környezet is mennyire hívogató! A műsor házigazdája „Amerika Nagyija”, Betsy Martin – aki számomra valahogy az első pillanattól kezdve Dolly Parton-szerű benyomást keltett (ne kérdezzétek, nem tudom megmagyarázni). A versenyre – szintén a szokásoknak megfelelően – hat amatőr cukrászt castingolnak, azonban a jubileumi évadra a műsorkészítők egy, az addiginál is nagyobb dobással készülnek, magától értetődően reménykedve a nagyobb nézettségben. Nagy médiavisszhang kíséretében például még a forgatás megkezdése előtt bejelentik, hogy Betsyhez friss hangként új házigazda csatlakozik, méghozzá a többszörös díjnyertes mestercukrász-pék, Archie Morris. Betsy nem igazán repes a boldogságtól, s hamarosan kiderül: a közös munka sem éppen bukkanóktól mentes. A bevezető fejezetekben röviden megismerkedünk a hat versenyzővel (Stella, Hannah, Gerald, Pradyumna, Lottie és Peter) és persze rögtön megtörténik a titokzatos gyilkosság is, melynek áldozatát és – természetesen – elkövetőjét is homály fedi.

„Az élet minden területén találhatók egyenletek, 
csak a megfelelő helyen kell keresni őket.”

Elbeszélői szempontból nagyon jó elgondolásnak és megoldásnak tartottam, hogy a versenyt és magukat a szereplőket is váltott elbeszélésben ismerhetjük meg: kicsit mindenkinek a nézőpontja és története érvényesülni tud ezáltal, és különösen izgalmas színezete volt a háttértörténet, a múlt és a jelen összekapcsolódásának is, mely tulajdonképpen magával a krimiszál megoldásával is párhuzamosan bontakozott ki. A cselekményfolyam tempója nem túl pörgős, valahogy mindenre jutott idő – a gasztroélményekre csakúgy, mint az egyéni történetszálak kibogarászására. Ez utóbbiak egyébként nem túl jellegzetesek, ha egy-két hét múlva megkérdezitek, valószínűleg nem tudnék jelzőket aggatni a versenyzőkre.

Ahogy említettem is, a gasztro-jellegű műsorokat vagy versenyeket nem igazán követem sem a hazai, sem a nemzetközi palettán, olyan szinten persze igen, hogy arcokat és neveket olykor tudok pattintani egymáshoz, illetve átlagfelhasználóként akaratlanul is belebotlom egy-egy reklámba vagy videóba, ami pár percre leköti a figyelmem – de az üvöltözve, stresszelve főzés mindenféle fondorlatokkal és fikázásokkal kevésbé vonzó világ számomra. Egy regény, főleg egy jó kis krimiszállal azonban egészen más tészta – hogy maradjunk a stílszerű fogalmazásnál. Nem voltak különösebben nagy elvárásaim: sejtettem, hogy jó néhány kulisszatitokról lehull a lepel, ami egy gasztro-reality kapcsán felmerülhet (nem gondolom, hogy e téren bármelyik reality túl nagy újdonsággal tudna szolgálni annak a generációnak, aki végigkövette a kereskedelmi tévék valóságshow-próbálkozásait). S tulajdonképpen a krimiszál sem volt újszerű, már a történet elején nagy tétben fogadhatunk az áldozat és valamivel kisebb tétben az elkövető személyére (merthogy mindkettő homályban lebeg), ettől függetlenül azonban klassz kis sztori kerekedik a bonyodalomból.


Blogturné Klub


A gasztro realityk világába kalauzolja olvasóját Jessa Maxwell regénye. A Graftonban forgatott süteménysütő versenyen hat cukrász méri össze tudását, ezen felbuzdulva az Aranykanál turnéján a Blogturné Klub hat bloggere vállalkozik rá, hogy bemutassa Nektek a történetet. Tartsatok velünk, s a 21. Század Kiadó jóvoltából egy kötetet meg is nyerhettek játékunkon!




A turné állomásai


08.21. Szembetűnő
08.23. Readinspo
08.25. Spirit Bliss Sárga könyves út
08.27. Pandalány olvas
08.29. KönyvParfé
08.31. Könyv és más


Nyereményjáték


Mi más játszhatná a turnéhoz kapcsolódó játékunkban a főszerepet, ha nem a finom sütemények? Minden állomáson találtok egy-egy rövid ismertetőt, receptet valamilyen édes (vagy sós?) desszertről. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok a helyes megfejtést.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Igazi retró sütemény. A kisült piskótát felkockázzuk, majd sűrű, krémes kakaóba/csokoládéba mártjuk, ezután pedig megforgatjuk…bizony, kókuszban!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése