2023. augusztus 30., szerda

A stresszkezelés praktikái, mert hidd el: elég vagy!

Mikor fiatalabb voltam (sokkal fiatalabb, mondjuk úgy: gyerekkoromban) mindig azt mondtam, hogy a dolgok nem bonyolultak, mi tesszük magunknak azzá őket. Ezt még mindig tartom, csak sajnos nem tudom olyan őszinte szívvel és könnyedén véghez vinni a gyakorlatban, mint annak idején.

 
Emily Nagoski, Amelia Nagoski: Elég vagy
Libri Könyvkiadó, 2023, 176 oldal
Fordította: Sóskuthy György
Csillagérték: 8

Olybá tűnik, hogy mára jobbára a mondat második felét tudom mesteri szinten űzni, de abszolút rajta vagyok (hol igen, hol nem), hogy a túlbonyolításból fakadó stresszfaktoraimat enyhítsem (emlékszem, egy gimis kori naplómban nem jutott eszembe a stressz szó, úgy írtam körül kacskaringósan, hogy mire is gondolok). Ugyanakkor – szerintem – mindenkinek vannak olyan szakaszai, amikor megkérdőjelezi magát: elég-e, amit csinál; elég-e ő maga mint ember, mint barát, mint munkatárs, mint szülő. Emily Nagoski és Amelia Nagoski nekik, nekünk ad néhány tanácsot és mutat gyakorlatokat ahhoz, hogy magunk próbáljunk meg egyenesbe jönni önmagunkkal.



A szerzőpárosnak (Emily Nagoski tanácsadói végzettséggel rendelkezik és egészségmagatartásból szerzett doktori fokozatot. Amelia Nagoski pedig karmester és oktató) nem ez az első könyve, az Érzelmi kiégés című munkájukhoz azonban még nem volt szerencsém. S bár aktuálisan kiegyensúlyozottnak érzem magam (annak ellenére is, hogy egy-két dolog folyamatosan kattog ott hátul és várja az alkalmas időt, hogy lecsaphasson), azt gondoltam, hogy egy hatékony stresszkezelésről szóló munkafüzetet nem feltétlenül akkor kell kézbe venni, mikor a stressz már eluralkodott rajtunk. Persze, akkor is lehet.

Bár már a borító is ezt sugallja, a munkafüzetet fellapozva egyértelművé válik, hogy a kiadvány célközönsége elsősorban a nők. A színvilág talán egy picit pinkre sikerült, valahogy mégsem riasztóan pink és az első, bevezető fejezetek valahogy el is oszlatják a rózsaszín ködöt. A Bevezetés egészen komfortossá varázsolja az olvasóra váró „utazást”. Egyrészt a kötet szerzői aprólékosan, de nem túl terjengősen felvázolják, hogy mire is lehet alkalmas vagy miért lehet hasznos a munkafüzet forgatása. Ezt követi egy rövid útmutató, ami a munkafüzet használatához ad némi támpontot. Nagyon kedvelem azokat tippes-gyakorlatos-utazásos köteteket, ahol a szerzők tudják és felismerik, hogy adott esetben az is stresszfaktor lehet az olvasó számára, hogy sorban kell haladnia – vagy mi van, ha „elrontja” az egészet, mert kihagy egy lépést. Itt erről szó sincs, a stílus megnyugtató, baráti, és a bevezetés végén egy rövid áttekintés is olvasható a munkafüzet felépítéséről és főbb témaköreiről. Ezek a következők: 1. Amit magaddal viszel (három olyan erőforrással foglalkozik, melyek segítik az azonnali jobb közérzet és komfort megteremtését), 2. Az igazi ellenség (a manipulációs eszközök felismerésében és a saját játékszabályok betartásában segít), 3. Fény fel, fény le (arra fókuszál, mi tehető meg nap mint nap a kiégés elkerülése, és önmagunk fejlesztése érdekében).

„Az ››értelmet‹‹ gyakran – és tévesen – úgy értelmezik, mint a dolgot, ››amit az alagút végén találunk‹‹, pedig ez nem így van. Az életben teremtett értelem az, amiért átmegyünk az alagúton, függetlenül attól, mit találunk a túlsó végén.”

Ha pedig kényelmesen elhelyezkedtünk, kezdhetjük is az egyes fejezetekkel. Abban minden rész egységes, hogy első körben egy-egy fogalmat jár körbe. Mielőtt azonban a szerzőpáros fejtené ki, hogy az adott jelenség mit is jelent, az olvasót kérik meg, hogy röviden és írásban fejtse ki: milyen érzések és gondolatok merülnek fel benne, például a stresszel kapcsolatban. A második, manipulációs fejezetben a patriarchátus kerül előtérbe, ami nagyon izgalmas fejtegetésre enged teret, nem csupán a fogalmi keret kibontása kapcsán, hanem az ehhez kapcsolódó feladatokon keresztül is. A definíciós kitérőket követően ismét az olvasó áll a fókuszban, illetve az adott témában való saját megélései és megküzdési stratégiái. A rövid kifejtést igénylő kérdések pontosan irányítottnak tűnnek, a belső megélésekre fókuszálnak, illetve igyekeznek előhívni, hogy az olvasó tudatosan legyen jelen és ismerje fel saját magán az „intő jeleket”. A megküzdési stratégiákkal kapcsolatban a munkafüzet, szerintem nagyon helyesen, nem recepteket és tuti megfejtéseket ad, hanem lehetőségeket villant fel annak biztos tudatában, hogy mindenkinek másra van szüksége – és éreztetve egyúttal azt is, hogy egyik megoldás nem „jobb” a másiknál, nem hierarchizálja azokat. A feladatok – legyenek azok hosszabb vagy rövidebb kifejtősek, átgondolást igénylők, táblázatkitöltős vagy (a kedvenc) levélírós gyakorlatok – esetében mindenhol feltüntetésre kerül, hogy mennyi ideig érdemes vagy (lehet) szükséges elidőzni mellette. Ezt nagyon klassz megoldásnak gondolom, mert vannak (részben ilyen vagyok én is), akik hajlamosak leragadni egy-egy feladatnál vagy problémakörnél és teljesen feleslegesen lamentálgatni rajta még akkor is, ha már régestelen régen leírt és átgondolt mindent és nagyjából ugyanennyi ideje gondolja túl az adott fogalmat vagy feladatot. Szóval, ezért (is) maximális piros pont.

„Az igazság felszabadít, csak előbb felbosszant.” 
(Gloria Steinem)

Az Elég vagy munkafüzetet tehát egy egészen klassz és hasznos kiadványnak gondolom a mindennapi stresszkezelés (vagy akár értelmes figyelemelterelés) szempontjából. A témák szépen építkeznek egymásra, a feladatok érdekesek és változatosak. Nem gondolom, hogy egy szuszra érdemes vele haladni, inkább akkor, mikor szükségét érezzük (és – ahogy fentebb is írtam – ez nem feltétlenül a stresszes időszakokhoz kötődik). A kötet atmoszférája komfortos, empatikus és már-már baráti, olyannyira, hogy szokásomtól eltérően, folyamatosan jegyzetelgettem és töltögettem ki a feladatokat és adott esetben vissza is fogok térni a munkafüzethez, de legalábbis pontosan tudni fogom, hol lesz a polcon, hogy bármikor leemelhessem.



Blogturné Klub


A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski új könyve egy munkafüzet, mely segít a nőknek legyőzni a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést. Tartsatok bloggereinkkel az Elég vagy munkafüzet turnéján, és ne felejtsetek el játszani se, mert a Libri Kiadónak köszönhetően a blogturné végén nyerhettek egy példányt a könyvből!




A turné állomásai



08.26. Könyv és más
08.28. Csak olvass!
08.29. Utószó
08.30. Szembetűnő
09.01. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.02. Hagyjatok! Olvasok!


Nyereményjáték


Emily Nagoski és Amelia Nagoski néha ismert popkulturális példákat hoz fel az Elég vagy! munkafüzetben a különféle feladatoknál, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ezek közül szemezgetünk. Minden állomáson találtok egy könyvre/filmre/videojátékra utaló képet, melyből rá kell jönnötök a címükre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése