2023. augusztus 29., kedd

E szemtelen lélek pokolra való?

Sokunk gyerekkorának gonosztevői életéről hullik le a lepel a Manó Könyvek sorozatában. Vajon miért akar valaki más igéző hangján énekelni, miért akar a vidék legszebbje lenni, vagy miért akar pöttyös bundában grasszálni? Ezeket a kérdéseket teszi fel a Gonosztevők sorozat, bemutatva az indítékokat, s talán némiképp árnyalva is a képet.

Serena Valentino: Kitör a frász!
Sorozat: Gonosztevők (7)
Manó Könyvek, 2023, 288 oldal
Fordította: Halmai Gergely
Csillagérték: 9

Legalábbis, a Kitör a frász! esetében mindenképp. Ez volt az első olvasmányom ebből a sorozatból, és azt hiszem, igencsak jól választottam. Mi más bizonyítaná ezt jobban, mint hogy a könyv elolvasása után – fogalmam sincs, hány év után – bekapcsoltam a 101 kiskutyát, amihez egyébként egészen különleges kapocs fűz. Az első videólejátszómat 1996 karácsonyára kaptam, az első két mesekazettám pedig a 101 kiskutya és a Pocahontas volt. Azt hiszem, ezt a két mesét is pörgettem a legtöbbször a lejátszóban, egyszóval: ahogy meghallom bármelyiket is, azonnal visszaröppenek az időben.



Az első dolog, aminek kapcsán rendet kellett tennem a fejemben Serena Valentino könyvét fellapozva, hogy pontosan milyen időszakban járunk, s hogy igen, a klasszikus Disney történet sztoriját kell előbogarásznom. Ugyan nem hiszem, hogy ennyire elszoktam a mesenézéstől (jaj, vagy mégis?!), de Szörnyella de Frász hirtelen Glenn Close képében jelent meg a képzeletemben – az a nő zseniális! De ezt tudjátok Ti is, lapozhatunk Valentino meséjére. Tehát, abból kiindulva, hogy a történet alapját biztosító Száz meg egy kiskutya 1956-ban, Disney meséje pedig 1961-ben jelent meg, a Kitör a frász! is nagyjából a múlt század közepén játszódik. A Belgrávián járunk egy előkelő családban, alagsori nagy konyhával, melyben a derűs szakácsnő tüsténkedik, komornyikkal, aki a ház rendjéért felel, a személyzet további tagjaival, egy elfoglalt családfővel, aki ritkán tölt otthon időt napközben, egy szintén elfoglalt édesanyával, aki jobbára elit társaságokban tölti idejét és a kis Szörnyellával, akinek a nap fénypontját jelenti, ha délutánonként egy-egy órára imádott édesanyja fogadja őt a szalonban. Nevelőnőjével jó előre felkészül a találkozásra, a legszebb ruháját ölti magára és pompás frizurát varázsoltat a nevelőnővel.

„– Egyszer tényleg olyan leszel, mint az anyád, Szörnyella – mondta halkan. Azt gondoltam, ez volt a legkedvesebb dolog a világon, amit csak mondhatott nekem.”

Valentino meséje fájdalmas valójában mutatja be a gyermek Szörnyella szeretet utáni sóvárgását, melynek a kislány még csak tudatában sincs. Teljesen bűvkörébe vonja nárcisztikus anyja, mely helyzetből sem a szeretetteli személyzet, sem apja, sem pedig barátnője, Anita (igen, az az Anita) nem tudja kimozdítani őt hosszú éveken keresztül. S igazán még ezt követően sem. A történetben figyelemmel követhetjük Szörnyella nővé válását, kapcsolatát a környezetével, a mérgező anya-lánya viszonyt, sőt: Valentino még egy szerelmi szálat is csempészett a cselekménybe, mely aztán szintén nagyot csavar gonosztevőnk sorsán. Különösen tetszett a szerző bátorsága az egyes történetmozaikokkal történő kísérletezésben: hiszen nem csupán Szörnyella története bontakozik ki a mesében, hanem egy csepp rálátást kapunk Anita gyermekkorára, családi hátterére, amiről szerintem túl sok mindent nem tudunk meg a 101 kiskutyában. Ugyancsak feltűnik Perdita kölyökkora is, ami talán az egyik legegyénibb húzása a sztorinak.

„Jól figyeljetek a szendékre! Fogadjátok meg a tanácsomat. A csendes, szemlélődő lányok a leghalálosabbak.”

A Kitör a frász! nem csupán a már ismert történetig vezeti a szálat, de konkrétan az egész mesét megismerhetjük Szörnyella elbeszélésében – és itt gyorsan kiosztanék két piros pontot is. Az egyiket a szerzőnek, amiért az eredeti történetet épp csak annyira eleveníti fel, amennyi szükségesnek tűnik ahhoz, hogy képben legyünk az alapmese cselekményfolyamával. A másikat pedig egyértelműen a fordítónak, Halmai Gergelynek, aki azokban a jelenetekben, ahol bekapcsolódunk a 101 kiskutya világába, az eredeti (mesés) fordításban közli a dialógusokat. Egészen elképesztő élmény volt számomra Szörnyella hangján (Halász Aranka, 1995-ös szinkron) olvasni a már ismert mondatokat (az is egészen elképesztő, hogy olvasni sem kellett, mert előre mondtam magamban, mi következik). Egyszóval: köszönöm, nagyon szuper élmény volt ismét visszaröppenni és más perspektívából is végigkövetni az egyik kedvenc mesém történetét. S tényleg, ezt követően el is indítottam a rajzfilmet, és nagyon ügyelve végignéztem, immár az új nézőpontból is szemlélve a Rémlakban történteket is. Hogy van az, hogy ezeknek a meséknek egy cseppnyit sem kopik a fényük az évtizedek előrehaladtával?

„Végső soron a világban nem minden olyan fekete és fehér, mint egy dalmata kiskutya bundája. Még egy olyan pokolra való teremtés esetében sem, mint amilyen Szörnyella De Frász.”

A Kitör a frász! teljesen nosztalgiába ringatott, ugyanakkor nagyon fontos kérdéseket is felvetett bennem. Egyrészt: tompítják-e ezek az új nézőpontok az ismert gonosztevők gonoszságait? Arra jutottam, hogy a gonoszság ellen – akárhogy is –, nem szabad türelemmel viseltetnünk, azonban mindig érdemes kicsit a dolgok mélyére ásni, megpróbálni megérteni. Ez a mese szerintem igyekszik azt is bemutatni, hogy érdemes szeretettel fordulni egymás irányába, de muszáj azt is belátni, ha az, aki felé szeretettel fordulunk, gátakat és korlátokat emel. Azt is nagyon szerettem a történetben, hogy a nevelés és a szülők szerepére is erősen ráirányítja a figyelmet, a saját döntéseink, elvakultságunk pedig (felnőttként főként) egyértelműen rajtunk állnak. Kiszakadhatunk a rossz beidegződésekből. Valentino története egyáltalán nem törekszik arra, hogy adott esetben megkedveljük Szörnyellát, nem is célja, így magától értetődően nem is éri el azt. És ez így van jól.


Blogturné Klub


A Manó Könyvek jóvoltából megjelent Serena Valentino Disney – Villains sorozatának legújabb kötete, a Kitör a frász!, melyben Szörnyella életével ismerkedhetünk meg. Ennek örömére a Blogturné Klub bemutatja ezt az egyedi, memoár stílusban megírt regényt, amelyből kiderül, hogy minden gonoszok legrosszabbikának története talán nem is annyira fekete és fehér, mint az általa oly nagyon áhított dalmata bunda. 




A turné állomásai


08.27. Dreamworld
08.29. Szembetűnő
08.31. Csak olvass!
09.02. Utószó


Nyereményjáték


A regény során többször is előkerül Jane Austen és az ő munkássága, ezért mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, ti mennyire ismeritek azt. Minden állomáson olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik művéből származik, majd a címet beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Annak van legtöbb joga viszonzást remélni, aki a legtisztábban látja, a legforróbban bálványozza a maga értékét, s aki a legodaadóbban szereti.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése