2023. augusztus 31., csütörtök

A Fekete Macska titka – Walliams módra

Messziről indulok, de megérkezem, megígérem. A napokban – talán a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság, vagy a jövőre esedékes párizsi olimpia miatt – azon lamentáltam, hogy a kedvenc olimpiai megnyitóünnepség számomra egyértelműen a 2012-es londoni volt.

 
David Walliams: Gengszter Nagyi újra lecsap
Sorozat: Gengszter Nagyi (2)
Kolibri Kiadó, 2023, 368 oldal
Fordította: Kövesdi Miklós Gábor
Csillagérték: 8

Az angol kultúra egyébként is közel áll hozzám, de kéremszépen, mekkora dobások voltak akkor: nehéz kiemelni, de Mr. Bean performansza talán az egyik legjobban sikerült volt, de képtelenség elmenni a Királynő bravúros megjelenése mellett is. Maga James Bond, Őfelsége titkosügynöke kíséretében érkezett meg a helyszínre. Cikáztak a gondolataim erre-arra, aztán eszembe ötlött a kérdés: mi lesz James Bonddal? Hiszen 1962 óta a szériában egyetlen személy volt örök és állandó: maga a Királynő!



Hogy mindez hogyan kapcsolódik David Walliams könyvéhez, könnyen kitalálhatjátok. „Na erre biztos nem számítottál!” – ahogy a borítón is szerepel. David Walliams megmagyarázhatatlanul az egyik kedvenc meseíróm, talán pont ez az angolság, “az angol humor” fog meg benne annyira. Kicsit olyan ez, mint az a bizonyos olimpiai nyitóünnepség. Ugye, mondtam, hogy egyszer csak megérkezünk! A Gengszter nagyi újra lecsap című mesekönyvvel kapcsolatban is csupán amiatt volt némi félelmem, mert az első részt nem ismertem. A kételyeim persze már a kötet fellapozásakor köddé váltak, hiszen ebben a történetben is hasonlóan furán-buggyant alakok bukkannak fel, mint az eddigi Walliams-olvasmányaimban (nem pontosan ugyanazok, természetesen) és hasonlóan fura dolgokat művelnek a maguk totális természetességével, mint a többiben. S ezt semmiképp se negatívumként értsétek! Ráadásul, ha mégis megpróbálnék eltévedni az előzmények ismeretlenségében, az első oldalak betonbiztos fogódzót nyújtanak nem csupán a szereplők kilétét és részletes bemutatását illetően, de a hozzám hasonló második résszel kezdők és az első részt korábban olvasók számára. Inkább indirekt, mint direkt módon dióhéjban vázolásra kerül az első rész cselekménye. A Gengszter nagyi újra lecsap fókuszában szintén egy, illetve több rejtélyes lopás szerepel, s a tettes kilétének nyomába Ben ered. Az elkövető módszere nagyon hasonlít a Fekete Macskáéhoz, aki – mint az első részből kiderült – Ben Nagyija. Ő azonban (sajnos már) nem lehet a tettes, így Ben még kíváncsibb a titokzatos tolvaj kilétére.

Ez a Walliams-féle abszurd mesevilág (is) kicsit előcsalogatja a gyermekkorunk fura meglátásait, amikor mindenre volt valami elborult válaszunk, és egyáltalán nem tűnt megvalósíthatatlan azok kivitelezése sem. Walliams pedig rendre enged, mit enged: teljesen természetesnek veszi, hogy egy nagymamáját elvesztett kisfiú, Millicenttel (Gengszter Nagyi mopedje, melyet unokájára hagyott) popója alatt bejárja a sötét Londont egy titokzatos kilétű gengszter után kutatva. Miért ne működhetne? Miért ne történhetnének jó dolgok a jókkal és a rosszakkal egyaránt, miért ne üthetné lovaggá a Királynő Kukutchka urat, miért ne árulhatna évek óta lejárt csokit Rádzs, akitől persze soha senki semmit nem vásárol, mégsem veszteséges a boltja? És miért ne lehetne a Fekete Macska az, akire minden bizonnyal a könyvet lapozgatva Te is mindvégig gyanakszol? A nyomozást az elborult ötletelésen kívül az elmaradhatatlan Tony Ross-illusztrációk teszik még vidámabbá. Nem tehetek róla, mind a képi megjelenítés, mind a feketével, a betűkkel és betűtípusokkal való pajkos játék mindig otthonossá teszi ezeket a történeteket számomra. Még akkor is, ha gyakorta lefárasztanak az abszurditásukkal. Ez alól a Gengszter Nagyi újra lecsap története sem kivétel. Walliams legújabb meséje ismét vidám kikapcsolódást nyújtott, mely mindemellett egy keserédes érzéssel is keveredett számomra. Mi lesz így a folytatással? Lesz-e újabb Gengszter Nagyi, aki találgatások közepette hagyja London lakóit?


Blogturné Klub


David Walliams legújabb regénye a nagysikerű Gengszter nagyi folytatása, s kiderül belőle, hogy mi történt Bennel az előző történet vége óta és hogy milyen kapcsolat van élete legkülönlegesebb éjszakája és a Londonban ismét elharapódzó különös rablások között. Ha bloggereinkkel tartasz és velük együtt feded fel a titkokat, akkor tiéd lehet a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménykönyv is.




A turné állomásai


08.29. Olvasónapló
08.30. KönyvParfé
08.31. Szembetűnő


Nyereményjáték


A regényben az egyik bűntény helyszíne a British Museum, ahol rengeteg műkincs megtalálható. Ezekről találsz képeket a bloggereknél, megfejtésül a műtárgy nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése