2023. augusztus 22., kedd

Misztikummal és krimivel fűszerezett romantika

Mi lesz velem nélküled? A harmadik olvasmányom Guillaume Mussótól – noha tény, hogy az első kettőt (Az angyal hív és a Holnap) már több éve olvastam, s leginkább az az élmény maradt meg belőlük, hogy szeretem a francia szerző történeteit (apropó, ősszel igyekszem a két korábbi történetről szóló bejegyzést is átpakolni ide, abszolút megéri). 

Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?
Park Könyvkiadó, 2023, 328 oldal
Fordította: Domonkos Eszter
Csillagérték: 8

Ebből kiindulva egyértelmű volt, hogy az új külsőben pompázó friss megjelenéssel is szeretnék megismerkedni – s visszarázódni egy elfelejtett világba. Bár őszintén szólva, a Mi lesz velem nélküled? második fejezetének magasságában már tűpontosan emlékeztem, miért is kedveltem meg Musso elbeszéléseit. A történet végén pedig már azt kezdtem el szemezgetni, hogy melyik legyen a következő olvasmányom tőle. De ne szaladjunk ennyire előre!



A kötet egy nagyon idilli szerelmi történettel kezdődik – azzal a bizonyos „első és elsöprővel” –, mely sokaknak megadatik, s valakinek nem. Gabrielle és Martin húszas éveik elején botlanak és esnek is egyúttal egymásba, azonban szerelmük – mely nagyon tipikusan egy nyár alatt bontakozik ki – szárba szökkenését követően úgy tűnik, hamvába hal. A kérdés csupán az, hogy főnixként születik-e újjá, vagy elporlad. Ah, ne aggódjatok, ezt a költőiséget azonnal magunk mögött hagyjuk. S hogy értsétek is: Martin francia fiatalként vállal nyáron munkát San Franciscóban, ahol megismerkedik Gabrielle-lel. Szerelmét végül levélben vallja meg neki, s egy csodás repülőtéri hajrának köszönhetően – tisztára, mint a filmeken – Gabrielle végül utoléri a fiút a reptéren és csodás pár napot töltenek együtt. Majd őrült levelezésbe kezdenek – 1995-ben járunk. A levelek akadoznak, Martin pedig utolsó próbaként szenteste New Yorkba utazik, s – egy repülőjegy kíséretében – Gabrielle-t is erre kéri. A jelent meglehetősen szomorkás, kicsit a Reszkessetek, betörők! második részének Rockefeller Centeres jelenete motoszkált a fejemben. Csak itt nem történt happy end. A felvezető fejezetben egyébként meglepően gyorsan meglepően sok minden történt. A kilencvenes évek közepét magunk mögött hagyva sok évet ugrunk az időben, s mintha az elbeszélés is érezné, hogy az első fejezet nagy tempót követelt az olvasótól, kicsit behúzza a féket.

„Egyesek szerint azok a legszebb szerelmes történetek, amelyeket idő híján nem élhetünk meg. 
Ezen az alapon lehet, hogy az el nem csókolt csókok a legforróbbak…”

Míg az elbeszélő a tempót fogja vissza, én egy picit a spoilerezést. Az alaptörténetet tehát ismerjük. Martin elkeseredettségében végül hivatását választja élete céljának, s nyomozónak áll. Nem akármilyennek ráadásul, hiszen csak a legmenőbbeknek van olyan ősellensége, akit évek óta üldöz, s csak nem akad a nyomára. Archie mindenféle értékes műtárgyat meglovasít olyan múzeumokból, melyekből alapvetően talán lehetetlen volna – ráadásul mindeközben elbolondozik és folyamatosan lóvá teszi Martint. Archie valódi kilétére egy nem várt fordulattal derül fény – erről azonban már tényleg nem írok részletesebben. Annál is inkább, mert a regény második felében érünk el az igazi fordulatos és misztikus, de legalábbis kissé túlspiritualizált Mussóhoz. Igen, az utolsó harmaddal talán a szerző picit túllőtt a célon, a „na jól van ám már”-érzés nem egyszer bukkant elő a gondolatgödröcskéimből: de no, pont emiatt kedveltem meg a szerző írásait, nehogy pont ezért szidjam is le! (De!)

A Mi lesz velem nélküled? hullámzó tempójú regény. Picit ezzel együtt hullámzott az olvasói kedvem is, de éreztem, hogy a regényközepi leülés nem megfeneklés. De legalábbis erősen hittem. A gyors, de semmiképp sem elkapkodott első fejezetet egy kissé lassabban csordogáló kapj el, ha tudsz jellegű műkincstolvajlási egység követ, mely végül egy némiképp (lehet, hogy nem csupán némiképp) szürreális tetőpontba torkollik. S melyet talán, egy még ennél is szürreálisabb dupla happy end követ, mindez pedig idilli képekben jut el a nyugvópontra. Hogy mindennek megvan-e az oka, s a szálak egyszer csak összeérnek? Nos, ezt már régóta tudjuk. Sejthettük már a regény elején, hogy Martin és Gabrielle szerelme nem egy egynyári történet. S az is nyilvánvaló volt, hogy Archie sem véletlenül került a képbe. Hogy minden ennyire boldogan és igazságosan kerül a helyére, ebben csak reménykedhetünk. És persze dilemma az is, hogy az élet és halál között várakozókkal – no meg az angyalokkal – lehet-e vajon alkudozni. Kérdés kérdés hátán, Musso pedig egy hozzá méltó válasszal kínálja meg olvasóját.


Blogturné Klub


A Park Könyvkiadó jóvoltából új kiadásban és köntösben olvashatjuk Guillaume Musso, eredetileg 2009-ben megjelent történetét. A Mi lesz velem nélküled? egy elsöprő szerelem kissé szürreális története – ahogy a szerzőtől ezt már megszokhattuk. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, ismerkedjünk meg együtt a történettel és a nyereményjátékunkon még haza is vihetitek a kötet egy példányát a kiadó felajánlásában.




A turné állomásai


08.22. Szembetűnő
08.25. Könyv és más
08.28. Readinspo


Nyereményjáték


A regényhez kapcsolódó játékunkban a szerző további történeteivel játszunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet Musso valamely könyvéből. A feladatotok pedig, hogy beírjátok a kötet címét a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Ha szeretsz valakit, mindenestül elfogadod, az összes kötöttségével és kötelezettségével együtt. Elfogadod a történetét, a múltját és a jelenét. Elfogadsz mindent, vagy nem fogadsz el semmit.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése