2024. május 2., csütörtök

Mussóra akadva

Az elmúlt egy évben már a harmadik történetre keríthettem sort egyik megmagyarázhatatlanul kedvenc francia szerzőm legfrissebb megjelenései közül, s hát nagy lelkesedésemben kénytelen vagyok lelőni azt az egyszerű igazságot, hogy na most! tértünk vissza igazán ahhoz az élményhez, amiért annyira megszerettem Mussót.

Guillaume Musso: Ments meg!
Park Könyvkiadó, 2024, 330 oldal
Fordította: Gyárfás Vera
Csillagérték: 9

A többesszám nem véletlen, azt gondolom, hogy ehhez szükséges volt egy nagy újra-összetalálkának: a szerzőnek, a történetnek és nekem, s bár alapvetően sem a Mi lesz velem nélküled?, sem az Angélique nem okozott különösebb csalódást, az igazi Mussós elmerülést, melyet sok évvel ezelőtt a Holnap és Az angyal hív okozott, a Ments meg! hozta vissza igazán.



A Ments meg! története szépen alapoz a romantikus történetek kliséire. Juliette néhány éve költözött New Yorkba, hogy franciaországi naiv, színésznős álmait beteljesítse. A szokásos kávéfőzős-pincérnős szerepből azonban nem tudott kilépni, így kiábrándulva készül a hazatérésre. A búcsúestjén végül barátnője is magára hagyja, azonban a lány úgy dönt, nem tölti egyedül az estét, felkapja magára a frissen diplomázott ügyvéd Colleen ruhatárának kellően hivatalos ruháját, és nyakába veszi a havas nagyvárost. A kiruccanás azonban majdnem tragédiába fullad, mikor a sokadik ügyeletéből hazafelé tartó (és természetesen, piszkosul jóképű) gyermekpszichológus csaknem elüti őt. Sam készségesen meghívja egy italra a lányt, s hamarosan egymásra is hangolódnak, ekkor azonban még csak mi tudjuk, hogy mindketten kisebb-nagyobb titkokat hordoznak. S még mi sem ismerjük mindnek a részleteit…

„Mert előfordul, hogy néhány órányi boldogság is elviselhetővé teszi a sok csalódást és szemétséget, amelyről az élet bőségesen gondoskodik.”

Ez tehát a kiindulópontunk, s ahogy az lenni szokott, érkeznek a mussói csavarok, a másnap Párizsba tartó repülőgép szerencsétlensége, a félreértett terrortámadás, a semmiből előkerülő nyomozó, a tragikus gyermekkor árnyai, egy öngyilkos feleség, egy tíz éve halott rendőr, egy drogfüggő kamasz, egy bérgyilkos, egy testre erősített bomba, a folyton szakadó hó – és az örök kérdés: mindezek közepette megtalálható-e az igaz boldogság? (S ha igen, miért nem? – haha). Musso ismét próbára tette a transzcendensben, az abszurdban és a megmagyarázhatatlanban való komfortomat (vagy hitemet?), s tulajdonképpen nem nagyon hagyott unatkozni, valahogy tényleg nagyon sikerült az egymásra hangolódás. A mellékszereplők közül is sokakat megkedveltem. Különösen az öreg urat, aki kiváló francia borokat tart a pincéjében. No, nem ezért! Sam és McQueen mint orvos és beteg sokat beszélgetnek egymással, azonban az idősebb férfi rendre jobb belátásra kívánja bírni a harmincas orvost: engedje el elhunyt feleségét, keressen párt magának. Az ezzel kapcsolatos okfejtéseit pedig kifejezetten szerettem olvasni. Ugyancsak érdekes színfoltja a regénynek a gyermekkori barát, a pappá szentelt Shake, akinek egy kérdése átkattintotta a megoldást a fejemben (köszönet érte ezúton is). De mi is a rejtély a regényben?

A történet szerint, Sam életében az igaz szerelem másodjára is bekopog (nem meglepetés: Juliette személyében), azonban egy másik nő is felbukkan. Grace egy tíz éve meggyilkolt nyomozónő (igen, jól olvasod), akit amiatt küldtek vissza az élők közé, hogy egy bizonyos napon magával vigye Juliette-et. A nő végignézi, ahogy Sam és Juliette kapcsolata egyre mélyül, s folyvást emlékezteti a férfit a közelgő dátumra. Mindeközben találkozik a saját lányával és egykori szerelmével, a szintén rendőr Markkal is. Nem tehetek róla (ráadásul a karakterábrázolás is eltér ettől), de Grace és Mark az első találkozástól kezdve Melissa McCarthy és férje, Ben Falcone képében lebegett előttem, s alapvetően nagyon vártam az ő történetük alakulását. Hogyan halt meg igazából Grace? Ki küldte őt vissza? S miért éppen Sam szerelmére esett a választás? Ezekre a kérdésekre persze csak a regény végén kapunk választ (ha kapunk).

„Egymás mellett éltünk, de mindig csak ››egy meg egy‹‹ maradtunk, 
nem sikerült kettővé válnunk.”

Ha nem sikerült túl komplexre a könyvről írt bejegyzésem, nem a véletlen műve. Minél többet gondolkoztam a sztorin most, írás közben, egyre nagyobb kavarc bontakozott ki a gondolataimban. Abszurd az abszurd hátán, kérdés a kérdés után, sematikus és sokszor titokzatos szereplők mellett reálisan és logikusan gondolkodók. Véletlenek összjátéka és tűpontosan kijelölt út. És reálisan, egyáltalán nem tudom megmagyarázni, mi a szöszért ragadott ennyire magával a történet. Talán csak ennyi számít. Én pedig nagyon örülök az újonnan szerzett régi Musso-élményemnek!


Blogturné Klub


A Park Könyvkiadó gondozásában Guillaume Musso újabb, fordulatos-romantikus regényével ismerkedhetünk meg, melyből természetesen nem hiányozhatnak a kérdések, a kételyek és a meglepetések! Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, ismerd meg Sam és Juliette történetét, a turné végén pedig vidd haza magaddal a könyv egy példányát a Park Könyvkiadó felajánlásában!




A turné állomásai


05.02. Szembetűnő
05.04. Könyv és más
05.06. Readinspo

Nyereményjáték


Az elbeszélés egyik fordulópontja egy repülőgép-szerencsétlenséghez kötődik, ezért játékunkban a történelem során híressé vált közlekedési katasztrófák nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy rövid leírást egy nevezetes balesetről, vagy sikeres megmenekülésről. A feladatotok, hogy az instrukcióknak megfelelően beírjátok a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Az Egyesült Államok holdprogramjának hetedik küldetése, egyben a harmadik leszállási kísérlet, amely azonban végül kudarcba fulladt, így a program egyetlen sikertelen küldetésévé is vált. A cél a Hold ismételt meghódítása volt, ezúttal egy új felszíni forma, a holdtengereknél idősebb felföldek meglátogatásával, azonban egy baleset alaposan megváltoztatta a küldetés menetét. A holdra szállás meghiúsult, a fő cél az űrhajósok megmentése lett. A megfejtésben az expedíció és a rakéta nevét is elfogadjuk.


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése