2024. május 27., hétfő

Majdnem vicces romantikus

A romkomok és sit-comok világa a generációmat (de valószínűleg nem csak az enyémet) a Jóbarátokkal vonzotta be a maga oldalára, mindazzal együtt, hogy sokan nem kedvelik vagy éppen más, hasonló sorozatban találták meg kedvencüket. A romkomokat tekintve a magam részéről nagyjából mindenevő vagyok, lehet az könyv, film vagy sorozat. Ha betalál, betalál.

Curtis Sittenfeld: Vicces-romantikus
21. Század Kiadó, 2024, 336 oldal
Fordította: Goretity Franciska
Csillagérték: 7

Curtis Sittenfeld könyvére mégsem a zsáner újdonságait kutatva bukkantam rá. Egyrészt Reese Witherspoon könyvklubjának ajánlásai által sokszor bukkanok rá a későbbi magyar megjelenésre, másfelől pedig az Olvasónapló bloggere, Lobo is lelkes ajánlója volt a kötetnek. A cím és a sztori pedig már csak hab a tortán. Hogy cseresznye is került-e a tetejére, azt a következőkben megpróbálom körüljárni.



Picit még muszáj visszautalnom a Jóbarátokra (azt hiszem, idén ez még több alkalommal meg fog történni velem) és a sorozatot már harminc éve körüllengő miliőre, mely különféle kiadványokban napjainkig is testet ölt. Az egyik ilyen kötet a sorozat kulisszái mögé vezeti az olvasót (oké, sok mindent tényleg nem írok le róla, hátha végre sikerül egy rendes bejegyzésben is írni róla): hogyan készült egy jelenet, kik és mikor írták a történetet, milyen problémák, vicces vagy kellemetlen sztorik keveredtek egy-egy éjszakába nyúló rész összerakásában. A Vicces-romantikus első része számomra abszolút ezt, és egy picit a Bridget Jones vagy épp a Valentin-nap és társai releváns részeit idézték fel bennem (biztos sokkal több, hasonló tévés-háttérsztoris filmet is láttam már, hirtelen ezek ötlöttek fel). Ebből fakadóan eléggé otthon éreztem magam Sally világában, aki a harmincas éveinek második felében járó, a munkáját igen kedvelő jeleníró az Éjjeli Baglyok című szombat esti tévéműsorban. Sally teóriája, hogy a munkatársai közül már sokadik pasi jön össze népszerű celebbel. Olyan munkatársai, akik alaphangon is kissé távol állnak a csillogástól, a megnyerő sármtól. Okfejtését azzal fejeli meg, hogy fordított esetben (prémiumkategóriás férfi és középkategóriás nő) az ilyen kapcsolatok nemhogy halálra vannak ítélve: egyszerűen fel sem merülhet a létezésük. Amellett, hogy már csak ez a felvetés is elég kemény társadalmi és szemléletbeli kérdéseket vet fel, Sally ezen meglátásait általában egy szarkasztikus jelenet megírásában domborítja ki. Így tesz ebben az esetben is, mely egyúttal a regény első részét fedi le. A műsorba ekkor érkezik meg egy menő rocksztár, aki az előző évtized elején futott be, s allűrjeit letudva, egészen konszolidált (és persze megnyerő) macsóvá vált. Nyilván, szóba sem jöhet, hogy Sallyre vesse ki a hálóját, hiszen az ellentmondana mindenféle előzetes megállapításnak.

A regény második fele két évvel később, a világjárvány idején játszódik, s míg az első részt Sally elbeszéléseiből ismerhetjük meg, addig a második egy e-mailes levélváltást (mit levélváltást, levélfolyamot) foglal magában, melyben nem csupán Sallyt, de az imént említett rocksztárt, Noaht is megismerhetjük. A két fél egyre közelebb kerül egymáshoz, s mint mondani szokás: akivel még dolgod van az életben, azt egyszer úgyis újra melléd tereli az élet. Ennek kiteljesedését meséli el a könyv harmadik része, melyben ismét Sally veszi át a narrátor szerepét.

A Vicces-romantikus tulajdonképpen egy egészen kellemes sodrású romkom, engem leginkább az első két rész tudott lekötni. Az első atmoszférája nagyon jól idézte a pörgő, de valahogy – számomra mégis – plasztik környezetet, ami egy műsor elkészítési, háttérmunkáiba enged betekintést. Nem arról van szó, hogy ne érdekelne vagy ne lenne éppoly fontos a munka ezen része, engem – introvertáltként – leginkább az elmerülés hiánya, a folytonos pulzálás fáraszt le ezekben az epizódokban (annak ellenére, hogy a határidő motiváló és produktív hatásában én is hiszek). Fontosnak tartom Sally fent említett meglátásait, azt viszont egy kicsit sajnálom, hogy valahogy mégis a sztereotípiák és az öngátak szintjén maradtak meg a felvetései, melyek persze a cselekmény előrehaladásával több ponton is megbuktak. Ettől (is) lesz romkom a romkom. Bár igazából egyik szereplőt sem sikerült közelebbről megismernem (pedig a humor erre egészen jó terep tud lenni), a korosztályt nagyon klasszul lőtte be az elbeszélő, mert rávilágít, hogy korábbi (rossz) tapasztalataink vagy sztereotípiáink mennyiben képesek befolyásolni – és sok esetben – gátolni minket, ahelyett, hogy a megérzéseinkre és a bátorságunkra hagyatkoznánk.



Blogturné Klub


Curtis Sittenfeld romcomja nem árul zsákbamacskát, azt kapod, amit a cím ígér: Vicces-romantikus regényt. A sziporkázóan szellemes kötetet a 21. Század Kiadó jelentette meg magyarul. Tartsatok a bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a regénnyel, és ha velünk játszatok, és szerencsétek van, akkor tietek lehet a nyereményjáték végén a Kiadó által felajánlott regény is.





A turné állomásai


05.25. Olvasónapló
05.26. Betonka szerint a világ
05.27. Szembetűnő
05.28. Pandalány olvas
05.29. Olvasónapló (extra)
05.30. Utószó
05.31. Zakkant Olvas


Nyereményjáték


A regényben szereplő Éjjeli Baglyok egyértelműen a nagysikerű Saturday Night Live műsor megfelelője, amely rengeteg komikust adott a filmvászonnak. Közülük néhányról találtok képeket a bloggereknél és a Rafflecopter megfelelő sorába a nevüket kérjük beírni.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése