2024. május 14., kedd

Beatrice Hyde-Clare kisasszony második esete

Hogy az előző rész végén vegyem fel a fonalat: a régenskori romantikus krimi kissé addiktív – olyan, mint a mama sütije: még egy szelet jöhet belőle. Lynn Messina kotnyeles vénkisasszonyának újabb kalandjainak folytatására pedig igazán nem kellett sokat várnunk, hiszen alig pár hónappal az Arcátlan kíváncsiság után, megérkezett a széria második része, a Gyalázatos megtévesztés.

Lynn Messina: Gyalázatos megtévesztés
Sorozat: Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei
Pioneer Books, 2024, 320 oldal
Fordította: Kiss Viktória
Csillagérték: 7

Gyanakvó énem villanykörtéje persze ismét felragyogott: hová ez a sietség? Talán csak nem az első rész utáni hype meglovaglása volna a cél? Mindenesetre, annak ellenére, hogy óvatosan bánunk a sorozatokkal (oh, vagy tán mégsem?), gondolkodás nélkül vágtam bele Beatrice Hyde-Clare kisasszony második nyomozásának felderítésébe.



A helyszín továbbra is a jól ismert, régenskori Anglia nemesi családjainak olykor untató, néhol szórakoztató mindennapjai. Bea immár nem huszonhat, hanem huszonhét éves vénkisasszony, aki továbbra is nagynénje és nagybátyja jóindulatának köszönhetően élvezheti és szenvedheti a kitartott száradozó virágszálainak életét. A kötet eleji állóvizet épp ő maga kavarja fel, mikor egy bizalmas információ kicsalásának reményében koholt szerelmi viszonyról számol be egy hölgynek, miszerint néhány évvel korábban egy ügyvédbojtárba habarodott bele, aki azonban azóta boldog házasságban él a Cheapside-on. Ha máshonnan nem, a Büszkeség és balítéletből minden bizonnyal jól tudjuk, hogy a Cheapside az újgazdag kereskedőknek az arisztokrácia által némiképp lenézett utcája. S mint lenni szokott, a bizalmas információ – még ha kitalált is – hamar illetéktelen fülekbe jut. Vera nénit olyannyira felcsigázza unokahúga egykori szerelmi „kalandja”, hogy azonnal meg akarja ismerni a fiatalembert. Hiszen, ha valaki egyszer felmelegítette Bea szívét, másnak is sikerülhet: s végre túladhatnak a befogadott unokahúg ellátásán. Bea azonban cselhez folyamodik, s rövidúton elteszi láb alól a fiktív alakot. A gyászjelentés feladásakor azonban kellemetlenség éri a szerkesztőségben: egy férfi esik be az ajtón, egy tőrrel a hátában.

A meglehetősen hosszúra nyúlt bevezető fejezetek kevéssé sikerültek szórakoztatóra, mint az első rész esetében, így – sajnos, vagy sem – csak reménykedhetünk Kesgrave herceg mielőbbi feltűnésében. Hiszen egyértelmű; Bea nem hagyja a hatóságra a bűntény felderítését, annál is inkább, mert a holttest hátában éktelenkedő tőrről kiderül: különleges darab, ráadásul mindössze kettő készült belőle. A párja pedig a British Múzeumban található. Ez az a pont és ez az a helyszín, ahol az első rész páratlan párosának, Bea és a herceg útjai ismét keresztezik egymást. A Gyalázatos megtévesztés kissé próbára tett, ami némiképp meglepetésként is ért. Az első rész teljesen üdítő replikái ugyan ebben a történetben is rendre felbukkannak, azonban mintha kissé ugyanazt a szalagot pörgetnénk újra, egy új halottal, egy újabb fatális véletlennel – ami egyébként a társadalmi konvenciók betartásával be sem következhetett volna, hiszen ki hallott már olyat, hogy egy finom hölgy egyedül lépjen be egy férfiak által uralt térbe? Az első rész fordításában nem volt feltűnő, viszont ebben az esetben kifejezetten idegesített, hogy a ladyk és lordok neve előtt az „l” betűk rendre kicsik. Egy sodró lendületű történet esetében ez nem feltétlenül tűnik fel, ebben az esetben azonban nem siklott át felette a szemem. Mindazonáltal nagy gond éppen nem történt, az első rész pozitív meglepetésként ért, s talán ennek mentén emelkedtek meg a második részhez fűződő reményeim, melyet a Gyalázatos megtévesztés nem igazolt. Ha lehetőségem lesz rá, a harmadik résszel újabb próbát teszek.


Blogturné Klub


Beatrice Hyde-Clare kisasszony ismét nyomozni kezd, mikor szó szerint a lábai elé hullik a lehetőség és a holttest. Lynn Messina szórakoztató és izgalmas történetét a Pioneer Books hozta el a magyar olvasóknak, és ha velünk tartotok blogturnénkon, lehetőségetek lesz megnyerni a Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.





A turné állomásai


05.04. Betonka szerint a világ…
05.06. Olvasónapló
05.08. Dreamworld
05.10. Szembetűnő


Nyereményjáték


Nyomozókat keresünk! A turné minden állomásán egy-egy rövid leírást találtok egy olyan ismert karakterről, akit a könyvek lapjairól vagy filmekből ismerünk. A ti feladatotok az, hogy a karakter nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

A skót származású író és orvos, Sir Arthur Conan Doyle kitalált nyomozója, aki 1887-ben jelent meg először a könyvek lapjain. Híres a megfigyelőképességéről, a következtetőképességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál. Alighanem az egyik legnépszerűbb fiktív krimifigura az irodalomban.


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése