2017. október 6., péntek

Anne Percin: A Remény kalózai

Van olyan, amiről nem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy megtörténhet… A rák pont ilyen. A tizenéves Tania és az édesanyja együtt szállnak szembe a gyilkos kórral, miközben a lányra rátalál a szerelem is. Kövesd velünk a turnét, ismerd meg a különleges történetet, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyv egy példányát.

Anne Percin: A Remény kalózai
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2017. október 17.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Farkas Ildikó
Téma, műfaj: ralista, ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 120 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
A ​lányom szeretete nélkül már nem élnék! Tania az átlagtinik meglehetősen egyhangú életét éli. Suliba jár a többi szerencsétlennel,rajong a csokiért meg mindenféle képzeletbeli lényért, a tesit ellenben ki nem állhatja, futni különösen utál. Az anyukája is gyakran az agyára megy: amióta a férje (Tania apja) lelépett egy felbotoxozott szájú olasz spinével, egy rózsaszínűre festett virtuális életet talált ki magának, azzal kábítja a blogja (Olvasmányok & lekvárok) olvasóit. Egy napon furcsán kezd viselkedni, és Taniának rá kell döbbennie, hogy az anyja nem azért guglizik rá lázasan és hosszasan a „mell” szóra, mert nagyobb lökhárítókat szeretne. Nem: az édesanyjának mellrákja van. Ettől fogva Tania élete teljesen megváltozik, és fokozatosan ő maga is: lázongó kamaszból a halál ellen lázadó fiatal lánnyá válik, aki olyan dolgokra is vállalkozik, amikre álmában sem gondolt. Mert az életben minden megeshet. Ha a legrosszabb megtörténhet, akkor a legjobb is. Megindító és reményt adó történet egy kemény témáról.


Nem egyszerű szembesülni azzal, hogy akit – talán a világon mindennél jobban – szeretünk, egyszer csak nem lesz mellettünk. Főleg nem akkor, ha ez a bekövetkezhető valóság villámszerűen csap le egy napfényes napon. Előfordul, hogy természetesnek (és véglegesnek) vesszük, hogy a szüleink örökké mellettünk lesznek. Kamaszként úgy érezzük, nem értenek meg minket (persze, nem csak ők…az egész világ…de a szüleitől mégiscsak elvárná az ember…ki érti a felnőtteket?), nem értjük a szokásaikat, nem értjük az örömüket, és a bánatukat…aztán egyszer: minden kitisztul.

Francia borító
Jó ideje ott hevert már az olvasásra váró könyvek között az akkor még Rákfogó munkacímen létező történet. Már nem is emlékeztem, miért tetszett meg a fülszöveg és miért jelentkeztem a turnéra…vagy egyszerűen csak a cím ragadott magával? Egy olvasós estén – épp Róbert Katalin hamarosan megjelenő könyvének olvasása után, mellyel egyébként a napokban szintén turnézni fogunk – nem akartam azzal a történettel aludni térni, így rákattintottam a Rákfogóra, amit immár a szintén jó hangzású A Remény kalózai címen fog megismerni a – reményeim szerinti minél szélesebb – olvasóközönség. Az történt ugyanis, hogy Anne Percin Taniája az első pillanattól kezdve levett a lábamról, az intelligens megnyilvánulásaival, a lazaságával – egyszóval: a hihetetlenül zseniális stílusával. Nem is tudom szavakba önteni, hogy mennyire régóta várok egy ennyire jó érzékkel, ilyen jól elkapott karakterekkel megírt regényre, ami mindezekkel együtt rendkívül mély témát/témákat feszeget.

Borító2
Bizony, témákat. Tania szülei elváltak, ő az édesanyjával él, aki blogot vezet a mindennapjairól. Az ehetetlen sütijeit fotózza, amivel az ő kis „csibéit” várja haza nap, mint nap (a csibék Taniát és testvérét jelentik, de közülük csak Tania él már otthon), a tökéletes mindennapokat mutatja be annak a néhány száz követőjének, akik apró dicséretekkel halmozzák el az édesanyát, aki egyedül is tökéletesen megállja a helyét családfenntartóként. Tania édesanyja tehát folyamatosan kompenzál: ami a valóságban nem úgy alakul, azt a virtuális térben pótolja. Kívülről, egy kamasz számára ezek persze adott esetben csak ciki és nevetséges hobbik, de nem árt picit elidőzni a történet minden apró rezdülésén. S többek között megfigyelni azt, hogy a cselekmény kibontakozásával arányosan hogyan tűnik el a csekély olvasótábor, hogyan alakul át az anya és lánya blogja, illetve kettejük kapcsolata. 
A másik elbeszélői síkon Tania tizenéves mindennapjainak történetével ismerkedhetünk meg. Hiszen mit érne egy ifjúsági regény egyéni útkeresés és egy leheletnyi romantika nélkül (amit annyira, de annyira pontos patikamérlegen mért a szerző, hogy az már csak önmagában is cirógatja a lelket). Tania persze itt talán még inkább előkapja szarkasztikus humorát, ami mellett erőteljesen befigyel az ifjúkori naivitás is. Picit beleshetünk a középiskolai testnevelés órák rejtett bugyraiba, és olyan valamiért még mindig valószerűtlenül tabutémák is előkerülnek, mint hogy miért okoz(hat) gondot a lányoknak a futás…illetve, hogy hiába erőltetjük a sportot, ez valahogy olyasmi, mint az olvasás: amíg nem találod meg a neked való könyvet/sportágat, nem fogod élvezni. Első blikkre ezek talán triviális témáknak tűnhetnek, de a tálalás az, ami igazán kiemelte számomra ezt a könyvet a többi hasonló könyv közül - és tette egészen egyedivé.

Anne Percin
Engem nagyon meglepett és picit meg is rökönyödtem (igen, a meghökkentő talán a legjobb szó), hogy egy ilyen mély témát, mint a rák ennyire jó stílusban, gyakorlatilag végig fityiszt mutatva a halálnak, mégis tele féltéssel és szenvedéssel egyáltalán meg lehet fogni. Ez a könyv iszonyat nagy bukta is lehetett volna, mert látszólag a szarkazmus, az optimizmus és a halállal való harc nem feltétlenül kompatibilis a hasonló könyvekben. Ez a történet nagyon más, mint az eddigiek, melyeket a témában olvastam. Szórakoztató, de mégsem bagatellizálja el a betegséget. Megmutatja a kibírhatatlanul nehéz pillanatokat (igen, a hajvágásnál a könnyeim potyogtak), mégis végig ott lebeg a remény a levegőben. Az emberi nagyság, a szülői és a gyermeki szeretet, az útkeresés, az új nézőpontok és szemlélet felbukkanása mind-mind szépen egymást keresztezik, együtt működnek a történetben. Nem tudom, hogy az érintettek hogyan vélekednek a kötetről, nekem erőt adott. S megkockáztatom, hogy A Remény kalózai a legjobb realista ifjúsági könyv, amit eddig olvastam. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

10.04. - Sorok között
10.06. - Szembetűnő
10.08. - Zakkant olvas

Nyereményjáték

A könyv nagyon fontos témát taglal, ezért a hagyományos játékokkal ellentétben ezúttal egy kérésünk lenne felétek. Nézzetek fel a Mellrákinfó oldalára ( http://www.mellrakinfo.hu/ ) és írjátok meg a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik cikket olvastátok el, és nézzétek meg a Mellrákinfó Facebook oldalát is.

Figyelem! A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése