2017. október 22., vasárnap

Trisha Ashley: Csak magadra számíthatsz?

Előbb ​a házasság. Aztán a válás. Utána minden nő csak önmagára számíthat… Trisha Ashley legújabb regényében az újrakezdés áll a fókuszban. Mit tehetsz nőként válás után? Besavanyodsz, vagy felrázod magad? A Blogturné Klub négy bloggere eredt utána, hogy megismerje Trisha Ashley válaszát. Tartsatok velünk, s ha részt vesztek a nyereményjátékon, tiétek lehet a könyv egy példánya.


"Sose bízz meg egy életrajzíróban: elolvassák mások leveleit!"

Trisha Ashley: Csak magadra számíthatsz?
Eredeti megjelenés: 2014.
Hazai megjelenés: 2017. október 31.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Benedek Dorottya
Téma, műfaj: romantikus, chick lit
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 328 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
Előbb ​a házasság. Aztán a válás. Utána minden nő csak önmagára számíthat…Szórakoztató történet válásról és újrarandizásról a The Sunday Times bestseller szerző, Trisha Ashley tollából. Tökéletes olvasmány Katie Fforde és Sophie Kinsella rajongóinak; a vidéki táj és a romantikus, vidám cselekmény csodás kikapcsolódássá teszik bármely évszak vakációjára. Miután Charlie-val a férje, Matt közli, hogy válni akar, a nőnek mindent elölről kell kezdenie. Így, közel a negyvenhez és hirtelen pénztelen szingliként, kénytelen visszatérni szülőhelyére, a yorkshire-i lápvidékre. Elsőre igazi kihívásnak tűnik egy fedél alatt élni az apjával és különc testvéreivel, de Charlie hamarosan inkább üdítőnek találja új életét. Szingliként már nem kell festetnie a haját, nem kell tökéletes feleségnek lennie és visszatérhet első szerelméhez: a festéshez. De épp amikor úgy érzi, ismét gyökeret vert, találkozik a jóképű, mogorva színésszel, Mace Northszal, aki a szomszédba költözött, és a férfi több szempontból is összekuszálja Charlie életét…Dobd fel a napod Charlie magával ragadó történetével!


Üdítő és szórakoztató olvasmány reményében lapoztam fel Trisha Ashley legújabb regényét. A fülszöveg pont ezt az ígéretet lebegtette előttem, ráadásul – most először – még Ashley szerzőtársainak véleményét is figyelembe vettem a választásomkor. Katie Fforde neve némileg garanciaként szolgált, tőle már olvastam, és nagyon kedveltem a karaktereit és a történetvezetését. Úgyhogy, kíváncsian vetettem magam a sorok közé…
"Számba vettem a legmélyebb érzéseimet, de rájöttem, hogy nincsenek ilyenjeim, olyan vagyok, mint egy kifújt tojás: csak héj és üresség. Talán a tengert hallani lehetne, ha valaki a füléhez tenne, de ennyi."
Trisha Ashley
…és rögtön egy válás kellős közepén találtam magam. Nagyon furán hatott a főszereplő, Charlie hűvössége. A pillanatot, mikor Matt közölte a tényt feleségével, egy egészen érzelemmentes és kusza elbeszélés követte. Először nem is értettem, mi történik, míg rá nem jöttem, hogy az elbeszélő milyen profin érzékelteti az üresség és zavarodottság különös és kellemetlen elegyét. Mégis, mintha Charlie hatalmas tehertől szabadul volna meg. Nem vágyott rá, de nem volt más választása, vissza kellett térnie a lápvidékre, és a kezdetektől újraépítenie önmagát, az egóját és a lelkét egyaránt. A Charlie és a lápvidék már igazán szemet szúrhatott volna, de nem szúrt. Annál nagyobb volt a koppanás, mikor a Charlie és barátnője párbeszéde közben kibukott, honnan is szedték a nő szülei két lány –és egy fiútestvére keresztneveit. Innentől kezdve kezdett picit érdekessé válni a dolog. Vajon találok összefüggést a Brontë testvérek és a jelen testvérek története között.
"– Csak mentőkre van szükségünk, a rendőrségre nem. Ez egy rendes környék, és a Grinch családból még soha senkinek nem volt dolga a rendőrséggel.
– Kivéve azt, aki ellopta a karácsonyt."

Nos, a poént nem lövöm le. A Csak magadra számíthatsz? egy egészen jó stílusban megírt, ironikus és szarkasztikus kiszólásokkal tarkított történet, vicces és önmagukkal vívódó karakterekkel. A történetben végigkövehethetjük Charlie hullámvölgyeit, önironikus fejlődéstörténetét közel a negyvenhez. S természetesen, a romantika sem maradhat ki a történetből. Elvileg tehát minden klappolt egy jó történethez, úgyhogy fogalmam sincs, miért tudott csak pillanatokra lekötni a cselekmény. Vettem a poénokat, lendületes volt az elbeszélés, és mégsem sikerült áttörnie valamit ahhoz, hogy igazán és szívből azt tudjam írni: ez a sztori jó volt.  Valószínűleg itt és most nem erre a történetre volt szükségem. 
"Kevéssé ismert tény (mert soha senki nem beszél róla), hogy a Brontë nővérek mind törpék voltak. Ha ellátogatunk a Paplak Múzeumba, Haworthbe, ahol néhány ruhájukat kiállították, rájöhetünk, hogy nem sokkal voltak magasabbak a Fogtündérnél."

Blogturné Klub


A turné állomásai

10. 22. - Szembetűnő
10. 24. - Olvasónapló

Nyereményjáték

No, de hogy keveredik egy kortárs történetbe a klasszikus irodalom? Ashley történetének vicces fordulata, hogy a könyvben szereplő négy testvér híres angol írókról kapta a nevét, akiket minden bizonnyal ti is ismertek, ők pedig nem mások, mint a Brontë-nővérek és fiútestvérük. A feladatotok, hogy az állomásokon olvasható rövid leírások alapján rájöjjetek, melyik testvérről van szó, és a keresztnevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Az 1816-ban született írónő a leánynevelő intézetben nyomorúságos körülmények között töltött időszakának élményeiből táplálkozva formálta meg később legismertebbé vált művének színhelyét, Lowoodot - s Helen személyében két elhunyt nővérének (Maria és Elizabeth) emlékének állított emléket, akik tuberkolózisban hunytak el.

a Rafflecopter giveaway

2 megjegyzés:

  1. Nagyon várom, hogy - megnyerjem és -elolvassam a fenti könyvet. Azt lehet esetleg tudni, hogy az utolsó értékelés mikor kerül fel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A turné állomásai között már az összes értékelést megtalálod :) Sok szerencsét a sorsoláson ;)

      Törlés