2024. június 5., szerda

Mágiák találkozása földön és vízben

Tavaly óta majdnem akkorát fordult az olvasói életem, mint mikor elkezdtem blogolni. Újra megismerkedni az éppen futó trendekkel, ismét rádöbbenni az olvasás és a műfajok szeretetére, megtalálni azokat a zsánereket, könyveket és szerzőket, akik valamiféle újdonságot visznek az olvasói ritmusomba. A Manó Könyvek és a Menő Könyvek gondozásában megjelenő Disney-átiratok pedig egyértelműen dobogósok ez utóbbi szempontjából.

Lorie Langdon: Vanessa
Manó Könyvek, 2024, 432voldal
Fordította: Widder Zsuzsa
Csillagérték: 7

A Gonosztevők-sorozat, a Sorsfordító történetek-sorozat egy-egy darabkájával való megismerkedés még akkor is nagy élményt jelentett a naiv ráakadásomnak, hogy sok esetben maga a történet nem igazán tetszett. Maga a játék érdekel, a kísérlet – és persze, ezek is gyakorta futnak zátonyra. S ha már tenger, a Vanessa immár második alkalommal mutatja be Ariel történetét teljesen más szemszögből. Illetve: ez a történet egyáltalán nem érinti Arielt.



Lorie Langdon ugyanis csak és kizárólag Ursulát emeli fókuszba. Azt az Ursulát, aki a maga gonoszságával, hatalomvágyával és kapzsiságával éli kiégett mindennapjait a tenger fenekén, az őrületbe kergetve a sellők által. Akikről nagyjából tényleg ennyit tudunk meg: idegesítik a főszereplőt. Ursula azonban beleun az elégedetlenségébe, új vizekre evezne – még akkor is, ha ezeket a vizeket úgy hívják: föld. Elhatározza, hogy emberré válva tesz próbát és szerencsét hatalmának kibontakoztatására, megmutatva azt a mágiát, amivel várhatóan bűvkörébe vonja az földet és a vizet. Az idilli, világratörő elképzelések között ugyanakkor nem számol néhány, jelentéktelennek egyáltalán nem nevezhető tényezővel. Mi van, ha a mágia találkozik egy másik pusztító mágiával? No és mit kell tenni akkor, ha a mágussal hirtelen szembejön a szerelem?

A Vanessa története két síkon fut, így tulajdonképpen az előhangot követően nem is tudjuk, Ursula mit kezd a helyzetével. Egy kisvárosba érkezünk, ahol egy homeopata természetgyógyász férfi, Andre mindennapjaiba tekinthetünk be. A fiatalember már generációk óta követi az emberek baján való segítés mesterségét, s mivel a környéken egyáltalán nem találhat az ember fia orvost, így Andre veszi át ennek szerepkörét – akit ennek mentén mindenféle nyavalyával megtalálnak. A férfi azt is kitapasztalta, hogy sokszor egy megnyerő modor, egy kiadós beszélgetés (vagy legalábbis a másik meghallgatása) is sokat segít valaki állapotán. Azon az estén, szedelőzködve a hazainduláshoz is ennek tudatában fordul az öregasszonyhoz, aki először kedvesen, később kissé bizalmasabb és fenyegetőbb hangnemben beszél hozzá. A laikus néniből hirtelen mindentudó boszorkány képe bontakozik ki, aki szépen építkezve tapint rá Andre legérzékenyebb pontjára: a húgára. Andre minden módon próbált javítani testvére állapotán, azonban az öregasszony és mágiája hatása előtt semmivel nem járt szerencsével. De mint minden szívességnek, melyet körültekintés nélkül fogadnak el egy sejtelmes személytől: ennek a mágiának is bekövetkezik az elkerülhetetlen végzete. Ebbe a közegbe érkezik meg váratlanul egy gyönyörű, fiatal nő. Vanessa.

Lorie Langdon ügyesen szövi a mágikus szálakat. Kifejezetten kedveltem, hogy teljesen elvonatkoztat A kis hableány történetétől, sem Ariel, sem Eric herceg nem tűnik fel, Andre karaktere pedig egészen izgalmas. Az elbeszélés megtartó ereje számomra nem volt túl erős, néhol igazán sodró lendületű volt, máshol kissé érdektelenné vált számomra. Érdekes, hogy a történetbe helyezkedés mindettől függetlenül nagyon könnyen ment. A Vanessa tulajdonképpen egy újfajta vetülete a Disney-gonosztevők történetének. Itt nem az az út vagy háttértörténet számít, ahogy a gonosztevők megérkeznek az általunk is jól ismert mesékbe, s nem is azzal játszik el a szerző, hogy hogyan alakulhatott volna az eredeti kedvencünk, ha egy más tematika mentén zárul a történet. Lényegében teljesen kihagyja mindezeket és kizárólag a gonosztevőre fókuszál. Mintha Ursula és Ariel útjai sosem keresztezték volna egymást. Megint egy izgalmas játék.



Blogturné Klub


A Manó Könyvek gondozásában megjelent új történetben a gonosz polip, Ursula új oldalát és történetét ismerhetjük meg. Mi történik, ha Arielt kivesszük a képletből és csak a Vanessává vált Ursula hatalomvágyát és szívét helyezzük a középpontba? Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, és járj utána a történetnek. Ha részt veszel a nyereményjátékon, a turné végén nyerhetsz is egy példányt a Kiadó felajánlásában.




A turné állomásai


06.05. Szembetűnő
06.09. Dreamworld


Nyereményjáték


A kötethez kapcsolódó játékban a Manó Könyvek és a Menő Könyvek hasonló tematikájú könyvei felé kalauzolunk Titeket. Minden állomáson találtok egy idézetet. A feladatotok, hogy megtaláljátok, a kiadók mely könyvéből származik az adott gondolat, a Rafflecopter sorába pedig annak a Disney-Gonosztevőnek a nevét írjátok be, aki az adott történet főgonosza.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Jól figyeljetek a szendékre! Fogadjátok meg a tanácsomat. A csendes, szemlélődő lányok a leghalálosabbak.”


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése