2016. október 20., csütörtök

Okváth Anna: Szonáta gordonkára és kávédarálóra

Okváth Anna a Más állapotokkal már elvarázsolta a Blogturné Klub tagjait, most pedig legújabb könyve, a Szonáta gordonkára és kávédarálóra indul 3 állomásos turnéra. Tarts velünk és Zsinivel! Add át magad a zenének! És ha ügyes vagy, még a könyv egy példányát is megnyerheted.Okváth Anna: Szonáta gordonkára és kávédarálóra
Megjelenés: 2016. október
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Téma, műfaj: new adult
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 336 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Játszottak már az érzelmeid bűvös húrjain?
Zsini fiatal, bohém lány, akinek mindene a csellózás.
Eltökélten be akar kerülni a Zeneakadémiára, de a sors különös mentort ad mellé. A férfi csupa rejtély, ellentmondás, undokság, olyasvalaki, akibe nem ajánlott beleszeretni. Zsininek persze sikerül. De vajon tényleg ő az igazi? Vagy ez a szerelem csupán délibáb? Lehet, hogy tökéletes muzsikát nem a pontosság, hanem maga a szenvedély ad? Zsini keresi önmagát, az őszinte dallamokat, és az igazi, elsöprő szerelmet. Az élmények örvényében hűséges társa egy háromszáz éves cselló, egy gyerekkori barát, egy szálkás szőrű tacskó és a bosszúvágy, hogy a családját elhagyó apjának egyszer beolvashasson. Történet, melyben mindenki magára ismerhet, aki valaha remélt, álmodott és csalódott, de mert újrakezdeni. Lenyűgöző regény szenvedélyről és zenéről. Add át magad a dallamának!


Ilyen különleges és kreatív cím mögött csak és kizárólag különleges és kreatív történet állhat! Tulajdonképpen emiatt szerettem volna megismerkedni Okváth Anna regényével. Jó, persze, azért a biztonság kedvéért rápillantottam a fülszövegre is.

"Mindenkinek van egy végtelen története. Egy olyan történet, amit szeretnénk lezárni, hogy
lássuk, hogyan végződik. De közben szeretnénk, ha befejezetlen maradna, mert a vég az
mindig olyan befejezett."

Illusztráció
A Szonáta gordonkára és kávédarálóra Zsini történetét mutatja be. A fiatal lány a regény kezdetén veszti el édesanyját, mivel apját sosem látta, nagybátyjánál, Bandi bácsinál talál új otthonra. Az összeszokás persze nem könnyű, ráadásul addigi legkedvesebb barátja, Szilárd, a fiatalkori plátói szerelem is hamarosan elutazik, hogy magasabb szinten folytathassa zenei tanulmányait. Zsini egyedül marad, egyetlen támasza kis tacskója - és a zene. A lány célja bejutni a Zeneakadémiára. A felkészüléshez Szilárd Michele-t ajánlja mentornak. Zsini természetesen beleszeret a mogorva, kifejezetten merev személyiségnek tűnő férfiba. Szerelme viszonzásra is lel, azonban kapcsolatuk hamar véget ér, útjaik sokáig messze elkerülik egymást. A történetben végigkövethetjük egy zeneművész útját, a kapcsolati tőke fontosságát, a folyamatos útkeresés, a gyökértelenség érzésének állandóan nyomasztó súlyát.

"A plátói szerelemnek megvannak az előnyei. Csak a tiéd, a te titkod, a te döntésed, a te terhed, és bár a szíved olyan szenvedélynek a rabja, ami soha be nem gyógyuló sebet ejthet rajta, erre fel vagy készülve."

Illusztráció
Sok szegmensét ki lehetne emelni a könyvnek, én itt most egyre irányítanám az értékelésem fókuszát, ami számomra a legmaradandóbb ebben a történetben. Triviális dolog, de általában mindannyiunk fiatalkorában marad egy elintézetlen dolog. Egy mi lett volna ha.... Ez lehet egy szerelem, egy fontos döntés, amit talán másként kellett volna meghoznunk. S bár Schiller szavaival élve azt vallom, "mit nem fogadtál el a pillanattól, az öröklét sem hozza vissza már", mégis úgy gondolom, vannak olyan kapcsolatok, élethelyzetek, amikre meg kell érnünk, amik nem véletlenül nem ott és akkor történnek meg velünk, hanem - talán évekkel később - akkor, mikor valóban készen állunk rá. Nekem ilyen volt ez a könyv, ezt mutatta be Zsini története. Zsininek le kellett rónia azokat a bizonyos köröket, fel kellett ismernie, hogy a jövőbe való lépéshez először tisztáznia kell a múltat. Ehhez meg kellett ismerkednie különféle emberekkel és élethelyzetekkel, fel kellett bukkannia az apjának, meg kellett ismernie a múltját. A történet végére csodálatosan összeállt a kép, ki mikor és miért érkezett a lány életébe. Persze, nyilván volt néhány olyan figura és szituáció, amire még akkor sem derült fény. Őszintén szólva, Zsinit nem éreztem karakteresnek, nem az a tipikus hősnő alkat. Ez viszont ebben a regényben pozitívum számomra, közelebb hozza azok számára is a történetet, akik adott esetben nem foglalkoznak zenével, de kedvelik az okos-romantikus-útkeresős könyveket.

Illusztráció
"Nelli szerint ideje volt szocializálódnom. Nos, amennyiben a szünetben a padon ülve mindenen vihogni és így a fiúk figyelmét magunkra felhívni, meg olyan hírességekről beszélni, akikről én még életemben nem hallottam, szocializálódásnak számít, akkor félig be lettem vezetve a társaságba. Jelen voltam, részt vettem, de nem vihogtam. És nem kotyogtam."

A Szonáta gordonkára és kávédarálóra okosan megkomponált, szórakoztató és elgondolkodtató olvasmány volt számomra. Az elbeszélés lendületes, a stílusa könnyed. A szöveg néhol elvár bizonyos fajta (irodalmi, művészeti) tájékozottságot. Ez nem előfeltétel természetesen, de nagyban növeli az olvasói élményt. Mire gondolok? Imádtam azt a sok-sok intertextualitást, ami átszőtte a sorokat. Hihetetlen jó érzékkel szerepelteti és veti be őket a szerző. Ezek nem mindig direkt, sőt, leginkább indirekt módon, egy-egy szófordulattal buknak ki a szövegből, nem egyszer mókás pillanatokat okozva (már csak magával a felismeréssel is). Szintén nagyon érdekes volt figyelni az évek változásával, mind a fő karakter, mind pedig az elbeszélői stílus, a körülmények változását, alakulását; ahogy tulajdonképp az ifjúságiból a young adulton keresztül eljutunk a new adultig. Igazából, bebizonyosodott az az előfeltevésem, amit a bejegyzés elején írtam: a különleges és kreatív cím mögött különleges és kreatív történet áll. Köszönöm az élményt!

"Csakhogy az élet nem érez, nem gondolkodik, nem akar semmit, az élet, amit élünk, pontosan olyan, amilyenné mi, gondolkodó és érző emberek tesszük, nem több és nem kevesebb. Nevetséges univerzumra, sorsra és átkokra fogni, ha valami nem jó. Ennyit még én is tudtam, a tapasztalatlan gyerek."

Blogturné KlubA turné állomásai

10.20. - Szembetűnő
10.23. - Könyvvilág

Nyereményjáték

A turné minden állomásán találsz egy szót, ami titkot tartogat - a szóra kattintva ugyanis egy képet találsz, ami egy hangszert ábrázol. Nincs más dolgod, mint beírni, milyen hangszert találtál az egyes állomásokon, végül pedig plusz pontban is részesülsz, ha megírod, melyik állomás rejtette a címben is szereplő hangszert.

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése