2016. október 4., kedd

Katie Fforde: Tökéletes esküvő

Katie Fforde újabb romantikussal jelentkezett 2016 első félévében. A Tökéletes esküvő három nő, no és két esküvő története, mely a Libri Könyvkiadó gondozásában jelent meg.


Katie Fforde: Tökéletes esküvő
Megjelent: 2014.
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Molnár Júlia Dóra
Téma, műfaj: romantikus, chick lit
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 530 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Hunyd ​​le a szemed, és képzeld magad elé egy meseszép vidéki falu aprócska templomát, finoman elegáns menyasszonyi ruhákat, rózsacsokrokat, kecses pezsgőspoharakat. Egyszóval, képzeld magad elé a nagy betűs Romantikát…Ezt a képet látja maga előtt álmaiban Beth, Rachel és Lindy, akik mindhárman válaszúthoz érkeztek, készen arra, hogy végre azt tegyék, amit a szívük diktál. A három grácia véd és dacszövetségbe lép, és együtt indítják el álmaik vállalkozását: hamisíthatatlanul stílusos vidéki esküvők szervezését, megfizethető áron. Hamarosan ott találják magukat a helyiek szerelmi életének kellős közepén, és miközben megtanulnak tortát díszíteni vagy éppen a dédmama esküvői ruháját a csinos menyasszonyra szabni, óhatatlanul is slamasztikába keverednek. Hiszen ha a szerelem bajjal jár, az esküvő csak tetézi a bajt… Vajon kibírja-e a barátság a sok megpróbáltatást? És mi lesz, ha a nagybetűs Szerelem közbeszól? A Francia kaland, a Szerelmes levelek és számos egyéb nemzetközi bestseller szerzője e kötetében ismét egy lélekemelő, romantikus és szórakoztató történettel kedveskedik olvasóinak.


Van egy csatorna a tévében, ami rendszeresen sugároz Katie Fforde adaptációkat. Elhatároztam, hogy addig bizony egyetlen egyet sem fogok megnézni, míg nem olvastam a szerzőtől. A Tökéletes esküvő nyár végén-szeptember elején egészen remek választásnak tűnt. Mostanra nagyjából lecsengőben van az idei "esküvői szezon", úgyhogy megkezdhetjük a készülődést a következőre. Katie Fforde regénye ugyanis szépen az alapoktól kezd...


Három nő. Két esküvő. Egy szerelem. Bár a szalagcím nem hangzik valami biztatóan, a könyv annál érdekesebben indul. A vidéki kis faluba két új lakó is érkezik, mindketten kissé gyámoltalannak tűnnek. Beth előtt áll az a nagy feladat, hogy megszervezze testvére esküvőjét, Rachel egy rossz kapcsolat után vidéken próbál ismét magára találni, míg Lindy fiatal, egyedülálló kétgyerekes anyaként a falu lakója.Anyja szorgosan tüsténkedik azon, hogy barátokat szerezzen lányának. Beth és Rachel épp alkalmasnak tűnik a szerepre, s végre az anyai próbálkozás is célba talál. A három nő, bár alapvetően egészen eltérő személyiségek, jól kijönnek egymással. Talán ez (és a sok lehetőséget rejtő, felújításra váró kis művelődési ház) szükségeltetik is ahhoz, hogy a három, maguknak új utakat kereső nő végül egy közös cégben, egy esküvőszervező vállalkozásban találja meg önmagát, a boldogságot és a jövőt. Ó, és hát romantikus chick lit lévén, a szerelemet is - természetesen.

A regény elején határozott meggyőződésem volt, hogy Beth története lesz az a szál a kötetben, ami a leginkább foglalkoztat majd, Lindyt valahogy nem tudtam központba helyezni, bár egy idő után ő vált második számú kedvencemmé. Rachelt viszont a megismerkedés első pillanatától roppant érdekes karakternek gondoltam. Kissé megszállott, ami a rendet, megszokottságot illeti, kissé nehezen viseli a váratlan helyzeteket, és - kezdetben legalábbis - nehezen is alkalmazkodik hozzá. Az a fajta nő, akinek muszáj elviselni és elnézni a hisztijeit, a makacsságát, mert e burok mögött összetett és érzékeny személyiség lakozik. Bevallom, sokkal nagyobb élvezettel olvastam azokat a fejezeteket, amik csak róla, az ő történetéről szóltak, és a közös fejezetekben is rá fókuszáltam. Igen, megvan a veszélye, ha a szerző három ennyire különféle karaktert pakol egy chick litbe. De nincs ezzel gond.

Katie Fforde
Maga a történet nagyon kedves. Igazi csajos, könnyed, néha be - és túlparázós sztorifolyammal. Néhol kicsit túlírtnak, terjengősnek éreztem. Főként a 300-400 oldal környékén néhol elvesztett engem az elbeszélő, nem fogta erősen a kezem. Ami még kifejezetten bökte a csőröm, hogy - próbálom spoilermentesen - van a kötetben egy rész, mikor egy várományos udvarló lebukik egyik főhősnőnk előtt egy nővel. Nem értettem, miért kell oly sokszor és rosszindulattal kiemelni, hogy ez a nő nem volt átlagos testalkatú. Ezt egy kötetben sem kedvelem, sőt! Ha nem tartozik szervesen a regény egészéhez, hogy ki volt az a bizonyos csábító (és itt érzésem szerint, nem tartozik), akkor feleslegesnek tartom, hogy bármilyen külső tulajdonságot negatívan tüntessen fel a szerző és ismételgesse azt totál feleslegesen (tök mindegy, hogy a kövér vagy a gebe az a bizonyos jelző). Persze, lehet, hogy ez csak az én szemem szúrja.

A Tökéletes esküvő kissé elnyújtott, de mindenképp kellemes olvasmány volt számomra. Betekintést enged az esküvői előkészületekbe, ötleteket adhat az esküvő előtt állóknak. Tetszett, hogy kicsit belőlem is előhozta a szervezői-tervezői gondolkodást, hogy kifejezetten családias és meghitt hangulatot teremtett, hogy jó karaktereket vonultatott fel. Nem csak a női, de a férfi karakterek is egészen változatosak voltak (bár közülük tagadhatatlanul Raff volt az, aki igazán figyelemre méltó). Biztosan nem ez volt az első és utolsó olvasmányom a szerzőtől, és akár e könyv adaptációjával is szívesen találkoznék a képernyőn. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése