2018. október 23., kedd

Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

Legendák övezik a 20. század egyik legjelentősebb tervezőjének életútját, melyeket hol maga, hol pedig a közbeszéd teremtett meg körülötte. Michelle Marly vállalkozott arra, hogy Coco Chanel  Chanel No 5 parfümjének megálmodásának eredjen nyomába, melyet egy lebilincselő életrajzi regény formájában örökített meg. A Kossuth Kiadó jóvoltából már magyar nyelven is olvasható regénnyel a Blogturné Klub négy bloggere kalauzol Titeket körbe a történetben. Ne feledjétek, az érdekességek és vélemények mellett, a turné végén a kötet egy-egy példányát is kisorsoljuk.

Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata
Hazai megjelenés: 2018. szeptember
Kiadó: Kossuth Kiadó
Fordította: Várnai Péter
Téma, műfaj: életrajzi regény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 432 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
1919. Párizs. Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

Coco Chanel

Coco Chanel – talán inkább fogalomként és legendaként élt bennem mindezidáig, aki azon maroknyi nő közé tartozik, akiket a 20. század legemblematikusabb személyei között szokás emlegetni. Már csupán ez a tény is elegendő, hogy felhívja magára a figyelmem, de persze Chanelről legtöbbünknek általában nem a harcos feminista képe ugrik be elsőként. Talán nem is teljesen volt az. Tudatosan legalábbis. Egy olyan nő volt, aki nem feltétlenül vett tudomást, hogy nőként mihez és milyen jogai vannak. Sanyarú körülmények közül küzdötte fel magát, vált divatikonná ő maga és az általa létrehozott márka gyakorlatilag bármely viselője. De ne szaladjunk ennyire előre!

Boy Capel (Olivier Siturk) és Coco (Barbora Bobulova)
a Coco Chanel című filmben (2008)
Néhány hónapja futottam bele a Chanel életéről szóló 2008-as kétrészes filmbe (persze, tudom, hogy több is készült - egyszer azokra is sort kerítek), azonban sajnos csak az első felébe volt alkalmam belekukkantani – az „ezt jó volna valamikor végignézni” lendülettel teltek tovább a napok, s akkor került elém ismét a film, mikor már tudtam, hogy Michelle Marly kötete hamarosan hazánkban is megjelenik. Egészen magával ragadott a történet, tökéletesen megalapozta a hangulatomat a könyvhöz – annál is inkább, mert a Chanel No 5 megszületéséről a film elég szűken számol be. Természetesen, nem bírtam magammal és az életrajz megjelenéséig begyűjtöttem néhány információt az általam eddig inkább ikonként számon tartott Gabrielle Bonheur Chanelről. Mi tagadás, hiába a számos életrajzi kötet és film, Coco mint érző és élő történelmi személy az eddigiekben nem igazán érintett meg. Tudtam róla, és ennyi. Az viszont már rövid kutakodásom alatt feltűnt, mennyi ellentmondásos információ kering a divatikonnal kapcsolatban, ami persze még kíváncsibbá tett.

@szembetuno_blog
S végre kanyarodjunk is rá Michelle Marly könyvére. A Coco Chanel és a szerelem illata egy visszatekintéssel indít, melyben megismerhetjük a ciszterci kolostorban nevelkedő, az apja által elhagyott Gabrielle-t, s röviden képet kaphatunk arról az útról, amit 1919-ig a fiatal nő bejárt. Egy snittel aztán 1919 decemberében egy szörnyű tragédiával találjuk magunkat szemben. Arthur „Boy” Capel, Coco szeretője (szerelme, korábbi élettársa és mecénása) autóbalesetet szenved, a hírt pedig közös barátjuk, a Cocóval szintén szoros kapcsolatot ápoló Étienne Balsan hozza meg az éjszaka közepén. Gabrielle hosszú időre maga alá kerül. Helyzetéből barátai, Misia Sert, az örök barátnő, itáliai utazások és új ismeretségek sokasága, no és egy terv: a szerelem illatának megalkotása rángatja ki, melyet a híres parfümkészítővel, Ernest Beaux-val közösen dolgoznak ki. Az illatvadászat, a megfelelő komponensek felkutatása közben mi magunk is egyre többet tudhatunk meg arról, hogyan készült el a világ első mesterségesen alkotott parfümje, hiszen a korábbiakban virágalapú –és illatú parfümöket alkottak, használtak. A parfümkészítés rejtelmei mellett ugyanakkor bepillantást nyerhetünk a korszak meghatározó művészeinek, történelmi alakjainak életébe is – mármint azokéba, akikkel Coco Chanel valamiféle kapcsolatba került, s ilyenek bizony akadtak szép számmal. Nehéz választani, itt mégis három alakot emelnék ki. Dmitirj Romanov nagyherceg karaktere által nagyon izgalmas történelmi részletek tárultak elém a cári Oroszország végnapjairól. A nagyherceg a szovjet hatalomátvételt követően az emigrációban ismerkedett meg, és került nagyon közeli viszonyba Cocóval. Ugyanilyen izgalmas volt Coco és Igor Stravinsky viszonya, ami főszereplőnk részéről egyszerű mecénási kapcsolatnak indult, majd teljesen átalakult. A harmadik pedig, Chanel és Picasso románca, mely nem csupán a divattervező és a festőművész szemszögéből tárul elénk, hanem Picasso aktuális párja, a fiatal anyuka érzelmei által is, aki tisztában van Picasso gyengéivel, és már-már szánalmat keltő valójában tartották számon a kortársak is.

Shirley MacLaine a Coco Chanel
című filmben mint Coco (2008)
Úgy tűnik, megint sikerült belefutnom egy igazán lebilincselő, olvasmányos könyvbe, amiről megint képes lennék elcsacsogni további hosszú sorokon át. Michelle Marly nagyon klasszul ragadta meg az élettörténetet, hihetetlenül jól kombinálta a valóságot a fiktív elemekkel, mely érzésemet az utószóban még inkább megerősíti. Ebben a szerző kitér, a már a bejegyzésben is említett legenda-vonalra: vagyis, hogy Chanel életrajza rendre tartalmaz ellentmondásos elemeket, s magyarázatot kapunk arra is, Marly mi alapján igyekezett egy egészet alkotni a mozaikokból. A karakterek kidolgozása és történeti/történelmi beágyazottsága érzékletes, az elbeszélés kapcsán külön kiemelném, hogy az elbeszélő nem sajátította ki magának az egyes szereplők bemutatását. Hagyta, hogy a szóbeszédekből, a többiek tapasztalatai, elmondásai és persze, az adott karakter megnyilvánulásai, viselkedése alapján ismerkedhessünk meg velük. A történetvezetés szintén nagyon tetszett. Olykor visszapillantottunk a múltba, hogy a hiányzó kirakósok a helyükre kerüljenek. Már jó előre megkapjuk a választ Coco és az ötös szám kapcsolatára, illetve a híres gyöngysor jelentőségére. Egyszóval, Marly igazán közelivé és emberivé varázsolta számomra Chanel életrajzának egy kis szeletét (a kötet végén további információkat is beillesztett a történetben megjelent szereplőkről). Ismét elfogult vagyok egy könyvvel, és – úgy hiszem – ismét nem alaptalanul. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

10. 22. - Szembetűnő
10. 26. - KönyvParfé

Nyereményjáték

Az életrajzi regényben számos 20. századi ikonnal, művésszel és ismert személyiséggel megismerkedhetünk, akik valamiféle kapcsolatba kerültek Coco Chanellel, akik közül játékunkhoz kiválasztottunk négyet. Az állomásokon találtok egy-egy rövid életrajzi leírást. A feladatotok, hogy kitaláljátok, kiről van szó, és a nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Orosz nagyherceg (1891-1942), az Orosz Cári Hadsereg tisztje, a Raszputyin elleni merényletben való részvétele miatt belső száműzetésbe Perzsiába küldték. A cári család sok más tagjával ellentétben emiatt a szovjet hatalomátvételt követően emigrálni tudott.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése