2018. október 13., szombat

Helen Pollard: Visszatérés a kis francia panzióba

Helen Pollard Rózsakert című sorozatának második részével a Blogturné Klub három bloggere is visszatért a Loire-völgyi sikkes kis francia panzióba. Ha kíváncsi vagy, mit gondolnak Emmy Jamiesonról és a panzió egyre bonyolultabb ügyeiről, akkor kövesd őket a turné során, és ha a szerencse is melléd áll, akkor tiéd lehet a kiadó által felajánlott könyv.

Helen Pollard: Visszatérés a kis francia panzióba
Sorozat: Rózsakert (2)
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2018. szeptember
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Pulai Veronika
Téma, műfaj: chick lit
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 408 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
Felhőtlen napsütés, bimbózó szerelem, egy pohár francia bor… mégis mi gond lehet? Onnantól, hogy Emmy Jamieson hátat fordít régi életének, és elszegődik panzióvezetőnek barátja, Rupert mellé, a szőlőtől zöldellő francia vidék egy meseszép panziójába, a La Cour des Roses-ba, a kérdés már csak az, vajon hogyan boldogul új szerepében. Emmy és Rupert a Loire-menti panzió fennállásának legkeményebb feladatával néz szembe: vészesen közelít a szeszélyes, ám annál öntudatosabb Thomson família hatalmas családi találkozója. A panzióban rövidesen mozdulni sem lehet majd a felfújható matracoktól és a kertben állomásozó lakókocsiktól. Emmy felkészült a megmérettetésre, és szerencsére a jóképű, karamellszín szemű, félig francia könyvelő, Alain segítségében is bízhat. Arra azonban, hogy a La Cour des Roses-ban meztelenül járkál álmában egy híres utazási blog írója, ráadásul Rupert rosszmájú ex-neje is felbukkan, egyikük sem számít. Glória nem tartja magában gonosz megjegyzéseit Emmy új szerepével, Rupert pénzügyeivel, sőt a gyanútlan Alainnel kapcsolatban sem. Ezzel pedig mindent fenekestül felforgat. Pedig Emmy már egészen beleélte magát, milyen csodás élet vár rá a véget nem érő napsütés, az igaz szerelem és a sok nevetés világában. Vajon tényleg búcsút kell mondania az álmainak?

Illusztráció: Mas des Roses

Helen Pollard kis francia panziója habkönnyű történetével, cserfes humorával és jó történetvezetésével a nyár egyik legüdítőbb olvasmányélménye volt számomra, mellyel kapcsolatban a turné keretében is igyekeztem nem eltitkolni lelkesedésem. Nagy öröm volt tehát, hogy a Könyvmolyképző Kiadó néhány hónapon belül a Rózsakert sorozat második részével is megajándékozott minket, s hamarosan nagy lendülettel a történet folytatásába vethettem magam.

Eredeti borító
A Visszatérés a kis francia panzióba cselekményfonalát nagyjából ott vesszük fel, ahol az első részét elejtettük. A kedvesen figyelemfelkeltő függővég laza folytatást kap – legalábbis a történet kezdetén úgy tűnik. Emmy, hátrahagyva angliai életét, visszatér a csodás francia miliőbe, s Ruperttel együtt folytatják a La Cour des Roses vezetését. A múltat azonban egyelőre egyikük sem zárhatja le, hiszen míg Emmy a Nathannel közös angol lakás kiadása körüli hercehurca miatt feszült, addig Rupert szembesül a Glória által maga mögött hagyott káosszal. Mint kiderül, a nő minden szállásfoglalást a maga kénye-kedve szerint kialakított rendszerben összegzett, ami nem kevés kellemetlen helyzetet okoz a panzió renoméja és vezetői számára. S ezzel persze Emmy is egy egészen új helyzettel találja magát szemben, hiszen Rupert jellemét és karakterét ismerve, ebben az esetben is megtalálja a számára ideális helyzetet: vagyis hárít. Fura, hogy amennyire megkedveltem Rupertet az első részben, most ugyanannyira találtam plasztikusnak a történetben való létét. Alaint nagyon hiányoltam a kezdeteknél, Nathan és Glória (akik szintén aktívan becsatlakoznak a későbbiekben a sztoriba) pedig – szerintem – semmi új színt nem tudtak hozni a cselekménybe. Az első résznél is megjegyeztem, hogy Emmy nem kifejezetten egy olyan karakter, aki el tudna vinni egy egész regényt, mint ahogy a többiek is inkább sematikus limonádé-szereplők, s ez a folytatásban már élesen kiütközött – ezért lett volna célravezetőbb, ha inkább új karakterek tűnnek fel, s nem csak a gonosz blogger személyében.


Ahogy az első részben, úgy bizony az olvasót itt is próbára teszi a rendkívül vontatott elbeszélés a történet elején. Mindez számomra kicsit kiábrándító volt, hiszen (szerintem jogosan) azt feltételeztem, ezt a kört már lefutottuk. Nem egy ugyanolyan sémára húzott történetre vágytam csak és kizárólag a már megismert karaktereket verklizve (és kár lenne tagadni, a folytatásban ez történt), hanem adott esetben új szereplőkre, lendületes, de mégis könnyed történetvezetésre. Ezt viszont ettől a résztől nem kaptam meg – ami a Rózsakert sorozatindítójában működött, az itt csak részben. Nem akarok igazságtalannak tűnik a sorozatfolytató regénnyel, de az elsőhöz képest, ez bennem sajnos nagyon halvány nyomokat hagyott. Mindazonáltal, aki ismét ejtőzne egyet a csodás francia vidéken, az jó helyen jár, ha a La Cour des Roses-t választja.

Blogturné Klub


A turné állomásai

10.10. - Betonka szerint a világ...
10.13. - Szembetűnő
10.14. - Könyvvilág

Nyereményjáték

Helen Pollard története Franciaországban játszódik, ezért nyereményjátékunk is ehhez a helyhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy olyan könyv fülszövegének részletét találjátok, melynek cselekménye Franciaországban (is) játszódik. A feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a keresett mű címét és szerzőjének nevét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Carriveau csendes kis falujában Vianne Mauriac férjétől, a frontra induló Antoine-tól búcsúzik. Nem hiszi, hogy a nácik megszállhatják Franciaországot, ám ez mégis bekövetkezik: menekülő franciák hordái érkeznek, teherautó-konvojok, tankok, az égboltot elsötétítik a repülőgépek, és bombák hullanak az ártatlan áldozatokra. Amikor egy német parancsnok rekvirálja a házát, Vianne a kislányával együtt rákényszerül, hogy egy fedél alatt éljen az ellenséggel. Élelem, pénz és remény nélkül, az egyre növekvő veszélyek közepette kénytelen egyik nehéz döntést hozni a másik után.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése