2018. október 20., szombat

Scarlett Curtis: Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok

Egy feminista nem jár rózsaszínben - és egyéb hazugságok. Érdekes cím, és még érdekesebb, ha hozzáolvassuk a fülszöveget és a szerzők sorát is.  Mi a feminizmus? Megmagyarázható-e egyáltalán a feminizmus néhány mondattal? Mi jelent ma feministának lenni? Mást, mint 100 éve? Ki feminista? Lehet, hogy te is az vagy, de nem tudsz róla? Mennyire igazak a sztereotípiák? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket feszegetnek a könyvbe esszét író szerzők. Mi pedig a Blogturné Klubbal 5 állomásos turnéra indulunk, hogy belevessük magunkat napjaink egyik legtöbb vitát generáló mozgalmába: a feminizmusba.

Scarlett Curtis: Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok
Eredeti megjelenés: 2018.
Hazai megjelenés: 2018. október
Kiadó: Menő Könyvek
Fordította: Diószegi Dorottya
Téma, műfaj: feminizmus, riport
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 480 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Ez a könyv kell neked. Vicces, erőteljes és személyes történetek nőktől nőknek arról, hogy mit is jelent számukra az F betűs szó. Minden nőnek saját története van. Ha így egyszerre, egy könyvben olvasod őket, az megváltoztathatja az életedet. 
A könyv írások gyűjteménye hollywoodi színésznők, fiatal aktivisták és magyar hírességek tollából, akik arról mesélnek, mi a személyes kapcsolatuk a feminizmussal. Vicces, meglepő és inspiráló szövegek, amelyek segíthetnek kitölteni az űrt a feminizmus fogalma és a való élet tapasztalata között. A Lány gyerekek világnapjára időzített kötet megjelenésében a Menő Könyvek partnere az Unicef magyar szervezete.
„Briliáns, izgalmas, őszinte és valóságos. Ezek az írások megvilágítják az utat a jövő nemzedékek női vezetői előtt.” – Reese Witherspoon

Scarlett Curtis: Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok

A lánygyermekek világnapján jelent meg hazánkban Scarlett Curtis szerkesztésében az Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok című vaskos kötete, mely számos női szerző tollából közöl gondolatokat a bizonyos „f” betűs szóról. A feminizmus a közbeszédben ugyanis egyrészt nem egyértelműen tisztázott, másrészt sok esetben inkább negatív konnotációval párosul. Azt felesleges lenne írni, hogy „főleg az utóbbi időben” – ez bizonyos körök számára mindig is így volt. Valamelyest tartottam a kötettől. Nem a téma miatt, hiszen a feminizmusról mindig nagyon szívesen olvasok. Aggodalmam inkább abban gyökerezett, hogy a kiadvány mennyiben lesz sztereotipizáló, elbagatellizáló vagy éppen kirekesztő (bármennyire is a feminizmus vezeti a sorokat, nem példa nélküli, hogy valami nagyon elcsúszik a cél és megvalósítás között). Mindeközben megláttam, hogy például Reese Witherspoon és a lánya, Ava is teljes vállszélességgel támogatják és ajánlják a kötetet. Nem vagyok nagy trendkövető – viszont az ő ajánlásaik általában elég közel állnak az ízlésemhez, így nem is volt kérdéses a könyv sorsa.

@avaphilippe, instagram
Fellapozva a kötetet, azonnal beszippantott egy kellemes, mégis (nehéz megfogalmazni) erőteljes hangulat. Noha az előszóban némi szabadkozást véltem felfedezni: ez nem egy tudományos könyv, egyéni meglátásokat közöl, bemutatja a feminizmus sokféle árnyalatát. Ne becsüljük le az egyéni meglátásokat, és hogy adott esetben nem tudjuk „tudományosan” meghatározni magunkat, ezek a szubjektív élmények tűpontos képet tudnak tükrözni! A könyv egyik legterjedelmesebb egységét a releváció („az a pillanat, amikor hirtelen úgy érzed, megértettél valamit, vagy ráébredsz valamire, ami nagyon fontos számodra”) írásai fogják össze. Hihetetlenül inspiráló volt arról olvasni, ki mikor döbben rá a világ működésére, illetve arra, hogy ő maga is feminista. S hogy mindez nem is függ össze, az elrettentésül a feminizmusra aggatott sztereotípiákkal. Nem a külsőségekben, s nem is a szexuális orientációban jelenik meg, hanem valahol sokkal mélyebben: egyenlőnek tartjuk-e a nőt a férfival. Hisszük-e, hogy egy újszülött kisfiúnak és kislánynak ugyanazon jogai, lehetőségei lehetnek élete során, legyen szó tanulásról, pályaválasztásról, párkapcsolatról – bármiről.

A következő két fejezetben a Haragot az Öröm váltja, amit ismételten zseniális szerkesztői megoldásnak tartottam, hiszen a „harcos” szellemben közölt sorok (melyeknek, jegyezzük meg itt és gyorsan: igenis van létjogosultságuk, bár ebben a fejezetben, főleg egy írásnál, nálam rezgett a léc a megbélyegzés határán) hangulatát remekül reagálja le az öröm fejezete. Még alig voltam tehát túl a kötet felén, máris teljesen beleszerettem abba, mennyire élő, mennyire lüktető ez az áram, amibe az első oldalon beleléptem. Mielőtt továbbhaladnánk, megérdemlünk egy Szusszanásnyi költészetet, hogy aztán újult erővel, feltöltekezve láthassunk a következő nagy feladatunknak: a Cselekvésnek, melyet Szabó T. Anna csodás gondolatai alapoznak meg, s Alicia Garza írásának megszívlelendő címe (A feminizmus ige, és nem főnév) görget tovább. Fantasztikus élmény volt megismerkedni a cselekvő feminizmussal, s az írások olyan társadalmi, kulturális szokásokra is felhívták a figyelmem, melyekről eddig nem hallottam, vagy nem tudatosítottam kellőképp. Nem könnyed olvasmányokról van szó, kőkemény és megrázó témák is előkerülnek, melyek olvasása után érdemes megállni. A kötet záró részében pedig két téma jelenik meg az örök kedvenceim közül: az oktatás és az olvasás. Bevallom, ezeket a fejezeteket picit szűkre szabottnak éreztem, melyben persze közrejátszhat a személyes érdeklődés miatti elvárásom is. Az Oktatás fejezetben – nagyon helyesen – egy, a feminista gondolkodás történetéről szóló értekezést is olvashatunk, olvasóbarát nyelvezettel, alapos és további kutakodásra sarkalló elbeszéléssel. Az egész kötetet pedig egy olvasmánylista, a GirlUp mozgalomról szóló írás, s persze a saját gondolataink helye zárja.

Forrás: Scarlett Curtis, twitter
Nagyon sokat gondolkoztam, hogy is írjam meg ezt a bejegyzést. Az én feminizmusom legyen fókuszban, szúrjam be azt a temérdek gondolatot, amit idézetként bejelöltem a könyvben? Végül úgy döntöttem, magát a kiadványt próbálom picit bemutatni, s a fenti két aspektusra más bejegyzés(ek)ben térek vissza. Az Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok hihetetlenül inspiráló, tanulságos, néhol nyers, néhol habos, de mindenképpen felemelő és meghatározó olvasmány volt számomra, melyben a világ több pontját, kultúráját is megismerhettem. Az egész kötet pont olyan, mint amilyen számomra a feminizmus megélése, ezért nagy-nagy piros pont a szerkesztésért, a kiemelésekért. Mert maga a feminizmus nem egyfajta, s nem is mindig ugyanúgy éljük meg: rádöbbenünk, haragszunk, örülünk, kicsit félretesszük (de mégis ott motoszkál), cselekszünk – a magunk módján, olvasunk és írunk róla, az egyenlőség szellemében nevelünk, velünk él, vele élünk. Olvasás közben nagyjából minden fenntartásom elszállt. Érzésem szerint, a kötet nem sodródott a sztereotipizálás útjára, s – ami miatt szintén kérdéses volt számomra a kötet – a magyar szerzők írásai is tökéletesen beépültek a kötetbe, tovább színesítve az írások palettáját, nagy-nagy köszönet mindezért! Még rengeteg gondolat kavarog bennem (ez tipikusan az a bejegyzés, ami soha nem érne véget - "ja, és még az is eszembe jutott, hogy..."). Biztos, hogy olvasás közben egyre elfogultabbá váltam a könyvvel - de hát tegyük hozzá: erről meg a kötet tehet! :D

Blogturné Klub


A turné állomásai

10.19. - Szembetűnő
10.22. - Könyv és Más
10.24. - Olvasónapló
10.26. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték

A könyvbe ismert színésznők, újságírók, aktivisták írtak arról számukra mit jelent a feminizmus. Kiválasztottunk most közülük néhányat, akikről rövid bemutatást találtok az egyes állomásokon. A feladat egyszerű: fejtsétek meg, melyikükről van szó és írjátok be a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


A feladvány:
Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő. Első szerepét a Holdember című filmben kapta tizennégy évesen, amit több mérsékelt sikerű, családi jellegű mozi követett az 1990-es évek elején, majd a Rettegés című thriller révén tiniidol vált belőle.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése