2018. október 22., hétfő

Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

Az Athenaeum jóvoltából újabb Szurovecz Kitti könyvet tarthatunk a kezünkben, amely komoly témát boncolgat: a hazai prostitúció alvilágába kalauzol két fiatal lány, Panna és Mia történetén keresztül. Tartsatok velünk a turné öt állomásán, és ismerjétek meg Szurovecz Kitti felkavaró, mégis lenyűgöző regényét – s játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a könyv, a kiadó által felajánlott egy példányát!

Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal
Megjelenés: 2018. szeptember
Kiadó: Athenaeum
Téma, műfaj: realista regény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 328 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül. Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

Forrás: Szurovecz Kitti szerzői oldala

Rettegtem ettől a könyvtől. Persze, ez nem olyan igazi rettegés – és valahol igazán vicces, hogy A kisemmizett angyal olvasása előtt ugyanaz az érzés fogott el, mint A sokszívű kapcsán. Utóbbi az első olvasmányom volt Szurovecz Kittitől, ami végül hosszas gondolkodásra sarkallt, s melynek kapcsán nagy szakadék tátongott téma és történet között. Valamiért mégis izgultam, hogy A kisemmizett angyal is hasonlóan hasson rám, hiszen maga a témaválasztás - ha valamelyest más spektrumon is - de hasonlóan tabudöntögető és erős. 

Panka a tinédzserek mindennapjait éli, azonban tizenhat évesen gyökeresen megváltozik az élete. A fiatal leányzó nehezen viseli szülei válását, az állandó civakodást, az anyja új pasiját, s mindeközben – Dávid személyében – ő maga is új szerelemre talál. A srác, akiről mint megtudjuk, elég jó körülmények között él, s néhány évvel idősebb Pankánál azonban napok óta nem keresi a lányt. Megelégelve a családi drámát, Panka elhatározza, hogy felkeresi Dávidot, hogy menedékre leljen nála. A látogatás azonban borzasztó következményeket és traumát helyez a lányra... Hamarosan megismerjük Miát, a nyírségi lányt, akit fogvatartói hosszú ideje prostitúcióra kényszerítenek, s akivel Panka hamarosan megismerkedik, részben/egészében sorstársává is válik - két lány élete örökre összefonódik. Közösen sikerül megszökniük a lánykereskedők karmai közül, de ezzel még nincs vége megpróbáltatásaiknak…

Forrás: Szurovecz Kitti szerzői oldala
A szerző ismét hihetetlenül kemény, fontos és mai témát választott. A fiatal lányokra kényszerített prostitúciót talán a felnőtt prostitúciónál is nagyobb tabu lengi körbe. Elfordítjuk a fejünket, legyintünk vagy áldozathibáztatunk, mert azon könnyebben siklunk át…A gyerekprostitúcióba pedig már bele sem gondolunk. A kisemmizett angyal kapcsán azonban nem tudunk elfordulni, a sztori bizony szembesít ezzel a tabuval, melyről – ha maga a témafelvetés esetleg nem lenne elég figyelemfelkeltő – a kötet olvasása közben, a jogi akadályok, kidolgozatlanságok kapcsán is érzékletes képet kaphatunk.  Nemcsak a közbeszéd hagyja ugyanis figyelmen kívül ezt a társadalmi problémát, hanem maga a jog, a szociális háló is csak részben (vagy egyáltalán nem) biztosít vagy nyújt segítő kezet az érintettek számára. Mia személyében egy hátrányos helyzetű környezetből érkező leányzót ismerhetünk meg, míg Panka egy érzelmileg instabil tinédzser, ugyanakkor viszonylag biztos anyagi és szülői háttérrel rendelkezik. Nincs kiszámolva tehát, nem elrendelt az, hogy ki eshet áldozatául egy ilyen szervezetnek. Nem terelném a szörnyülködés irányába a bejegyzésem, picit ehhez magát az elbeszélést is tárgyilagosnak éreztem. Ugyanakkor nagyon megrázó volt találkozni ezzel a világgal. Ahol a szexizmus, a nők/lányok tárgyiasítása, a testi erővel való visszaélés, a nők/lányok fel –és kihasználásából származó jólét egy minden lelkiismeretet nélkülöző alapelv. Ahol az érzelmi kizsigerelés játék, visszaélés, eszköz. Kegyetlen és brutális világ, melyből nem elég kijutni, elmenekülni, s melynél egyáltalán nem kizárt az áldozati szerep élethosszig való "vállalása", az ördögi spirálban való elveszés. Számomra ez volt a történet leghátborzongatóbb felismerése. Hiszen bár Mia igazi segítő kézre talál, de mi van azokkal a lányokkal, akik nem tudnak elmenekülni? S mi van azokkal a lányokkal, akik a gyermekotthonban hasonló helyzettel találják magukat szemben? Mi lesz velük, mihez kezdenek felnőttként?

A történet kissé idealisztikus lezárást kapott, viszont a prevenció, a tájékoztató, személyes előadások az iskolában – véleményem szerint – nagyon fontos szegmensei a (majdani) megoldásnak. Az oktatás (a család mellett) egyébként is hatalmas szerepet játszik a nemek egymáshoz való viszonyában, az egyenlőtlenségek, a (bármiféle) kirekesztés vagy visszaélések újratermelődésében. Itt viszont megállok, és összegzek. A kisemmizett angyal – szerintem – jóval erősebb történet, a szerző általam korábban olvasott könyvénél. A karakterei – pozitív értelemben – átlagosak, az elbeszélés hangulata komor, kissé tárgyilagos, viszont véleményem szerint jóval kimunkáltabb és finomabb, mint A sokszívűé. A cselekmény felépítésében nagyon tetszett, hogy a fordulóponthoz vezető epizód már a prológusban megjelenik. Előrevezetőnek tartom, hogy a gyermekprostitúció, s részben a lánykereskedelem egy kortárs hazai regény fókuszába került, s hogy ilyen széles képet kaphatunk ennek hazai helyzetéről.

Blogturné Klub


A turné állomásai

10. 15. - Never Let Me Go
10. 19. - Könyv és más
10. 21. - Szembetűnő
10. 23. - Ambivalentina

Nyereményjáték

Szurovecz Kitti ezúttal is hatalmas hangsúlyt fektetett a témaválasztásra, arra, hogy A kisemmizett angyal tudjon újat mondani, elgondolkodtasson olyan dolgokon, amelyekről nem szokás beszélni. A turné során minden állomáson találtok majd egy idézetet: a feladatotok, hogy írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, mi a címe a könyvnek, amelyből származik, valamint milyen tabutémát boncolgat az adott mű. A helyesen válaszolók között a regény egy példánya kerül kisorsolásra.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

„Progresszív, engedékeny társadalmunkban a „szerelem” összes káros és egészségtelen válfaja megengedett – kivéve a miénket. Nem létezik még egy érzelmi kapcsolat, amit ilyen kategorikusan elutasítanának, holott a mi szerelmünk olyan mély, szenvedélyes, odaadó és erős, hogy a válás elviselhetetlen fájdalommal járna.”

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése